Bodzioch Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań na użycie aku żelowego w modelu redukcyjnym bo to nie ślizg. W moich modelach redukcyjnych stosowałem pakiety Nixx bo akurat takie miałem a potem i tak musiałem dołożyć pół kilo ołowiu aby model miał prawidłowe zanurzenie więc ołów i tak był na pokładzie. Jeżeli aku żelowe zmieści się pod pokładem to jak dla mnie jest OK. Model bardzo ładny.
mike217 Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 Cezar65 ale Całym szacunkiem zejdź ze mnie bo to przez te wszystkie lata Ty się dałeś poznać jako krytykant wszystkiego i wszystkich . Bywaj i bez pozdrowień .
kaczma2 Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 Prawdopodobnie na wiosnę przybędzie nowy model. Trafiłem na rysunek holownika pchacza, taki jakie kręcą się na filmach między większymi modelami. Prosty, łatwy do wykonania model, nie powinien zająć dużo czasu i miejsca. Buduję żeby mieć jakieś zajęcie, nie nudzić się albo gapić w TV. Dysponuję rysunkiem z widokiem z boku i 4 obrazkami. To wystarcza do narysowania planów. Długość 400 mm. Wykonany będzie z HIPSu =1,0 3
kaczma2 Opublikowano 28 Lutego 2023 Opublikowano 28 Lutego 2023 Już na tym etapie budowy trzeba pomyśleć o napędzie. Zamocować i dopasować silnik z wałem. Kadłub nabiera kształtu. 2
marcini59 Opublikowano 1 Marca 2023 Opublikowano 1 Marca 2023 Kolejny etap prac nad modelem holownika. 4
kaczma2 Opublikowano 8 Marca 2023 Opublikowano 8 Marca 2023 Dopasowywanie pokładu. Jedna ramka zrobiona. 1
kaczma2 Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Druga ramka pod nadbudówkę zrobiona. Zrobiona także pokrywa tylnej ramki i wycięte z grubsza burty.
kaczma2 Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Plan na dzisiaj wykonany. Dolna część nadbudówki zrobiona. Sprawdziłem klej do plastiku z Auchan na klejeniu HIPS z polistyrenem spienionym. Klej dobrze trzyma.
Gość Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 49 minut temu, kaczma2 napisał: Sprawdziłem klej do plastiku z Auchan na klejeniu HIPS z polistyrenem spienionym. Klej dobrze trzyma. Kazimierz, jeśli to nie jest duży problem to czy mógłbyś zamieścić zdjęcie tego kleju. Fajny model budujesz.
ahaweto Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Wielokrotnie widziałem w relacjach na tej stronie https://www.rc-wasserflieger.at/cms/index.php/gallery?id=417 taki model "pchacza" który bardzo dobrze sprawdza się w nieprzewidzianych wypadkach. Może Kazimierzu zamieścisz plany tego modelu do ściągnięcia. Mam dostęp do sporego jeziora na wsi i mam już dwa modele na pływakach, oczywiście pianki. Huski-Graupner i Piper-FSM ale powstrzymują mnie przed lotami właśnie te nieprzewidziane wypadki a kupowanie ratunkowego "okrętu" w stylu dmuchanego kajaka nie wchodzi w rachubę.
kaczma2 Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Plany to są tylko takie i wymiary 600x300 mm. Szerokości sam dopasowałem. Trochę więcej tu: https://nauticurso.com.br/shop/index.php?route=product/product&path=59_95&product_id=783 Co do ratowania modeli, to robi się pływający krzyżak z rurek pcv w kształcie X z wyprostowanymi końcówkami. Ustawia się przed dziobem modelu, który płynie wyłapać model. Klej 4 zł. Jest film z zabawy takimi modelami. 1 1 1
TomTech Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Znalazłem coś podobnego. walrus01.pdf 1
kaczma2 Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 Ahaweto, po co kajak. Wystarczy mały 1 osobowy ponton. Z tym, że trzeba dokupić pompę z grubą tuleją żeby szybko napompować. Nakręcając wąż z drugiej strony pompa ssie i dokładnie wysysa powietrze. Zdarzyło się, że wypłynąłem po model. Po poprawce na wodzie, trzymałem model za rufę i model ciągnął ponton do brzegu.
Adam P. Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 5 godzin temu, kaczma2 napisał: Po poprawce na wodzie, trzymałem model za rufę i model ciągnął ponton do brzegu. Prawdziwy model-holownik
ahaweto Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 Ponton jak najbardziej ale obawiam się że taki tani to raczej dwa sezony i zacznie brać wodę na "pokład". Model pchacza to już jakieś widowisko tym bardziej że mam drugie radio (Optic) które leży i czeka na przydział.
kaczma2 Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 Model szybko się buduje. A to dlatego, że dużo cięć robią nożyczki. 4 godz i powstała sterówka. Trochę do wyrównania i dach do dokończenia. 2
Rekomendowane odpowiedzi