Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Postanowiłem zbudować model Funfly - taki który zrobi wszystkie akrobacje :D

Chciałbym zrobić go "od zera", tzn. tylko z planów (materialy oczywiście będę musiał zakupić).

Innymi słowy - typowy "tartak" ;)

Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami i podyskutuję z Wami-forumowiczami.

Liczę także na Wasze sugestie i podpowiedzi gdybyście zechcieli mieć swój wkład w ten projekt.

Widziałem kiedyś model Hot Stuff 2 - bardzo mi się spodobał.

Plany tego samolotu można pobrać tu: http://www.profili2.com/eng/download_plan.asp?Id=571

i właśnie ten model zacząłem budować.

Podstawowe parametry:

- rozpiętość: 1,4 m

- długość: 1,5 m

- powierzchnia skrzydeł: 55 dm2

- masa: autor projektu podaje 2,25 - 2,68 kg

- napęd: prawdopodobnie zastosuję OS Max 55AX

(pytałem o to w innym wątku na forum)

Budowę już rozpocząłem - zdjęcia prześlę wkrótce.

Opublikowano

Skrzydła

- dżwigary i natarcie z sosny 10x10mm

- spływ z balsy

- żebra z balsy 3mm

post-15552-0-42266900-1419588880.jpg

Do tego keson z balsy, uszy na końcach skrzydeł no i trochę pracy.

Wyszło takie oto skrzydełko:

post-15552-0-51899600-1419588831.jpg

Na razie skrzydło zostawiam na takim etapie.

Muszę wykonać kadłub, aby dokładnie dopasować do niego skrzydło.

cdn.

Opublikowano

Mam już zrobioną część kadłuba.

post-15552-0-46951200-1419629815.jpg

Po wstępnym dopasowaniu do skrzydeł całość zaczyna trochę przypominać model samolotu

post-15552-0-11816800-1419629736.jpg

post-15552-0-13101700-1419629735.jpg

Na razie tyle mam wykonane.

Nad resztą będę pracował w miarę dostępnego czasu.

A może ktoś z Was ma taki model ?

I może dać kilka praktycznych wskazówek co można zrobić lepiej/inaczej niż w oryginalnych planach ?

Opublikowano

Ciekawy model, mój pierwszy model na którym nauczyłem się latać to merlin, fun fly to dobra konstrukcja, fajnie radzi sobie na minimalnych obrotach :) Dobry wybór, ładny model. Masz może zdjęcia w większej rozdzielczości ? Może bym sobie takie coś pokleił :) 

Opublikowano

Pawlo_j23 - lepsze zdjęcia załączam do posta:

post-15552-0-81480200-1420152231_thumb.jpg

post-15552-0-74472400-1420152252_thumb.jpg

post-15552-0-05031200-1420152274_thumb.jpg

Planuję zrobić szczegółowy opis budowy na mojej stronie: http://rc365.pl/

Trzeba jeszcze trochę na to poczekać...

Mam oczywiście więcej zdjęć - nie chcę "zapychać" forum, mogę coś przesłać mailem (przynajmniej do etapu na którym się obecnie zatrzymałem).

Opublikowano

Witaj.

Ładna i czysta robota.

Mam pytanko bo kłania mi się wymiana całego poszycia, czy jesteś w stanie powiedzieć ile mniej więcej idzie folii na taki model.

Mówimy tu o rolce o szer. 64 cm.

Może ktoś podpowie bo muszę zamówić a szkoda na raty kupować ;]

Opublikowano

> Ładna i czysta robota - dziękuję :D

Nie wiem jeszcze ile dokładnie folii potrzeba na oklejenie - bo jeszcze tego nie zrobiłem.

Po oklejeniu mojego modelu dam znać - lecz na to trzeba jeszcze poczekać (planuje skończyc do wiosny).

Załączam plany w formacie PDF na A4 - można zmierzyć, zeskalować i będziesz miała jakieś przybliżenie.

HotStuff2_kadlub_A4.pdf

HotStuff2_skrzydla_A4.pdf

Edit: Dla wyjaśnienia - to są plany zmniejszone tak, aby zmieściły się na jednej kartce A4, są zeskalowane do A4 (!)

Opublikowano

"Załączam plany w formacie PDF na A4 - można zmierzyć, zeskalować i będziesz miała jakieś przybliżenie."

Miała ;] hmm to chyba rodzaj żeński ;]

Dzięki za plany, mój też będzie czekał do wiosny.

