Krzysiek67 Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Witam. Bearcat został w końcu pomyślnie oblatany , ale zanim to nastąpiło musiałem dokonać jeszcze pewnych poprawek. Okazało się, że po złożeniu wszystkiego do kupy środek ciężkości wypada bardzo blisko krawędzi natarcia. Musiałem cofnąć pakiet prawie pod kabinę i zmienić jego mocowanie, oprócz tego w dolnej części kadłuba za krawędzią spływu wykonałem wylot powietrza chłodzącego. W tej chwili model ma środek ciężkości w odległości 65mm od krawędzi natarcia, mierzone przy kadłubie i z takim wyważeniem latał. Jest bardzo czuły na ster wysokości w całym zakresie prędkości (musiałem dwukrotnie zmniejszać jego wychylenia), ładnie reaguje również na lotki zwłaszcza na dużej prędkości. Zaskoczyła mnie jego duża prędkość, byłem pewien że tak pękaty model będzie o wiele wolniejszy. Trymowanie w locie ograniczyło się do trzech kliknięć trymerem wysokości od siebie, bo trochę zadzierał mordkę. W ostatnim locie Bearcat zaliczył małego krecika (zszedłem trochę za nisko i złapał trawę) ale oprócz uszkodzonego silnika nie ma innych strat. A teraz trochę fotek, otrzymanych od naszego forumowego kolegi Piotra "Sage", który robił zdjęcia. Piotrze jeszcze raz dziękuję za piękne fotki! I na deser jeszcze krótki filmik z Bearcatem w roli głównej. Dziękuję wszystkim kolegom, którzy swoimi radami pomogli mi w budowie modelu. Pozdrawiam Krzysiek 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Bardzo dobrze wygląda w locie. Jeden z najładniejszych esiaków WW2 jakie widziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Piękny model musi pięknie latać i tak lata !!! Gratulacje z udanego oblotu jak i gratulacje składam za tak piękny model ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Dziękuję za pochlebne opinie, cieszę się, że modelik się podoba, ja również jestem zadowolony, zwłaszcza z właściwości lotnych. Muszę zamówić u Marka śmigło 4-ro łopatowe, będzie wyglądał bardziej makietowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Masz jakiś sposób żeby nie łamać czterołopatowych śmigieł przy lądowaniu na brzuchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Nie mam, ale Marek twierdzi, że dostępne u niego śmigiełka są bardzo elastyczne i jeszcze żadnego nie połamał, dla tego też myślę o jakimś czterołopatowym. Prawdę mówiąc nawet dwułopatowe, mimo włączonego hamulca potrafią się kręcić przy wyłączonym silniku, a nie przypominam sobie abym połamał jakieś przy lądowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Przepiękna maszyna, gratuluję. Miło pocieszyć oko tak rasową i czysto wykonaną konstrukcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Piękna ESKa pogratulować kunsztu muszę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Dzisiaj widziałem osobiscie fajny i lekki model,tylko pozazdrościć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 No nieźle - prawie 2 letni kotlet odgrzany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ten model wyglądał jak dopiero co wyjety z pudełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Uczestniczył w jakiś zawodach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Niestety Przemku, nie uczestniczył. Wszędzie mam dosyć daleko, od czasu do czasu "powalczymy" trochę z kolegami, bardziej dla zabawy, ale frajda jest niesamowita ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu RC Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Piękny jest! Moje modele nie wyglądają "jak z pudełka" dłużej niż do pierwszego lotu z "kolegami". Nie martw się jak będę w okolicy Gdańska na wakacjach to zapakuję ESiAka i polatamy . Dla mnie to jakaś magia, przez 2 lata nawet jednej szlachetnej ryski? Z Gdańska do Warszawy nie jest dalej niż z Warszawy do Wrocławia. Zbieraj kolegów ESiAka i widzimy się w Zalesiu albo w Płocku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi