Irek M Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witku - z całym szacunkiem ale nie masz racji. Moje pistolety są z 1979r czyli symbol Y1. Kody roku produkcji mam opanowane . To 2B jest wpisane w certyfikacie natomiast na lufie widać tylko 2 i nic więcej. Którego nie możesz rozpoznać - tego kapiszonowego? To jak mówisz podwójne W to Niemieckie punce dystrybutora lub odbiorcy( Frankonia?) zaraz odnajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotter Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Piękne hobby i też mnie korci bo zawsze ciągnęło mnie zarówno do tego co lata i do tego co strzela . Na razie rozglądam się za jakąś certyfikowane strzelnicą w mojej okolicy, bo to już nie wiatrówki i byle gdzie z tego strzelać nie można i ogólnie staram się rozpoznać temat zanim wydam jakiekolwiek pieniądze na to. Pytania mam takie: czy Policja robi jakieś trudności przy wyrabianiu EKB ? Czym musiałbym się wykazać występując o tę Kartę. Rozumiem ze trzeba okazać jakąś fakturę zakupu ewentualnej broni CP ? Czy na strzelnicach wymagają okazania EKB ? Tak dopytuję, bo słyszałem że przepisy odnośnie CP w Polsce są na tyle nieprecyzyjne, że choć teoretycznie (jest ponoć orzeczenie Sądu Najwyższego na ten temat) można mieć proch czarny bez żadnych pozwoleń (choć w Polsce nie da się go kupic oficjalnie bez EKB) to ponoć można mieć problemy z Policją przy przewożeniu broni i prochu. Ktos ma w tej materii jakies doświadczenia ? Inna kwestia: słyszałem że nie na wszystkich strzelnicach lubia strzelców CP z powodu zadymiania otoczenia. Jak jest faktycznie w tej materii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Wielu kolegów posiadających EKB potwierdza, że wyrobienie jej to raczej formalność. Oczywiście dobrze mieć potwierdzenie zakupu broni np. wydruk z Allegro. Broń czarnoprochowa lub jej repliki rozdzielnego ładowania i wyprodukowana przed 1885 nie podlega ustawie o broni i amunicji. Według pisma z Policji możesz poruszać się po mieście nawet z załadowaną. Oczywiście za ewentualne skutki będzie podlegał innym paragrafom np. zakłócanie porządku gdy w tramwaju wyciągniesz a ludzie zaczną uciekać . Jak sama nazwa mówi EKB to Europejska Karta Broni więc potrzebna raczej przemieszczając się po państwach Europy niż po dzielnicach miasta. Więc całkowicie nie musisz jej mieć. Raczej na 100% pewne, że policjant zainteresowałby się taką bronią ale wystarczy znać pozycję ustawy o broni i amunicji by się wykazać znajomością tematu. Zwykły przypadkowy policjant może nie znać tej pozycji. Ponieważ jest wyłączona z ustawy o b i a to możesz ją trzymać np. na ścianie jako ozdoba - mnie musi być zabezpieczona w sejfie.. Na strzelnicy nigdy nie wymagano ani ode mnie ani od kolegów EKB; wpisujesz się do zeszytu podając swoje dane rodzaj broni (CP) i idziesz strzelać. Jak zauważyłeś proch możesz posiadać bez ograniczeń - w rozsądnych ilościach - nie potrzebujesz żadnego świstka by go kupić. Ale też bez jakiegokolwiek świstka sklep ci go nie sprzeda . Oczywiście EKB jest takim świstkiem i kupisz za jego okazaniem. Może być też pozwolenie na broń na naboje scalone. Ja nie wiem co to znaczy zadymianie - na jednym ze stanowisk jest piec , w którym spalają wszystkie śmiecie strzelnicowe - pudełka po nabojach, zużyte tarcze itp.; gdzie czasem dymi na okrągło i to więcej niż z mojej lufy. Drugim albo pierwszym mitem jest siła huku wystrzału CP. Oczywiście jest on mniejszy, a nie większy od strzału z pocisku scalonego. coś konkretnego Ciebie interesuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotter Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Na tym etapie musiałbym przejechać się na strzelnicę myśliwską w Brzeźnie koło Konina i tam popytać czy ktoś tam strzela z CP żeby zobaczyć coś na żywo, bo na razie znam temat tylko z Internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dostałem o obłupania takie kamienie jak na foto. Oczywiście chodzi o obłupanie ich do wymiarów skałki pistoletowej. Nie mam pojęcia jak to się robi, a nie chciałbym ich zmarnować. Słyszałem też, że nie z każdego rejonu krzemień nadaje się do tego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzisiejsze przed świąteczne harce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Przyczaiłem bo to na złodziejskim trakcie było . Tak, płaszcz jest extra, a mówi się, że nie oceniamy książki po okładce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 ... no tak, chodziło o szabelkę. Jest tak ciężka, że najlepiej byłoby ją wyrzucić i rzucać kamieniami