Viper Opublikowano 25 Stycznia 2015 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Ty jesteś ciekaw, a mnie to czeka Eeee, tam, wierzę w Ciebie Dasz radę. A jak będziesz chciał pokazać w locie to z przyjemnością wpadnę i udokumentuję fotkami i filmami.
Pioterek Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2015 Piotrze, koniecznie z operatorem Będą filmy jak obiecałem, ale jeszcze do oblotu trochę pracy trzeba włożyć w "pierdułki" ale istotne i przyjemnie się już je robi.
mavo Opublikowano 25 Stycznia 2015 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wspaniała robota, gratuluję. Zyczę dużo pozytywnych emocji przy oblocie !
M.Ch. Opublikowano 26 Stycznia 2015 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Piotrze, śledziłem i dalej obserwuję Twoją relację. Dołączam się do gratulacji - fachowa, piękna robota! Model naprawdę duuuuży. Fajnie, bo jak wszyscy twierdzą duże lata lepiej i stabilniej. Powodzenia przy oblocie i cierpliwości w oczekiwaniu na dogodną pogodę.
Pioterek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Piotrze, śledziłem i dalej obserwuję Twoją relację. Dołączam się do gratulacji - fachowa, piękna robota! Model naprawdę duuuuży. Fajnie, bo jak wszyscy twierdzą duże lata lepiej i stabilniej. Powodzenia przy oblocie i cierpliwości w oczekiwaniu na dogodną pogodę. Dziękuję za ocenę i życzenia - na razie oswajam się z "czymś dużym" co zapanowało w moim pokoju. Oblot nowego modelu to takie emocje, że potem pamięta się je przez resztę życia. Szczególnie dobrze pamiętam pierwsze loty Wicherka, Prząśniczki, PZL P.24 - bo to były wyjątkowe modele - zrobione własnoręcznie. Wspaniała robota, gratuluję. Zyczę dużo pozytywnych emocji przy oblocie ! Dzięki za ocenę, taki nowiutki i błyszczący że tylko na półkę, aż szkoda w powietrze - żartuję oczywiście, ma latać i to dobrze.
pacek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Opublikowano 26 Stycznia 2015 gratuluję i zazdroszczę, bo masz prawie gotowy model, a ja cały czas w krzakach, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że moja nowa miłość ma na imię K-750 i jest moim rówieśnikiem. O modelach oczywiście nie zapominam, ale tak to jest z zabawkami, że nowe na jakiś czas wypierają stare, a potem też są stare i wszystko wraca do normy
Pioterek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2015 gratuluję i zazdroszczę, bo masz prawie gotowy model, a ja cały czas w krzakach, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że moja nowa miłość ma na imię K-750 i jest moim rówieśnikiem. O modelach oczywiście nie zapominam, ale tak to jest z zabawkami, że nowe na jakiś czas wypierają stare, a potem też są stare i wszystko wraca do normy K-750 to to ?, coś małe skrzydła, pewnie nielot żartuję oczywiście - to b. fajne hobby U mnie z modelami jest podobnie, oczywiście nowy bawi najbardziej, ale po roku staje się równy wszystkim pozostałym - a tak po cichu mówiąc, bardzo lubię co jakiś czas przypomnieć sobie o Wicherku - mam dla niego jakiś taki sentyment Poważyłem dzisiaj skrzydła i wyszło mi tak: Para skrzydeł (górne i dolne) z rurką węglową - 0,95 kg Rozpórki skrzydeł i popychacze - 0,15 kg Więc skrzydła ważą w sumie 2,05 kg z serwami, kablami i rozpórkami
gregory Opublikowano 26 Stycznia 2015 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Piotr GRATULACJE !!! faktycznie kolos znając Twój pokój modelarski to jak tam stoi w całej okazałości SE 5 to miejsca zostało tam niewiele. Piekna maszyna już się nie mogę doczekać jak stanie na morawie naszego lotniska i się wzbije w powietrze i bedę mógł ją filmować
Pioterek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Piotr GRATULACJE !!! faktycznie kolos znając Twój pokój modelarski to jak tam stoi w całej okazałości SE 5 to miejsca zostało tam niewiele. Piekna maszyna już się nie mogę doczekać jak stanie na morawie naszego lotniska i się wzbije w powietrze i bedę mógł ją filmować Tak, Grzesiu liczę na Twoje filmy, robisz to naprawdę dobrze. Bardzo często można wrzucać Twoje filmy na YT zupełnie bez montażu.
