polpakpol Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Tak apropo cofania liczników to jest wina kupujących, chcieli by za niskie pieniądze auto nie jeżdżone, a że klient nasz Pan to sprzedający cofają liczniki :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jako niezawodny wół roboczy polecam W124 kombi, auto do pracy jest narzędziem, które musi być niezawodne i tanie w eksploatacji. Kupić w dobrym stanie patrz na silnik, blacha a że nie ma takich trzeba będzie trochę doinwestować. Do jazdy "prywatnej " lub swojej kobiety kupujesz drugie, takie jak Ci się podoba lub na jakie Cię stać a gwarantuję, że utrzymanie roczne tych dwóch będzie tańsze jak tych tu wymienionych.( przy 50.000 km rocznie). Za kilka a może kilkanaście lat odsprzedaż i nie tylko nie stracisz ale dostaniesz 3-5 razy więcej Wybór należy do Ciebie. Nie zasłyszane, to własne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Jako niezawodny wół roboczy polecam W124 kombi Przemek ale gdzie to kupić . Mam kampera transit 2,5 z wolnossącym silnikiem ,Jak mu przekręciłem śrubkę ekologiczną to nawet całkiem sobie pomyka . Pali zawsze np. przy - 28 stopni a nie ma żadnych świec ,nawet płomieniowej i ma tylko 260 000 km przebiegu tzn jest dopiero ledwo dotarty Szukałem w podobnym stanie w 124 ale ciężko trafić silnik poniżej 400 000 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Sprawa jest prosta: jak sprowadzone to musi być albo bite albo najechane pół miliona km. Pojeździłem trochę za granicą i tam auta są droższe niż u nas więc żeby sie opłacało auto przywieźć i zarobić to coś musi być nie tak. poprostu na zachodzie robocizna jest sporo droższa niż u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Jak robisz 60 tys rocznie to w zasadzie powinieneś sobie benzynę odpuścić, bo nawet jak w dieslu będziesz musiał wymienić pompę wtryski czy co tam jeszcze to i tak bardziej Ci się diesel opłaci, bo średnio licząc na paliwie zaoszczędzisz 6-9 tys zł rocznie, wiem z własnego doświadczenia (dwa mondki 2.0 benzyna 9-12l/100km 2.0 tdci 5-7l/100km) chyba że benzyna + gaz tu się nie wypowiem bo nie miałem, i nawet nie wiem ile gaz kosztuje obecnie. Po drugie jak dużo jeździsz to celuj w klasę średnią dla własnej wygody bo spędzisz w aucie około 1500h rocznie a to jest 60 dni i nocy w roku! Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Jako niezawodny wół roboczy polecam W124 kombi Przemek ale gdzie to kupić . Mam kampera transit 2,5 z wolnossącym silnikiem ,Jak mu przekręciłem śrubkę ekologiczną to nawet całkiem sobie pomyka . Pali zawsze np. przy - 28 stopni a nie ma żadnych świec ,nawet płomieniowej i ma tylko 260 000 km przebiegu tzn jest dopiero ledwo dotarty Szukałem w podobnym stanie w 124 ale ciężko trafić silnik poniżej 400 000 km. Ja kupiłem jak miał 400.000 i przejechałem ok 250 000. wymieniłem 2x zimerbloki w zawieszeniu (koszt to parę napoi) i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 No już mam. Oczywiście Fordzik Mondeo MK3, z kraju tulipanów i palonej trawy Sprowadzony, nie walony, choć był zarysowany po drzwiach. Już zbadany, dopuszczony do ruchu, ubezpieczony i co najważniejsze, już świeżutko zagazowany. Na liczniku 214 ... I wygląda, że niedużo oszukany. Różnicę generacji widać. Poprzednia Vectrunia z 1998, ten już 21 wiek... 2005 Elegancko trasę połyka. Nawet nie trzeba było dużo robić. Olej wymienić, odbojniki w tyle wymienić, bo chyba je mrówki nagryzły, klasycznie świece, filtry, płyny. O dziwo - hamulce jak brzytwy i wszystko działa. Tylko opony były łyse bardziej niż księżyc w pełni. Ale są już nowiutkie, z bieżniczkiem głębokim jak wielki kanion. Żeby mi tylko cholery wydziału komunikacji, nie zamykali jak z pracy wychodzę, to już by jeździł na normalnych tablicach, a nie na tych komunistycznie czerwonych.... I muszę do poniedziałku czekać, aż dłużej czynny będzie. Mój ci za 13 000 + recykling, + opony + rejestracja + OC + przegląd + płyny i części z pakietu "Nowe? I tak wymień". Oby woził "panią" długo i bezpiecznie, na swych podgrzewanych (ale fajnie ) siedzeniach. Na wszelki wypadek w weekend opijam nabytek. Bezalkoholowo oczywiście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 No to pogratulować i życzyć "szerokości".. Moje podobne poszukiwania zakończyły się na Vectrze C w kombi również w benzynie 1.8 i założonym gazie ...a to dlatego że mieści się teraz Extra bez problemu po długości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 temat nieaktualny, zdecydowałem cię na cytrynkę z silnikiem 2.0hdi 136KM (mam bardzo dobre doświadczenia z poprzednich samochodów jakie miałem z tym silnikiem i to przesądziło o zakupie)do tego zawieszenie hydroaktywne, po prostu bajka. Passat i Mondeo mogą się schować w kąt jeśli chodzi o komfort jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 W wieku 20 lat miałem już Malucha i Poloneza, więc w czym problem? Liczba mnoga jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 No już mam. Oczywiście Fordzik Mondeo MK3, z kraju tulipanów i palonej trawy Sprowadzony, nie walony, choć był zarysowany po drzwiach. Już zbadany, dopuszczony do ruchu, ubezpieczony i co najważniejsze, już świeżutko zagazowany. Na liczniku 214 ... I wygląda, że niedużo oszukany. Różnicę generacji widać. Poprzednia Vectrunia z 1998, ten już 21 wiek... 2005 Elegancko trasę połyka. Nawet nie trzeba było dużo robić. Olej wymienić, odbojniki w tyle wymienić, bo chyba je mrówki nagryzły, klasycznie świece, filtry, płyny. O dziwo - hamulce jak brzytwy i wszystko działa. Tylko opony były łyse bardziej niż księżyc w pełni. Ale są już nowiutkie, z bieżniczkiem głębokim jak wielki kanion. Żeby mi tylko cholery wydziału komunikacji, nie zamykali jak z pracy wychodzę, to już by jeździł na normalnych tablicach, przed, czy po lifcie? masz zardzewiałe doły drzwi? po czym wnosisz że 214kkm i niewiele skręcony? jaka wersja? Ghia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 A propo mnogości to w wieku 20 lat zajchałem drugiego duźego fiata a były to lata 82-86 ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Oho! Nic przeciko mlodosci, ale mimo wszystko nasuwa sie pytanie, jak bogate moga byc doswiadczenia dwudziestolatka z poprzednimi samochodami (do tego jeszcze w liczbie mnogiej)... Spodziewałem się podobnego komentarza od osoby w starszym wieku z bagażem doświadczeń życiowych na plecach Otóż w rodzinie są, a właściwie były 3 francuzy z tym silnikiem w wersjach 90KM, 110KM i teraz 136KM. Tak się szczęśliwie składa, że obydwa należą do mojej mamy, które to ja użytkuję od czasu do czasu. Jeden w rodzinie jest od 4 lat drugi od 2 lat. W żadnym nie było jeszcze żadnej poważnej usterki, tylko elementy eksploatacyjne były robione, a auta mają roczny przebieg na poziomie 30-40k km. Aaa no i żeby uprzedzić kolejne posty w stylu "bo to mamy a nie twoje, wiec się nie wymądrzaj młodziku" to peugeota 308 użytkowałem przez rok, robiąc nim 30k km po całej polsce i nigdy mnie nie zawiódł. To tyle w temacie moich doświadczeń z tym silnikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArabaT Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 "zajechać" dużego fiata to nie jest jakis wielki wyczyn, ja potrzebowalem tylko albo aż 18000km zeby roczny golf w 94 roku wymniekl. a mowili, ze silniki niezniszczalne Można jeszcze zacząć licytacje od ilu km/rok*lata zaczyna się doświadczenie Życzę żeby był bezawaryjny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Można jeszcze zacząć licytacje od ilu km/rok*lata zaczyna się doświadczenie Masz racje. Wielu "doświadczonych wiekiem" kierowców ma duże mniemanie o swoich umiejętnościach za kierownicą, a to właśnie statystycznie oni robią najwiecej zamieszania na drogach. Niejednego kierowcę z 20 letnim stażem obejdzie technicznie kierowca który spędził stosunkowo krótki czas za kierownicą, i nie mam tu na myśli żadnych wyścigów ulicznych czy polowania golfa na ręcznym bo to dla mnie nieporozumienie, tylko normalna codzienna eksploatację samochodu w trasie. Jeżdzę po Polsce dużo i spotykam sie z różnymi sytuacjami na drodze, ale jeszcze nigdy młody kierowca nie stworzył zagrożenia którego byłbym naocznym świadkiem. Zresztą proponuje ukrócić ten temat bo jego kierunek zmienia sie o 180*. Auto kupione, temat zakończony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Pozostaje życzyć szerokiej drogi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi