Tomek Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 hahaha dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 A teraz skręcona foremka idzie sobie spać na 2- 3 tygodnie. Niech sie porządnie wysmrodzi ze styrenu:) Pomaluj ją jaką farbą i będzie bez zapachu. A kolor doda energii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Pierwszy raz próbuję nawiercić negatywowe nity w formie. Ciekawy jestem efektu z mojej pracy, ale myślę, że powinno się to udać. Skłoniły mnie do tego doświadczenia płynne środki antyadhezyjne. Z woskiem nie miałbym szans... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Masochista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 No i widzisz? można zrobić wklęsłe nity? można... Ato wszystko przez Mietka. On mnie do tych nitów namówił. Ten, to jest dopiero masochista- na miarę Mistrza Świata!!! I żeby Broń Boże żadnym dremelkiem, tylko ręcznie w imaku zegarmistrzowskim.Podzielniczka itd. Ech... Z Mietkiem, to słowo ,,doskonałe wykonanie'' nie istnieje. Zawsze jest coś do poprawienia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Na formie do kadłuba też będziesz wiercił nity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Na formie do kadłuba też będziesz wiercił nity? Forma do kadłuba jest stara i nie ma na niej podziału blach, więc nity trzeba będzie zrobić inną metodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 budowę skrzydła rozpocząłem nietypowo, bo od lotki.O rozdzielaczach do formy już pisałem wcześniej. Pierwszą warstwą jest podkład. Za pomocą noża krążkowego, oraz szablonu przyciąłem formatki z tkaniny szklanej: Wszystkie materiały potrzebne do laminowania gotowe: od góry przekładka Herex 1,5 mm następnie tkaniy 48, 33 G / m2 tkanina delaminaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 pierwsza próba nitowania. Żywica+wypełniacz( mikrobalon) zewnętrzna warstwa tkanina 48g/m2 przekladka + tkanina 33 g/m2 do uszczelnienia rękawa użyłem akrylu budowlanego Pompa próżniowa podłączona Druga połówka również ukończona Pompa włączona na ok 5 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Te zielone rureczki do odsysania powietrza nie spłaszczają się pod wpływem podciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Rureczki, szczególnie na zagieciach rzeczywiście troszeczkę się spłaszczyły, ale pozostał wystarczający prześwit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Następną czynnością było zerwanie tkaniny do delaminażu. Połówki lotki skleiłem żywicą z mikrobalonem Lotka sklejona. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Nie wstawiałeś żadnych klocków balsowych przed sklejeniem lotki? Myślę tu i mocowaniu dźwigni lotki i zawiasów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Oś obrotu lotki jest trochę przesunięta i dla tego zawiasy będą zrobione podobnie jak w prawdziwym Zlinie. Żebro z dźwignią napędu lotki, będzie wklejone w miejscu wzmocnienia węglem. Wcześniej na krawędzi natarcia będzie wyciete miejsce na zawias lotki. Tak jest w oryginale. Zakończenia lotki będą wklejone razem z łożyskami .Pozwoli to na utrzymanie dokładnej osi obrotu. Przy okazji pokażę co wyszło z formy: Widoczne wycięcie pod środkowy zawias.Lotka w poprzednim wykonaniu ważyła troszeczkę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Połówki lotki skleilem żywicą z mikrobalonem Lotka sklejona. Nie dałeś od środka paska cienkiej tkaniny na łączenie połówek? Lotka trzyma się tylko na szpachlówce z mikrobalonem? Może być trochę słabo. Chyba że, znowu nie pokazałeś wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Takie łączenie krawędzi natarcia stosuję od kilku lat ,i jedynie porządny kret jest w stanie je rozdzielić Dodatkowo na końcówkach lotki będą wklejone balsowe żebra oblaminowane tkaniną szklaną,lub węglową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Trymer lotki został wykonany z laminatu 1warstwa foremki= tkanina 48 g/m2 . wypełnienie mikrobalon zawiasy wykonałem z drutu.... 0.6 mm Poszycie zewnętrzne lotki gotowe. W dalszej fazie budowy dojdą jeszcze żebra końcowe z osiami obrotu. Na dzisiaj to wszystko, jutro biorę się za budowę skrzydla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Super to wygląda - masz rękę do tego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 To dzięki kolegom z Bydgoszczy .Dariusz i ostatnio Krzysztof dają mi taki power do pracy:) To są dopiero Mistrzowie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Super to wygląda - masz rękę do tego . Twoja relację z budowy A6M5 Zero również mi się bardzo podoba. Szczególnie wykonanie kabiny. Chcialbym mieć takie zdolności jak Ty w malowaniu szczegółów. To już nie jest modelarstwo, ale sztuka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi