sbogdan1 Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A to Wojtka Fascynation 3,6m model termiczny Potwierdzam to Fascynation , piękna maszyna, cudownie prezentuje się na niebie a i tak samo szybuje. Ale o tym modelu więcej może powiedzieć Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 No co tu dużo opowiadać. Model jaki jest każdy widzi - kadłub, skrzydła, usterzenie Jak ktoś widział Easy Glider'a PRO, to to jest takie samo tylko raz większe i pokryte Abachi i oklejone folią. OK, parę informacji. Model produkowany przez Topmodel Cz. Wykonanie bardzo czyste i staranne. Wszystko do siebie dokładnie pasuje, nie trzeba dopiłowywać, poprawiać, przestawiać. Trudność na jaką się można natknąć, to wiercenie w kadłubie otworów pod nakrętki kłowe, do mocowania centropłatu. Muszą być wklejone pod kątem jaki tworzy górna powierzchnia skrzydła w miejscu ich przykręcania. Zdecydowanie pośpiech nie jest tu wskazany. Nos obcięty z odpowiednim skłonem i wykłonem dla silnika, czyli wręgę silnikową można wkleić na styk do krawędzi nosa. Kadłub z laminatu dość dobrze wzmocniony na całej długości węglem (pasy szerokości 1,5cm na całej długości kadłuba lewo-prawo, góra dół). Skrzydła to rdzeń styro wzmocnione sztywnym dźwigarem i ze wzmocnieniami lamianatowymi oklejony balsą i pokryty folią oracover. Profil MH32, trójdzielne. Klapa na całej długości centropłatu (oczywiście po środku jest przerwa na kadłub ) podobnie jak lotka na całej długości dołączanej końcówki skrzydła. Klapy i lotki mocowane obustronnie na taśmę klejącą. Ster kierunku i wysokości konstrukcyjny, balsowy. Kierunek na zawiasach nylonowych, wysokość pływająca. Producent podaje wagę do lotu 2,9 - 3,2kg. Mnie udało się zmieścić ciut poniżej 2,9kg. Powierzchnia nośna to całe 76,7dm2 co przy tej wadze daje obciążenie 36,6g/dm2. Sterowanie jakie ustawiłem: kierunek, wysokość, lotki, klapy, silnik a z mikserów to butterfly, mix lotki-kierunek, mix klapy-wysokość, mix butterfly-wysokość.Wyposażenie jakie zastosowałem to: silnik Turnigy GliderDrive SK3 Competition Series - 3858 - 4.6 840kv, kołpak alu TURBO 40/5.0/8, śmigło Aeronaut CAM CARBON 13x6.5, akumulatory Turnigy 3000mAh 4S 20C, regulator Turnigy Plush 60A, BEC Turnigy 3A UBEC Noise Reduction, serwa (wszystkie 6szt.) Turnigy 380MAX Micro Servo (Metal Gear) 4.1kg. Jest to typowy model do lotów termicznych. Bardzo dobrze wyłapuje termikę, jest dość spokojny i przewidywalny. Lądowanie bez butterfly'a czy choćby klap jest... ciekawe. Model potrafi zejść na ok. 1m i przelecieć całe lotnisko. Po pierwszych kilkunastu lotach gdy model będzie już ostatecznie wyregulowany a my w niego wlatani proponuję zabierać na lotnisko leżak, chyba że ktoś chce się nabawić problemów z kręgosłupem na odcinku szyjnym i zostać stypendystą ZUS'u. P.S. Ewentualną dalszą rozmowę o Fascination proponuję prowadzić tutaj http://pfmrc.eu/index.php?/topic/51023-fascination-by-topmodel-cz/ aby nie zaśmiecać wątku o pikniku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 No to jeszcze dwie skrętki z pikniku Żar 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Szkoda tylko że dźwięku nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Program do obróbki filmu z jakiego korzystam w formacie H.256 obcina dźwięk a póki co nie mam ochoty wydawania kilkudziesięciu $ na pełną wersję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Bogdan, jak tam prace nad zdjęciami ? Kiedy będzie można zobaczyć pełny album? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Właśnie siedzę nad nimi, końcówka, prawdopodobnie jeszcze dziś podam link , myślę że się uporam z tym majdanem. Jeśli nie dziś to na stówę jutro będzie wszystko do wglądu, trochę tego jest no i sobota zarwana, miałem jechać na lotnisko ale odpuszczę ze względu na foty.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam to jeszcze wrzucę jedno z moich nagrań lot Konrada , pierwszy raz na żywo zobaczyłem jak się lata akrobacje hehe Generalnie impreza bardzo fajna tylko szkoda że nie miałem swoich modeli ale może za rok żonie i dzieciom też się podobało , starszy syn stwierdził że ta góra to prawdziwy żar tak gorąco było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Witam no to na rozgrzewkę powspominamy to co odbyło się na pikniku. A na końcu bonus... 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. I wspomniany już bonus ... Tak jak obiecałem, do tygodnia powinny być foty z imprezy. Zamieszczam link do galerii Picassa.Nie powinno być problemów z otwarciem, sprawdzałem wszystko działa Link jest udostępniony publicznie. https://picasaweb.google.com/116189925827455238994/PiknikModelarzyRCZar2015 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Co tu dużo pisać , Boguś fotki mistrzostwo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Co tu dużo pisać , Boguś fotki mistrzostwo Dzięki Marcin ale bez waszego udziału nie było by fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Bogdan fantastyczne fotki - dzięki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Paweł z Wągrowca dziękuje za fotki z Blanikiem -zawodowo robione zdjęcia !!! Pozdrawiam Boguś super fotki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Dziękuję wszystkim, fajnie że się podobają. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian73 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Boguś co tu wiele mówić, foty rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 GeeBee no.8 Przeszło wszytsko! Kozacko! Za rok wbijam! Szkoda że i w tej edycji nie mogłem uczestniczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Bogdan, a moglbys zdradzic tajemnice czym te piekne foty robisz??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Cześć WiesiekJasne to nie tajemnica Canon 40D Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapitanSOWA Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Przeglądając foty z pikniku , wpadły mi w oko jednopłatowe ESIAKI - ktoś wie może co to za modele ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ja nie wiem co to za esiaki, ale powiem że pierwszy raz widziałem bitwę na żywo i bardzo mi sie podobało ;D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi