Lucjan Opublikowano 19 Lipca 2014 Opublikowano 19 Lipca 2014 Witam ! Przedstawiam relację z budowy modelu ostatniej , a moim zdaniem najładniejszej wersji , Spitfire'a .Model ma rozpiętość 2 m , waga ok. 8 kg. napęd silnik benzynowy NGH -35 .Posiada mocne oświetlenie na skrzydłach, będzie miał mechanicznie odsuwaną kabinę, zrzucaną bombę i odpalane rakiety .Budowę modelu rozpocząłem w końcu listopada zeszłego roku.Oblot planuję wykonać w sierpniu. A jak to się zaczęło pokazują poniższe zdjęcia. Odnośnik do albumu ze zdjęciami 1
piotr jet Opublikowano 19 Lipca 2014 Opublikowano 19 Lipca 2014 Witam ! Przedstawiam relację z budowy modelu ostatniej , a moim zdaniem najładniejszej wersji , Spitfire'a .Model ma rozpiętość 2 m , waga ok. 8 kg. napęd silnik benzynowy NGH -35 .Posiada mocne oświetlenie na skrzydłach, będzie miał mechanicznie odsuwaną kabinę, zrzucaną bombę i odpalane rakiety .Budowę modelu rozpocząłem w końcu listopada zeszłego roku.Oblot planuję wykonać w sierpniu. A jak to się zaczęło pokazują poniższe zdjęcia. Odnośnik do albumu ze zdjęciami Teraz już w formie pisemnej: jak Ty Go przede mną ukryłeś??????????????? Dziś widziałem efekt końcowy,Lucek zadziwiasz mnie.
Lucjan Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Opublikowano 19 Lipca 2014 Teraz już w formie pisemnej: jak Ty Go przede mną ukryłeś??????????????? Dziś widziałem efekt końcowy,Lucek zadziwiasz mnie. Bo to niespodzianka ! Właśnie o to mi chodziło Piotrku .
Lucjan Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Opublikowano 21 Listopada 2014 Witam ! Przedstawiam kolejne zdjęcia z budowy modelu Mk. 24. Ciąg dalszy nastąpi ! Pozdrawiam.
dyra63 Opublikowano 21 Listopada 2014 Opublikowano 21 Listopada 2014 Piękna robota .W temacie o Iskrze na jednym z zdjęć w tle,wisi kadłub Spita - czyżby to już ten ?Pozdrawiam Adam.
Lucjan Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Opublikowano 21 Listopada 2014 Tak Adamie to ten sam SPIT. Dzięki za słowa uznania.
Gołek Opublikowano 22 Listopada 2014 Opublikowano 22 Listopada 2014 Powstaje piękna maszyna, malowanie już wybrałeś ?
Lucjan Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Opublikowano 22 Listopada 2014 Tak malowanie wybrałem , a tak prawdę mówiąc jest już pomalowany i i ma za sobą loty próbne. Powróćmy do czasów jak powstawał . Tak powstają linie podziału poszycia. Kopyto maski silnika wykonałem ze styroduru i polaminowalem . Teraz szpachlowanie ,podkłady i..... Gotowa maska silnika 1
Apathor Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 Lucjan, daj kilka fotek 'na gotowo'.
Lucjan Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Opublikowano 26 Listopada 2014 Nadeszła najprzyjemniejsza chwila - MALOWANIE !!!
dawidgdynia Opublikowano 26 Listopada 2014 Opublikowano 26 Listopada 2014 Czym Lucjanie pokryłeś model?
Lucjan Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Opublikowano 26 Listopada 2014 Model wykonany jest z balsy . Pokryty został tkaniną szklaną 50g./m2 + żywica epoxy . Następnie szlifowany + podkład i tak kilka razy .
Lucjan Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Witam ! Tak wygląda prawie gotowy model. To jest jednostka napędowa NGH -35 Na zdjęciach poniżej model posiada tymczasową kabinę . A teraz kilka szczegółów :
Hotpoint Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Piękny model i wykonanie, ciekawe kiedy ja będę miał tyle czasu, żeby przerzucić swoje projekty z cada w real. Gratuluję !
Lucjan Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Piękny model i wykonanie, ciekawe kiedy ja będę miał tyle czasu, żeby przerzucić swoje projekty z cada w real. Gratuluję ! Dziękuję ! Ja tez mam mało czasu- modele buduję wieczorami i częściowo w wekendy.
dyra63 Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 Panie Lucjanie -świetnie wyszedł -jeszcze raz słowa uznania.Malowanie "ekstra"-klasa-chyba kiedyś dłubał Pan przy modelach plastykowych.Jakich farb użyto do malowania?
jpd Opublikowano 28 Listopada 2014 Opublikowano 28 Listopada 2014 Znakomicie wykonany moje szczere uznanie. Az się prosi tam zasadzić 4rotakta 1
Lucjan Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Opublikowano 28 Listopada 2014 Panie Lucjanie -świetnie wyszedł -jeszcze raz słowa uznania.Malowanie "ekstra"-klasa-chyba kiedyś dłubał Pan przy modelach plastykowych.Jakich farb użyto do malowania? Dzięki Kolego za miłe słowa ! To prawda budowałem modele z kartonu wykańczając powierzchnię po swojemu, z plastiku też . Mam wrodzony talent plastyczny więc takie malowania nie sprawiają mi kłopotu. Do malowania używam baz samochodowych , a na końcu odpowiednio dobrany stopień matu . Znakomicie wykonany moje szczere uznanie. Az się prosi tam zasadzić 4rotakta Dzięki !! Jak model się będzie dobrze sprawował , to może dostanie" prawdziwy" silnik . Mnie tez sie podoba i rowniez lubie Mk.24. Z jakich planow budowany, jesli mozna wiedziec? A, jeszcze jedno. Ten mniejszy na skrzydle to stary, poczciwy Matchbox lub jego "revellowe" wznowienie, czy moze jakis inny zestaw, o ktorym jeszcze nie slyszalem? Marzy mi sie jedna z ostatnich wersji w skali 1/32, ale Matchbox ma zbyt wiele bolaczek, a ja zbyt malo czasu, by je poprawiac. Model zbudowałem z planów publikowanych przed laty w magazynie RCM powiększonych do rozpiętości 2m.Te plany można wyszukać w GOOGLE 'ach. Ten mały Spit. stary 1/32 Matchbox .
Rekomendowane odpowiedzi