Shock Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Śmigło całe ,najważniejsze Ale prędkość do lądowania była dość spora ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuwu Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Piękny przykład lądowania z wiatrem i świetnie widoczny ground effect. Lądowanie udane, bo model nadaje się do ponownego użycia, mimo że na kretowisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zauważyłem że w modelu trochę nagrzewa mi się silnik a idą jeszcze upały. Nic w tym dziwnego chłodzenie jest raczej symboliczne cała maska obudowana z dwoma " fajkami" po boku. Wykonałem parę lotów ze zdjętym kołpakiem - efekt był bardzo pozytywny, ale model "stracił" swoja linię. Wykonałem więc letnią wersję kołpaka jak na zdjęciu: Podstawa kołpaka jest też ażurowana fabrycznie, więc przepływ powietrza powinien być zapewniony - ciekawe jest czy zda egzamin. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Sprawdziłem dzisiaj "letni kołpak" w lataniu - działa, więc mogę polecić pomysł wszystkim Kolegom, którzy mogą mieć podobny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Piknik Modelarski Radawiec 2016 - kilka zdjęć Na początku z rana było nas niewielu i było trochę łyso: ale koło południa frekwencja już dopisała: oczekiwanie przed lotem: lecimy: i szczęśliwy powrót z lotu: modne ostatnio - "pochylanie się nad problemem" uzgadnianie poglądów: Wymiana skrzydeł na Akro Modele opisane na naszym forum - wszystkie latały szczęśliwie i ich "Sprawcy" we własnej osobie Było bardzo fajnie, pogoda dopisała szczególnie po godz 12 i do samego wieczora. Atmosfera bardzo modelarska, nie było żadnych incydentów ani strat modeli - i tak trzymać do następnego roku - a kto nie był niech żałuje 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Sposób na "Popylacza" Zawziąłem się i przyszły w końcu efekty. Nie podobała mi się duża prędkość lądowania modelu na skrzydłach AKRO i zbyt mocne jego przepadanie w samej końcówce lądowania. Rozwiązanie podpowiedział mi Ranger EX, który mimo że nie myśliwiec miał podobny problem w mniejszej skali. Zmieniłem sposób pracy z klapami. Obecnie klapy służą mi tylko do wyhamowania prędkości modelu na podejściu do lądowania. 2-3 m nad ziemią klapy zamykam i model uzyskuje pełna nośność skrzydeł przy małej prędkości. Lądowanie na 3 punkty to już tylko sprawa odpowiedniego wytrzymania modelu. Skrzydła niosą model do końca bez problemu. Myślę że ta sprawa dotyczy raczej klap szczelinowych. Klapy krokodylowe na których do tej pory latałem nie generowały takiego zachowania się modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 "Popylacz" w Zwierzyńcu W ten week-end na zaproszenie: Centrum Kultury i Biblioteki Publicznej w Zwierzyńcu, Klubu Modelarskiego LOK w Biłgoraju i LOK Zarządu Powiatowego w Zamościu z siedzibą w Zwierzyńcu, przebywałem z "Popylaczem" wśród innych zaproszonych a Zacnych Kolegów Modelarzy naszego regionu w pokazach modelarskich z okazji "Dni Zwierzyńca". Pokazy odbywały się w kategoriach modeli kołowych pływających a dnia następnego (niedziela) latających. Oczywiście dla Popylacza aktualna była niedziela. Latanie odbywało się tak jak w poprzednim roku na miejskim pełnowymiarowym stadionie otoczonym dookoła lasem, więc nie było mowy o moim lataniu. Start pewnie by się odbył, ale lądowanie z braku podejścia już nie. Mimo to postanowiłem wsiąść model i pokazać go pół-statycznie - to znaczy pokazać wszystkie wersje kabin i pokołować trochę przed publicznością. Koledzy mający mniejsze i wolniejsze modele oczywiście bardzo ładnie w tych ograniczeniach latali. spaliśmy z modelem w jednym pokoju Niedziela - montaż modelu na stanowisku: chętnie robiono sobie pamiątkowe zdjęcia z modelem w tle no kogo on mi przypomina ? jedne z wielu przejazdów przed publicznością: i publiczność mimo że model nie latał, spotkał się z życzliwym przyjęciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Ciekawy modelSpotkałem się dzisiaj w Zwierzyńcu z ciekawym modelem z Durafly - ładnie latałJaki ten model może mieć silnik - a może ktoś podpowie ? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Silnik elektryczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 to wśrodku to pewnie rozrusznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 to wśrodku to pewnie rozrusznik Nie, cały silnik spalinowy jest plastikową atrapą a zamiast wału korbowego jest przedłużony i łożyskowany wał elektryczny. Po co to tak zrobili ? - ja nie widzę raczej sensu, ale jest. Myślę, że bardziej pożądane jest warczenie silnika (co często elektrykom zarzucają że brak), ale do dobrego dźwięku potrzeba już sporego głośnika. Cesarskich Niemców było sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 A jak kogoś interesują również pływające modele ze Zwierzyńca to podaję link do filmu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/55332-dni-zwierzy%C5%84ca-2015-i-2016-pokazy-modeli/ p. #7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak wiecie głównym sprawcą tematu "Popylacza" była moja wnuczka Hania. Dzisiaj po raz pierwszy zaprosiłem Hanię na lotnisko, żeby zobaczyła model w locie:podziwiano model ogólnie i szczegółach ....... intrygują te ruchome lotki, hmm to pewnie krasnoludek za tym stoiHania pomagała uruchomić przed lotem silnikpotem poinstruowała model jak ma polecieć zajęła wygodne miejsce obserwacyjne znalazła też nowe zastosowanie dla mojego rękawa lotniczegoi stwierdziła, że można też latać inaczejWyprawa okazała się bardzo sympatyczna 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak zobaczyłem ostatnie zdjęcia, to zazdroszczę Ci tej szczerej dziecięcej radości... chciałbym mieć taki doping. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Super ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Dzięki Tobie już wiem jaki film sobie dzisiaj zapodam a nawet 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Dzięki Tobie już wiem jaki film sobie dzisiaj zapodam a nawet 2 A dzieci dopuścisz, czy raczej pokaz zamknięty ? Sam też nieraz też oglądałem jak nie było domowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 A dzieci dopuścisz, czy raczej pokaz zamknięty ? Sam też nieraz też oglądałem jak nie było domowników. Mieszkam sam także pokaz solo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Jeszcze jedno zdjęcie DUSTY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi