Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wielu kolegów używa przy budowie modeli oprogramowania do wspomagania projektowania (CAD), lub wizualizacji 3D (3DMAX, Maya). Dzięki temu macie jakieś doświadczenie w CAD i własne spostrzeżenia. Jeżeli możecie to podzielcie się na forum swoimi wnioskami.

- Jakich programów używacie? Nazwa, wersja.

- Do jakiego celu je stosujecie (np. CAD - kadłub, Profili - skrzydła, Corel - przygotowanie planów itp.)

- Co byście polecili innym i dlaczego :-)

Opublikowano

Najpopularniejszy jest chyba Sketch Up. Jest darmowa wersja. Pozwala na wizualizację, tworzenie kształtów 3D i ich reprezentację 2D.

Parę osób używa go z powodzeniem. Ja osobiście wszystko robię w Corelu Ale wymaga to trochę wyobraźni przestrzennej, lub rysowania wg zasad rzutowania.

Opublikowano

Osobiscie ze wzgledów ciut historycznych ale również możaliwościowych ProE Wildfire 5.0 - Powoli przyzywczajam sie do CREO(kontynuacja)

CAD/CAM/MES/MOLD. Dodatkwo PARAMETRIC na poziomie bardzo wysokim. Wadą jest mało "user's frendly" interface.

Próbowałem sketchupa ale jego ograniczenia mnie zniechęciły - ciężko sie przesiaść z ferrari na hulajnogę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.