spec Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Wygląda świetnie :-) Rozmiar pozostał ten sam? Nie będzie za ciężki? Prawie mini wicherek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Tak rozmiar pozostał ten sam. Jeśli chodzi o wagę kadłuba to za ciężki nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 No mutują nam te patyczaki! Zaraz ktoś wyskoczy z wielosilnikowcem albo w wersji helikopter :-) BTW, ładny będzie ten patyczak. Ciekawe czy wytrzymały. Ja swoim zaliczyłem pionowego kreta z 20m, po tym jak wyłączyłem radio żeby sprawdzić ustawienia "failsafe". W efekcie połamałem śmigło i tyle. Reszta bez uszkodzeń :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Czekać tylko na wersję dolnopłata, średniopłata, diplane, kaczke, Patyczakowe skrzydło :] Tworzy się nam nowa patyczakowa Subkultura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Kaczka powstanie, myślę o tym od jakiegoś czasu jak i wersja akrobacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Jak tam wersja kryta japonką, oblatana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 A oto Patyczak w wersji "dwupłatowej" :-) A tak faktycznie patyczak "dorobił się" drugiego skrzydła. Wykopałem stary zestaw zakupiony lata temu w Centralnej Składnicy Harcerskiej (ktoś jeszcze pamięta to miejsce dziecięcych peregrynacji?). Jest to szybowiec klasy 2F1 "AS" Szybowiec kupiłem lat temu dzieścia i ... zapomniałem o nim :-) znalazł się niedawno. Przyjechał z Polski z partią książek i takich tam. Pomysły na różne wersje patyczaka posunęły mi ideę użycia patyczaka jako platformy badawczej (ale szumna nazwa). Dla różnych skrzydeł. I dalej już poszło... Szybowiec AS czasowo użyczył skrzydła patyczakowi. Skrzydło ma 800mm rozpiętości, cięciwa 120mm, profil wklęsło-wypukły. Węższa niż w patyczaku cięciwa i brak załamania w środkowej części trochę komplikują mocowanie. Skrzydła leżą na płask przytrzymane gumkami. Ale przed pierwszym lotem coś wymyślę. Może małe rzepy. Muszę tylko sprawdzić wyważenie i miejsce mocowania skrzydła (bardziej z przodu czy też bliżej ogona). Można to policzyć ale zobaczę czy będzie chciało mi się liczyć czy eksperymentować :-0 Na tym profilu powinienem wyważać w 40% cięciwy (w/g Shiera). A tak wygląda w wersji do startu: Ze względu na budowę skrzydła (listwy sosnowe) i jego wielkość, masa startowa patyczaka wzrosła do 150g. Liczę, że skrzydło to wynagrodzi i mam nadzieję na powolne szybowanie :-) Obciążenie powierzchni wychodzi 15,62 G/dm2. I znowu wrócę do W. Shiera i jednego z jego zestawień w którym dla profilu wklęsło-wypukłego i przy takim obciążeniu prędkość lotu ślizgowego to 4,5 m/s (16,2 km/h). (Niestety nie mam jak tego zmierzyć). Poprzednie skrzydło do patyczaka jest mniejsze ale lżejsze i tam wychodzą podobne wartości. :-) No tak, powinien policzyć Jeszce powierzchnię sterów wysokości. :-) To jeszcze zmniejszy obciążenie. Ale wolniej już chyba nie poleci ;-) To tyle jeżeli chodzi o teorię. Czas na praktykę. Jak się utrzyma pogoda to może jutro oblatam to skrzydełko. No i filmik zrobię :-) BTW. Ten szybowiec, AS, też powstanie... w wersji patyczakowej. Tylko może mocniejszy silnik będzie potrzebował. Zobaczymy :-) Jak tam wasze Patyczaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 AS-2 to był mój najlepszy kiedykolwiek model jaki zrobiłem będąc gówniarzem a było ich kilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Jak budowałem taki bardzo podobny model, to się nazywał "Jaskółka". W życiu bym nie pomyślał, że zbudowałem już kiedyś patyczaka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Bo patyczak ten ten z silnikiem jest :-) I już wiemy :-) Dzisiaj nie było dane oblatać skrzydła. Pogoda się pogarsza :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam Kolegów. Przedstawiam kolejny etap pracy nad ''Patyczakiem" Model jest prawie gotowy do lotu brakuje tylko podwozia. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć: Pozdrawiam Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Super! Rasowa wyścigówka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Ciekawie to wyszło. Ile będzie ważyć gotowy do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Witam. Gotowy do lotu waży 143g Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Witam, Ja także postanowiłem popełnić patyczaka mikro odbiornik FRSKY w drodze a ja zabrałem sie za statecznik pionowy i ster kierunku. A zainspirowany oldtimerowym patyczakiem pokrytym japonką ja także zastosowałem to pokrycie Edytowane 3 Października 2014 przez Amat3ur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Super. Kolejny patyczak powstaje :-) Trzymam kciuki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Transparentna folia i diody led lub paski ledowe, super model do wieczornych-nocnych lotów. Nikt się nie skusi zrobić latającej choinki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba007x Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nasze patyki mają diody LED do latania w nocy. Na końcówkach skrzydeł czerwona i zielona. Dwie białe świecące do przodu i jedna niebieska świecąca do tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amat3ur Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ja mimo że nie folia pokrywam też dodam 3mm diody nawigacyjne do latania wieczorem i w nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Najlepsze są diody SMD bo mają największe kąty świecenia. Zwykłe diody widać dobrze tylko od przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi