modelarz115 Opublikowano 21 Lipca 2014 Opublikowano 21 Lipca 2014 Temat edytowany Zmęczona wersja V1 - ostatecznie rozebrana na części (zdjęcie z czasów świetności) Ukończona wersja V2 Witam, Dni długie i bezwietrzne, aż chce się coś zbudować Szukając czegoś do nauki akrobacji natrafiłem na Ultimate NAC Ma to być model, który lata pewnie i dobrze zachowuje się w powietrzu Poszedłem więc po depron, wyciąłem szablony i rozpoczynam budowę Co do wyposażenia Silnik o ciągu x >800 regulator 30A pakiet 3s 2200 mah serwa najtańsze 9g śmigło 10x5 1
modelarz115 Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Opublikowano 22 Lipca 2014 Pierwsze postępy z budowy udało mi się wystrugać kadłub, skrzydło oraz statecznik poziomy Jedno skrzydło zostało ostatecznie dopieszczone a drugie schnie pod stertą książek Zaniepokoił mnie oryginalny profil a raczej jego brak, zamieniłem więc go na KFM2 jako najprostszy do wykonania. W oryginale w skrzydłach były węglowe wzmocnienia, z braku węgla zamieniłem je na listewki sosnowe 5x5 jeszcze jedna zmiana polega na sterowaniu lotkami jednym serwem dlatego że moja ''aparatura'' nie pozwala na inne Zdecydowałem się też zostawić otwartą kabinę i zaokrągliłem nieco kształty Statecznik poziomy Zamieszczam plany na których się wzoruję Ultimate NAC V1.0 - Full.pdf Natknąłem się też na inny problem w ABC RC nie ma na stanie pakietów ani mojego wymarzonego silnika http://abc-rc.pl/EMAX-XA2212-980KV Mogę prosić o polecenie jakichś innych tanich/sprawdzonych sklepów ?
Masło Opublikowano 23 Lipca 2014 Opublikowano 23 Lipca 2014 sterowaniu lotkami jednym serwem dlatego że moja ''aparatura'' nie pozwala na inne Możesz podłączyć serwa przez kabel Y. Wtedy wpinasz je w 1 kanał, a w skrzydłach montujesz symetrycznie.
miro-er1 Opublikowano 24 Lipca 2014 Opublikowano 24 Lipca 2014 widze ze bedzie z petkowa kabinką, no ladnie , bedziesz malowal czy oklejal ???
modelarz115 Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Opublikowano 24 Lipca 2014 widze ze bedzie z petkowa kabinką, no ladnie , bedziesz malowal czy oklejal ??? Nie do końca...... Kabina będzie otwarta a na dodatek z pilotem. Tylko gdzie ja znajdę na tyle odważnego, który się tego podejmie ....ale owiewkę zrobię Model planuję szpachlować i malować na ciemny zielony zwykłym sprayem akrylowym z nawiązaniem do lotnictwa I wojny świarowej Postępy dość wyraźne przede wszystkim zamówiłem dość sporo części: na czele silnik Emax budget 2215/25 oraz inne pierdułki z nim związane -regulator 30A -wtyki ''t'' -najtańsze serwo -różne śmigła -goldy -orczyki, zawiasy, popychacze itp. nie obyło się też bez nowej ładowarki, ponieważ stara wyzionęła ducha ...oraz pakiet turnigy 2200 mAh 3S ale już na Allegro oraz wtyk do niego Postępy z prac też wystąpiły , ale już nieco mniejsze Górny płat gotowy. Niestety mój geniusz przewidział szczeliny na łączenie płatów tam gdzie ich nie będzie i nie obyło się bez gipsu Wprowadziłem też wzmocnienia w komorze na pakiet Otwory pod serwa, popychacze postanowiłem poprowadzić wewnątrz kadłuba w rurkach A to są części których mi brakuje Całość zaczyna się jako tako prezentować
Sknera771 Opublikowano 24 Lipca 2014 Opublikowano 24 Lipca 2014 Nigdy nie podobały mi się dwupłaty ale ten wygląda całkiem nieźle! Teraz tobie akrobata Raven, o tej samej rozpiętości co twój, ale chyba następny będzie NAC ;-)
miro-er1 Opublikowano 26 Lipca 2014 Opublikowano 26 Lipca 2014 proponuje ci wzmocnic w miejscu kabinki bo ci peknie depron w tym miejscu bo jednak w pelnej bryle depron juz jest mocniejszy a ty wzomcniles w okolicy mocowania platow a w okolicy kabinki juz pojedynczy depron widze chyba ze swiewke kabiny solidnie przykleisz ze bedzie wzmacniac w tym wlasnie miejscu, ja mojego jeszcze nie oblecialem z tym ze ja wlasnie zrobilem tak jak w planach bylo , nie zrobilem oszklenia kabinki tylko depron mam pomalowany markerem na czarno . tez mi z poczatku sie nie podobaly dwuplatowce , i jeszcze mam takiego mniejszego o rozpietosci 75cm ale to juz inny model tyle ze tez dwuplat czekam na filmiki z oblotu , moze dasz rade z kamerka na pokladzie.pozdrawiam.
