Skocz do zawartości

Dynaflite "Bird of Time" 3m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się, dołączyłem do zacnego grona posiadaczy motoszybowców.  Nabyłem od Kolegi forumowego tego ptaszka. Jedzie do mnie już drugi dzień Pocztą Polską i dojechać nie może. Jak tylko dojedzie to wstawię fotki i będę miał dużo pytań. Model wykonany jest z wersji KIT, czyli z balsowym kadłubem, dodatkowo ma spoilery, ale niedziałające, będę uczynniał.

I na koniec ciekawostka, przymierzałem się od dłuższego czasu do wersji ARF, ale nigdzie w PL nie było. Dzień po transakcji wchodzę do pewnego sklepu modelarskiego w Warszawie, a tam na półce leży Bird ARF. Okazało się, że na stronie jest niedostępny, bo coś im się podziało z systemem sklepu internetowego  :D 

Opublikowano

Może i dobrze, że nie znalazłem tego ARFa? Za stówkę więcej mam model zrobiony przez doświadczonego modelarza, w prawie pełni wyposażony, z lotkami i spoilerami. Przed zakupem dostałem zdjęcia z budowy, bardzo ładnie zrobiony.

Opublikowano

Przesyłka nadeszła. Jest duuuuży....

15817405476_b837c3ac29_c.jpgP1040088 by TeBeWAW, on Flickr

Widać po nim lata służby, ale ogólnie jest w stanie dobrym. W zimowe wieczory trzeba będzie:

- wykonać remont napędów, bo luzy ma okrutne

- tu i ówdzie zdjąć folię i zrobić inspekcję podejrzanie miękkich miejsc

- uruchomić spoilery 

- zrobić renowację kadłuba

- zrobić ogólne spa i makijaż  ;)

Obecne wyposażenie (zmieniać nie zamierzam):

- silnik  MEGA ACN 22/30/3  

- śmigło 12x6

- regulator Dualsky 40A

- serwa Tower Pro MG16R 4 sztuki

15655713678_99ac6072bb_c.jpgP1040089 by TeBeWAW, on Flickr

15817406516_0d6d96fd4f_c.jpgP1040090 by TeBeWAW, on Flickr

15655886190_c672b5bc01_c.jpgP1040091 by TeBeWAW, on Flickr

Model chyba kiedyś miał sterowane kółko ogonowe, bo są resztki mocowania i obudowa bowdena. 

Opublikowano

Fajny silnik.Miałem taki w troszkę większym F3j, 3.2m. Niezła rakieta no i prądożerny. Na 3s 2600mah i łopatkach 12x6 Graupner starczał na jakieś7 min pełnej pracy napędu.

Czym są te spojlery w modelu?

Opublikowano

Fajny silnik.Miałem taki w troszkę większym F3j, 3.2m. Niezła rakieta no i prądożerny. Na 3s 2600mah i łopatkach 12x6 Graupner starczał na jakieś7 min pełnej pracy napędu.

Czym są te spojlery w modelu?

To hamulce. BOT w oryginale jest sterowany tylko kierunkiem i wysokością, a że ma niezłą doskonałość, więc bywały problemy z precyzyjnym podejściem do lądowania. Dodano hamulce, jak w prawdziwych szybowcach. Moda na klapy, klapolotki i inne "butterflaje" nastapiła później- to taki znak czasu, ale ciągle użyteczny, nawet jak lotki są.

Za mną też, od trzydziestu lat ten niedościgłe nostalgiczny kształt chodzi...

Opublikowano

Ja mam na warsztacie BOT wykonanego z zestawu lecz mocno zmodernizowanego konstrukcyjnie i wyposażonego dodatkowo w lotki i klapy do lądowania...

post-6507-0-25423600-1416573654_thumb.jpg

Opublikowano

Ja mam na warsztacie BOT wykonanego z zestawu lecz mocno zmodernizowanego konstrukcyjnie i wyposażonego dodatkowo w lotki i klapy do lądowania...

Noooo- fajny! Jak bym robił, to też w tym kierunku, bo w tej pierwotnej postaci, to taka duża A-dwójka trochę, tyle, że sterowana.

Opublikowano

I na koniec ciekawostka, przymierzałem się od dłuższego czasu do wersji ARF, ale nigdzie w PL nie było. 

To wersji KIT nie można już nigdzie u nas dostać (dostałem info od jednego ze sklepów że możliwe że już nie wróci bo jest problem z dostępnością), ARF jest raczej dobrze dostępny...

Ja już mam zamówione plany z rcrevue - chętnie zobaczę zdjęcia z Twojej relacji remontowania Ptaka :)

Opublikowano

Przesyłka nadeszła. Jest duuuuży....

Czy dobrze widzę na fotce że skrzydło jest dzielone tylko na dwie połówki ? czy tak miały wersje kit?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.