Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ażeby dobrze pokryć górną część modelu zrobiłem wypełnienia między listwami na początku i końcu konstrukcji. Wypełnienie listew za kabiną pilota jest zgodne z oryginałem konstrukcji samolotu natomiast wypełnienie tylne (15 mm) ma za zadanie dobrze przytrzymać napiętą folię.

post-5634-0-14583100-1416238190_thumb.jpg

Góra kadłuba została pokryta folią i napięta. Wyszło całkiem ładnie. Niestety na zdjęciach ze względu na połysk folii  i lampę błyskową nie widać dobrze pod folią listew konstrukcji - w rzeczywistości są dobrze widoczne. Ponieważ zakupiłem folię z klejem mogę zacząć wykonywać przymiarki zdobień. 

post-5634-0-99885800-1416238190_thumb.jpg

Opublikowano

A nie udałoby się zrobić jakiejś cienkiej białej linii odcinającej czerwone z folii od czerwonego z farby na dziobie? Może mniej będzie się rzucać w oczy różnica odcieni...

Opublikowano

A nie udałoby się zrobić jakiejś cienkiej białej linii odcinającej czerwone z folii od czerwonego z farby na dziobie? Może mniej będzie się rzucać w oczy różnica odcieni...

Patrz #400 tam są różne próby o których mówisz. Maska jest w malowaniu aby zbliżyć się do cerwieni kadłuba.

Opublikowano

Dzisiaj skończyłem maskę silnika ze zdobieniami (no może jeszcze pooznaczam flamastrem nity) . Okazało się, że moja farba czerwona (pozostałość po PZL p.24) ni jak nie da się zgrać kolorystycznie z kolorem czerwonej folii  termokurczliwej, więc zmuszony byłem pokryć maskę silnika folią samoprzylepną,  której czerwień była wystarczająco zbliżona. Taką wyklejkę robiłem pierwszy raz. Robi się ją całkiem sympatycznie stosując podkład wodny i później jej wyciskanie że by kawałki foli można było precyzyjnie dopasować (poprzesuwać) do siebie. A wyszło tak:

Próba rozjaśnienia czerwieni na masce - nie wyszło jak trzeba

post-5634-0-27861800-1416340233_thumb.jpg

Maska silnika oklejona folią samoprzyklepną:

post-5634-0-24961200-1416340231_thumb.jpg

Nierówności od widoczne w powiększeniu zdjęcia to cienie od lampy błyskowej - w rzeczywistości jest równo. 

Opublikowano

Włącznik najlepiej przenieś do kabiny bo w samolotach jest ich tam najwięcej :)

Model jest fajny ale mi nie pasują i podobają się te śruby z mocowania podwozia do kadłuba.

Sam bym w to miejsce dał nakrętki kłowe i śruby bym wkręcał od spodu a te golenie były by wtedy całe czerwone.

Opublikowano

Ten model wyjątkowo będzie miał wyposażenie kabiny firmowe z Arizonamodels (taki prezent od Syna), więc nie można umieścić wyłącznika w kabinie, żeby nie psuć wyglądu kokpitu.

Nakrętki kłowe, o ile dobrze rozumiem potrzebują miękkiego podłoża aby się wbić i ustabilizować. Podwozie wykonane jest ze sztywnego laminatu szklanego i płyty węglowej.

Opublikowano

Nakrętki kłowe to jeden ze sposobów żeby tego nie było widać.

Do zdjęć model mógłby też pozować w kołach ze swojej epoki w w tych zasuwać po lotnisku :)  

Opublikowano

O kołach już pisałem wcześniej że mają wysoki profil dla amortyzacji i są do oblotu i latania treningowego. Na spotkania modelarskie koła będą miały boczne talerze lub będą bardziej makietowe. Na poprzednich zdjęciach występują  też koła z nakładkami.

Dzięki za opinie.

Opublikowano

Fajny ten orzeł. Jak to zrobiłeś? Wydruk na folię, czy jakiś specjalny papier? I jak kleiłeś?

Na razie wydrukowałem na drukarce domowej dla przymiarki, potem pójdzie na laser z transparentną folią samoprzylepną.

Opublikowano

Nie dawaj tego orła Piotrze. Kojarzy mi się z naklejkami na ciężarówce. Lepsze jakies logo istniejącego dywizjonu czy pułku.

Jak dam godło pułku (a nie wiem czy w tamtych - mówię o Polsce i wojnie z bolszewikami , czasach już istniały związki lotnicze, bo raczej były to samoloty rozproszone po jednostkach do celów rozpoznawczych) to popełnię kolejną nieprawidłowość w oznakowaniu modelu. Szukałem  jakiegoś indywidualnego oznakowania maszyny jakie piloci mogli sobie wymalowywać na kadłubie swojego własnego samolotu. Pomysł drapieżnego ptaka w locie sam w sobie nie jest zły, ale ładniejszego (ekspresyjnego) orła Bielika nie znalazłem w internecie. A jak sam widzisz jednym się podoba innym nie.  No nie dziwi mnie fakt że kierowcy ciężarówek przejęli tradycję lotnictwa z czasów IWW, każdy chce się czymś wyróżniać. Poszukam reszce jakiegoś obrazka sokoła no ale orzeł to orzeł :-).

To co prezentuję to są przymiarki. Ci którzy wykonują makiety mają w tym miejscu łatwiej bo robią ściśle według rysunków i fotografii - ja czasami muszę coś wymyślić. 

ten też nie jest zły - znak musi być wyrazisty i agresywny jak  myśliwiec:

post-5634-0-09958100-1416735282.jpg

Opublikowano

Tylko  nie bielik, bielik to generalnie ptak o lichym charakterze, często żywi się padliną i uprawia złodziejstwo wśród innych szponiastych. No i to nie orzeł.

Opublikowano

Tylko  nie bielik, bielik to generalnie ptak o lichym charakterze, często żywi się padliną i uprawia złodziejstwo wśród innych szponiastych. No i to nie orzeł.

Masz rację, ale takiego Bielika sobie wybraliśmy za godło i od Piasta pozostał.

To zdobienie jest chyba leprze  - jest wyraziste i mnie j szczegółów więc i dobrze wpada w oko.

post-5634-0-89589900-1416493256_thumb.jpg

Opublikowano

Grafika na samolocie generalnie im prostsza tym "prawdziwsza". Namalowanie takiego orła ze skrzydłami to wiele godzin pracy, nie robiło się takich rzeczy na bojowych samolotach, nie było czasu i nie było takich artystów. 

Druga propozycja o wiele lepsza jest moim zdaniem. Choć poszukałbym jeszcze czegoś prostego, ale ze skrzydłami :)

No i odpuść sobie ten napis FASST. Szpeci całość... Zamiast niego dałbym SE5a na końcówce statecznika, a jakiś numer seryjny albo inny napis na ogonie

Opublikowano

Znak Fasst  jest już moją taką tradycją - każdy z moich modeli ma ten znak na ogonie. Wiadomo że to model RC więc nie ma  co ukrywać.

Jak dołożę orła ze skrzydłami dojdzie ilość szczegółów - znak z bliska będzie fajny, ale z daleka w powietrzu mało czytelny. Z numerami masz rację coś pokombinuję.

Przykład orła uproszonego ze skrzydłami

post-5634-0-69106200-1416494660.jpg  post-5634-0-97605400-1416496249.jpg

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.