modelarz115 Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Opublikowano 26 Lipca 2014 PET 1:0 Jacek proponuje ci wzmocnic w miejscu kabinki bo ci peknie depron w tym miejscu bo jednak w pelnej bryle depron juz jest mocniejszy (...) W wym miejscu wkleję jeszcze podłogę kabinki, która będzie wchodziła aż w ogon, a owiewka ma być tylko po to aby w oczy wiatr nie wiał Prace stanęły w miejscu, muszę czekać do poniedziałku na kuriera Postępy prac Wklejona górna pokrywa kadłuba Zrobiłem też wręgę silnika z dwóch sklejonych płyt sklejki 3mm ''cytrusówki''. Z tej racji zamówiony silnik będzie wystawał, dlatego zająłem się wykonaniem przedłużenia maski Przy okazji wpadłem na pomysł zrobienia wlotu powietrza A na koniec łączenia skrzydeł Swoją drogą czemu ich nie lubić (dwupłatów) są małe, zwrotne i niczego im nie brakuje
Sknera771 Opublikowano 26 Lipca 2014 Opublikowano 26 Lipca 2014 Jakoś zawsze źle mi się kojarzyły, coś w nich mi nie pasowało ;-) takie nieproporcjonalne, wysokie i nie mają tej smukłości. Nie są szybkie jak stoją ;-) Ale to co pokazał kolega Miro wygląda świetnie!
MZWBPiotr Opublikowano 26 Lipca 2014 Opublikowano 26 Lipca 2014 Mam drobne zastrzeżenie co do silników Emax budget. Posiadałem takowy w Rwd 5. 1.Okropnie kiepska jakość wykonania. 2. Słaby wał 3. Słabe łożyska, nie trzeba gonić kretów żeby zrobić luzy. Ja swoje wykończyłem gołymi rękami :/ (wymiana pomogła) PET 1:0 Jacek Widzę, że nie tylko ja tnę sobie palce przy byle okazji
modelarz115 Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Opublikowano 26 Lipca 2014 Będziesz malować na czerwono ??? Nieee - dlaczego pytasz?
Masło Opublikowano 27 Lipca 2014 Opublikowano 27 Lipca 2014 JA zawsze uwielbiałem dwupłatowce. Kibicuję.
Elkojote Opublikowano 27 Lipca 2014 Opublikowano 27 Lipca 2014 Napisano wczoraj, 22:48 Elkojote, dnia 26 Lip 2014 - 22:16, napisał: Będziesz malować na czerwono ??? Nieee - dlaczego pytasz? Bo palec miałeś w czerwonej farbie myślałem że mieszałeś w puszcze palcem
modelarz115 Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Opublikowano 27 Lipca 2014 Bo palec miałeś w czerwonej farbie myślałem że mieszałeś w puszcze palcem Aaaaaa, to o to chodziło Nie mogłem wysiedzieć jednego dnia w czekaniu na kuriera. Poszedłem więc na szrot i wyciąłem z pewnego wraka co tylko się dało Tym sposobem mając już zamontowane popychacze, serwa i orczyki zabrałem się za kabinę pilota - pierwotnie nieco inaczej ją sobie wyobrażałem Edit. Wie ktoś może czym go malować? Jak się okazało w testach spray akrylowy topi piankę. Zastanawiam się nad jakąś farbą wodną nałożono natryskowo pistoletem, problem w tym, że nie wiem czy pokryje taśmę pakową z której mam zawiasy
TeBe Opublikowano 27 Lipca 2014 Opublikowano 27 Lipca 2014 Do malowania używaj sprajów RC Styro. One nie rozpuszczają pianki.
miro-er1 Opublikowano 27 Lipca 2014 Opublikowano 27 Lipca 2014 albo znacznie wydajniejsze sa i wiekrze w praktikerze ECO REWOLUTION nie topi depronu bo ja maluje i jest w puszce 400ml a RC styro 150ml zawsze mozesz tez pomalowac takimi farbami od malowania scian tez takimi maluje i jest ok ostatnio malowalem bezbarwnym z ECO REWOLUTION, 26 zl placilem za puszke w praktikerze mozna je spotkac takze w leroy marlin
modelarz115 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Opublikowano 28 Lipca 2014 Dziś rano kurier doręczył mi taki oto twór... ...potem listonosz przyniósł mi to W markecie budowlanym dokupiłem to i jeszcze kilka rzeczy a potem moje biurko wyglądało tak .......więc zacząłem kończyć model Najpierw zabrałem się za szpachlowanie mordki, później wziąłem się za ogon a na koniec (tuż przed 23) zrobiłem sterowanie lotek Hmmmm, ciekawe jak skończy się ta historia
Elkojote Opublikowano 29 Lipca 2014 Opublikowano 29 Lipca 2014 Czym szpachlujesz ?? Będziesz oklejał papierem na wkol czy tylko malował ??
modelarz115 Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Opublikowano 29 Lipca 2014 Czym szpachlujesz ?? Będziesz oklejał papierem na wkol czy tylko malował ?? Szpachluję zwykłym gipsem budowlanym (6 zł za 2 kg). Dziś zrobiłem próbkę malowania. Powłoka wyszła na tyle mocna/twarda że, oklejanie nie jest konieczne.
Rekomendowane odpowiedzi