lub uciekać . mówiono na to - łamacz nadgarstków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 A tutaj ptrzebierancy w akcji na X Mistrozstwach Polski CAS https://www.youtube.com/playlist?list=PL3yA3ZXNzqNnWSFd4Nle251pXSxFv77GN tak sobie strzelalem i strzelalem i wystrzelalem 2 gie miejsce w kategori Cowboy https://www.youtube.com/watch?v=Jg-Aa2IOPCI fajny stage , 30 zombiakow , poszlo bez pudla hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotter Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Mam takie pytanie: Postanowiłem wejść w to hobby zaczynając od Remingtona kal. 44. Rzecz jasna oprócz "materiałów eksploatacyjnych", takich jak proch, kule, przybitki, kapiszony i smaru do bębenka będę jeszcze zapewne czegoś potrzebował do czyszczenia i konserwacji. Pytanie właśnie czego konkretnie czego ? Oczywiście oprócz zestawu płaskich wkrętaków który i tak już mam. Smar w sprayu "Brunox" mam już bo potrzebowałem do smarowania zewnętrznych części moich wiatrówek. Miarkę do prochu, czy jakiś stojak do nabijania mogę zrobić sam. Coś jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 W zasadzie to już wszystko. Brunoxa nie mam, przewód lufy czyszczę płynem Robla. Dodaj zestaw szczotek okrągłych - mosiężna, sztuczna, i bawełniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotter Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 A jak z czyszczeniem wnętrza komór bębenka ? Te okrągłe szczotki dadzą radę oczyścić dno komory ? Zastanawiają mnie też kominki na kapiszony, bo otworek jest dość mały i łatwy do zabrudzenia nagarem. Ktoś, chyba na Iwebie sugerował też smar miedziany do gwintów kominków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Tak, mam wszystkie kominki nie tylko w rewolwerze przesmarowane smarem miedziowym. Tak na wszelki wypadek. Szczotki tak są skonstruowane, że pracują tylko częścią na obwodzie nie czołową. Ale jak zwilżysz wymienionymi preparatami czy nawet WD-40 to wszystko ładnie schodzi. Pytasz jak czyścić otwory w kominkach? Jak widać światło na przelot to nic nie robisz, jak zapchany to drucik czy szpilka i są czyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Dziś się trochę pobawiłem : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 [Zawody westernowe] Hell on Wheels, 2016.09.10-11, Mątki k. OlsztynaZapraszamy na dwudniowe zawody w formule Western Action Shooting.W sobotę, 10go września, konkurencja główna: 5 stage'y (z podziałem na 5 kategorii).W niedzielę, 11go września, konkurencje dodatkowe: derringer, long range, szybka whisky, horse&star, pojedynek CAS.Więcej informacji na stronie https://wks10.pl/w-a-s-banditos/ i https://www.facebook.com/wasbanditosofficial/Regulamin zawodów: https://drive.google.com/file/d/0B5iaAy ... XpNWk5VMFUOpis torów: https://drive.google.com/file/d/0B5iaAy ... 1hmVjFCbUEWpisowe: 99 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Przygotowuję się całym sercem, a nawet dwoma 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Ale fajnie, ale kabure powinienes miec lewa na prawej stronie, albo przeloz ja na lewa strone razem z pochwa na szable , choc po lewej tez powinna byc chyba lewa. Szabelka paradna ale OK . Tak mi przypomniales, ze juz ze dwa lata jak sam nie siedzialem w siodle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Wiem, że mam złą kaburę. Teraz zastanawiam się czy kupić nową lewą czy sam zrobić na podstawie posiadanej. A skąd wiadomo, że to szabla paradna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 [Zawody westernowe] Hell on Wheels, 2016.09.10-11, Mątki k. Olsztyna Pierwsze relacje juz sa http://ro.com.pl/dziki-zachod-w-matkach-pod-jonkowem/01297406 EDIT I mala filmowa relacja https://www.youtube.com/watch?v=JXaHps-9Myc& Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Pragne oglosic, ze zapadla decyzja o stworzeniu dedykowanej strony WWW, stowarzyszenia strzelecko-kolekcjonerskiego WAS Banditos , poswieconej strzelaniu Westernowemu Strona zostala udostepniona publicznie pod tym linkiem https://sites.google.com/site/wasbanditospl/ Na tej stronie w miare mozliwosci zostaly tez zebrane i pogrupowane chronologicznie relacje zdjeciowe, filmowe i medialne z zawodow w Matkach od 2013 roku. Beda tez na biezaco dodawane informacje o zblizajacych sie zawodach, eventach czy zmianach. Oczywiscie prosze tez smialo komentowac oraz sugerowac ewentualne poprawki czy zmiany na stronie. Zatem zapraszam do zagladania i ogladania. https://sites.google.com/site/wasbanditospl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi