Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem w trakcie prac nad poduszkowcem. Watków poduszkowcowych na forach w naszym kraju mało więc postanowiłem napisać. Obecnie mam problem z wybraniem sposobu umieszczenia serwa i przekazania sterowania z niego na ster kierunku. Poduszkowiec raczej do miniaturek nie będzie należał, bo posiada długość ok 74 cm i szerokość ok 35 cm.

Tunel wentylatora ciągu już jest sklejony z 4 warstw balsy i nie wiem jak rozwiązać problem steru kierunku jego mocowania i sterowania przez serwo na które mam dużo miejsca pod turbiną. Załaczam 3 poglądowe szkice.

turbina_bok.jpg

Powyżej widok turbinki z boku.

turbina_front.jpg

Rzut turbinki z przodu wraz z podstawą.

turbina_tyl.jpg

Rzut turbiny z tyłu (rzuty przedni i tylny nie posiadaja naniesionego steru oraz krzyżaka do mocowania silnika).

Proszę weźcie korektę na to, iż jest to mój pierwszy model w życiu :-)

Opublikowano

Marcin, plan do ja mam. Nie wiem jak optymalnie umiejscowić serwo, aby spokojnie obsłużyć ster kierunku. Na razie kombinuje aby umiejscowić serwo pod osią mocowania steru do turbinki i tak dobrać orczyk.

Opublikowano

Jarek przestudiowałem już dawno temu Twój wątek o poduszkowcu, gratuluję modelu. Najprościej by było patrząc na widok tej mojej turbinki dać oś serwa w połowie linii łączącej obydwie osie dwóch sterów kierunku w turbinie.

Opublikowano

Krzyżak na wlocie do tunelu ze sklejki 8 mm i na nim silnik EMAX GT 2812/05 (1840 KV, zasilanie 3S, ciąg maksymalny wg. producenta 1400g) i śmigło 8x4.

Przy mocnym serwie może i by się dało i to było super - tylko stery chcę dać dwa.

Opublikowano

Jak dwa to jeden montujesz na serwie a drugie sprzęgasz łącząc oba jak lotki w dwupłatach.

Mniej więcej tak wygląda sterowanie ciągiem w kopterze. Parametry podobne. Zdjęcie nie moje.

PICT6225_1600x1200.jpg

Opublikowano

Pomysł dobry, jak popatrzysz na pierwszy post i rysunek pierwszy to wystarczy pręt osi zrobić dłuższy a serwo zniknie w przestrzeni pod tunelem. Pytanie tylko czy dać dwa serwa po jednym na każdy statecznik, czy dać jedno serwo i łączyć tak jak napisałeś. No to mam temat częściowo przemyślany. Dzięki za wsparcie.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.