Pioterek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Przybyło na modelu trochę ozdób. Ze względu na bliskość aparatu od obiektu (mały pokój) proporcje modelu są niestety zaburzone. Następne zdjęcia całego modelu będą robione z większej odległości. A na razie jest jak jest.
Pioterek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2015 Karabin górny: Jak wiadomo dzięki uprzejmości Marka (Mavo) otrzymałem w prezencie górny karabin do mojego modelu. Bardzo ładnie wykonany, lekki 23g - jeszcze raz dziękuję Marku. Chciałem aby ten karabin można było łatwo montować i demontować a w dodatku, żeby przy mocniejszym szarpnięciu mógł się sam "wyluzować". Wybór padł więc na magnesy neodymowe. Trzeba było więc wykonać słupki i podstawy z zamkami i magnesami. podstawy karabinu mocowane na skrzydle - balsa oklejona sklejką karabin z dorobionymi słupkami (tak było nawet w oryginale) zestaw przygotowany do montażu na baldachimie - montaż na taśmie samoprzylepnej i dwóch wkrętach na każdą podstawę Podstawy zamocowane na baldachimie i karabin na modelu
Pioterek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wyposażenie kabiny: Ponieważ mój model nie jest makietą postanowiłem skorzystać z gotowych zegarów oferowanych przez Grupnera 1:4. Nie są to zegary w pełni odpowiadające epoce (raczej II WW i później) ale użyłem ich. Układ i funkcje zegarów starałem się zachować zgodnie z oryginałem. Dodatkowo doszedł zegar czasu ponieważ oryginał SE 5 posiadał dużą efektowną busolę (wygląda jak jakaś zmniejszona wersja od statków morskich), która zajmowała całą centralną część kokpitu a ja miałem małą współczesną busolę więc uzupełniłem puste miejsce zegarem. Kabina ma ażurowaną podłogę, ponieważ jest to część wentylacji wnętrza modelu. Pozostała mi jeszcze atrapa silnika i do oblotu tyle starczy.
Pioterek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2015 Maska silnika widlastego Zabrałem się dzisiaj za wykonanie atrap głowicy zaworowej i rur wydechowych silnika mojego SE 5a Całość wykonałem z klocka balsowego, rurki aluminiowej i wałków z drewna bukowego. Kolejne fazy budowy:
Pioterek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2015 Głowice zamontowane na modelu
Pioterek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2015 Przymiarka do celownika karabinu górnego
Pioterek Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Opublikowano 1 Lutego 2015 I celownik górnego karabinu zamontowany Myślę że na tym skończę etap szczegółów makietryzacji modelu. Czas teraz na ostateczną regulacje i pomiar ciągu napędu oraz odpowiedź na najciekawsze pytanie - ile to wszystko razem waży do lotu ?
Pioterek Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Opublikowano 1 Lutego 2015 Waga modelu Poważyłem w końcu cały model: Skrzydła 2,05 kg Kadłub 4,53 kg bez pakietów napędowych Pakiety 5300 mAh 2x0,585 kg Pakiety 440mAh 2x0,445 kg A więc sam model model waży 6,58 kg model z pakietami 5300 mAh 7,75 kg model z pakietami 4400 mAh 7,49 kg Jutro pomierzę ciąg statyczny napędu.
noker Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Cukierkowe barwy płatowca i karabin? Nie pasuje mi to.
Rekomendowane odpowiedzi