Powodzenia życzę.

Opublikowano

Oj tam, oj tam: "miała" to zwykła literówka.

Choć nie mam nic przeciwko, aby taki model wykonała jakaś "modelarka" :)

A tak przy okazji - zdecydowałem, że zastosuję serwa modelarskie standardowej wielkości, analogowe.

Choć przez chwilę myślałem o mniejszych (mini).

Opublikowano

Ja do swojego FunFlya będę pchał zwykłe 9g.

Będzie to mój pierwszy model do podstawowych akrobacji ? może z czasem jak model przeżyje moje latanie, to może wymienię na coś większego.

Arku - jak przyjdzie mój model to podeśle zdjęcia i policzę ilość potrzebnej foli do oklejenia to ci podam, zawsze to będzie jakaś pomoc ;]

Opublikowano

To tej wielkości modelu polecił bym coś w rodzaju HS225MG, czyli o numer mniejsze od standardów. Pewnie jeszcze mniejsze też by dały radę, tylko przy tych mniejszych zalecam metalowe zęby. To z własnego doświadczenia.

Opublikowano

Okazało się że model latał na standardowych serwach 38g.

A więc padło na:

HK15138 Standard Analog Servo 38g / 4.3kg / 0.17s

i takie zastosuje w swoim modelu.

Opublikowano

Uffff !

Zrobiłem finalnie mocowanie skrzydeł w kadłubie !

Patent jest standardowy, czyli:

- dwa kołki w skrzydle, wychodzące przez natarcie do przodu - trafiają w otwory w mocnej sklejce w kadłubie

- a tylna częśc skrzydła, czyli spływ (a nie natarcie jak omyłkowo wpisałem wcześniej) ma wywiercone dwa otwory na śruby, które przechodząc przez skrzydło wkręcane są do nakrętek wklejonych w kadłub

post-15552-0-76223900-1420584229_thumb.jpg

post-15552-0-12310300-1420584232_thumb.jpg

post-15552-0-71632500-1420584234_thumb.jpg

Całość po złożeniu:

post-15552-0-13463800-1420584385_thumb.jpg

Kolejny etap to ogon, czyli stateczniki pionowy i poziomy.

Opublikowano

- a tylna częśc skrzydła, czyli natarcie ...

Nie żebym się czepiał, tylna część skrzydła to spływ  ;)

A tak na serio to ciekaw jestem ostatecznej wagi do lotu no i wrażeń z lotów. Sam model fajny i całkiem całkiem idzie Ci jego budowa  ;)

Pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano

W sumie to trafna "przyczepka" z tą pomyłką w natarciu-spływie (już poprawiłem poprzedni wpis aby nie mieszać innym).

;)

Opublikowano

Są stateczniki !

Ciekawostka jest taka, że ruchome części statecznika poziomego - prawa i lewa strona nie są w projekcie połączone (!) - projekt zakłada, że obie części będą miały swoje orczyki do sterowania.

Ja połączyłem je listwą sosnową - jeśli dopasuję to dobrze do kadłuba (będę musiał wyciąć wcięcie na ten łącznik, który się rusza w stateczniku poziomym).

A stateczniki wyglądają tak:

post-15552-0-47180300-1421006596_thumb.jpg

Opublikowano

Zważyłem to co już jest (skrzydła, kadłub, stateczniki) - waży razem 1234g

A prezentuje się tak:

post-15552-0-60004000-1421259346_thumb.jpg

Będę uzupełniał kadłub - poprzez wklejenie wręg (tylna-górna część kadłuba) aby następnie pokryć je balsą 2mm (tak jak keson w skrzydłach).

Zastanawiam się jak to zrobić:

- posklejać z pasków balsy, dopasowując je na kadłubie

- czy najpierw wygiąć i dopasować taką półokrągłą balsę i wkleić jak będzie gotowa na wręgi

Jak to robicie - prośba o podzielenie się sposobami na klejenie takiego kesonu na kadłubie ??

Opublikowano

Domyślam się że chcesz wykończyć górę kadłuba na półokrągło. Ja bym spróbował to zrobić z jednego kawałka miękkiej balsy "na mokro", oczywiście słoje wzdłuż kadłuba. Wręgi i tak musisz wkleić, więc jak Ci to nie wyjdzie, to zawsze możesz zrobić klepkowanie. Ew jakiś depron czy coś podobnego  ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.