Pioterek Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Nadal nie jestem przekonany, który sposób jest poprawny i dlaczego prąd z dwóch regulatorów nie może być połączony równolegle? Nie można - było to już wiele razy na forum omawiane w dziale: elektronika/ogólne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Nadal nie jestem przekonany, który sposób jest poprawny i dlaczego prąd z dwóch regulatorów nie może być połączony równolegle? Nie można - było to już wiele razy na forum omawiane w dziale: elektronika/ogólne "Nadal nie jestem przekonany, który sposób jest poprawny i dlaczego prąd z dwóch regulatorów nie może być połączony równolegle?" Piotrze, pozwolisz,że uzupełnię bo chodzi o aksjomat; JEDEN silnik bezszczotkowy (zwany "trójfazowym") i JEDEN regulator napięcia ( właściwie: "falownik") tworzą ściśle dedykowaną sobie parę tzn. uzwojenia w/w silnika są wpięte w ściśle określony sposób w obwód wyjściowy regulatora napięcia i TWORZĄ JEDEN obwód elektryczny. Z tego powodu nie można weń nic wpinać, przełączać, przyłączać etc. JEDEN regulator jest dedykowany TYLKO JEDNEMU silnikowi. Dlatego właśnie nie ma możliwości sterowania tymi silnikami przez jakieś np. regulatory zespolone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Poza tym 2 różne bece mogą mieć delikatnie różne napięcia, które muszą się wzajemnie wyrównać. W kilku modelach działało to na wspólnym kablu i było oo.k. Raz skończyło się upaleniem regla . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ok dzięki Panowie za odpowiedzi. W takim razie za radą kolegów wytnę jeden czerwony przewód (+) w rozgałęziaczu Y i będzie zgodnie ze sztuką. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Koledzy mam mały problem z osłonami koł nachodzą one na śuby zabezpieczające skrzydła może któryś z kolegów zamieścić zdjecie jakto wygląda u was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Koledzy mam mały problem z osłonami koł nachodzą one na śuby zabezpieczające skrzydła może któryś z kolegów zamieścić zdjecie jakto wygląda u was Dziś wieczorem wstawię zdjęcia osłon kół Łosia zrobione podczas tegorocznego pikniku w Radawcu. Mam nadzieję, że właściciel modelu nie będzie miał nic przeciwko... W swoim modelu jeszcze nie doszedłem do tego etapu. Masz już jakiś pomysł jak rozwiązać najprościej otwieranie i zamykanie części osłon kół podczas otwierania i składania goleni z kołami? jakieś fotki? Tego etapu budowy obawiam się najbardziej, w szczególności przycięcie i spasowanie osłon górnych i dolnych i to jeszcze równo po lewej i prawej stronie (jedna pomyłka i po osłonie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Myśle ze nie bedzie tragedji powoli stopniowo i sie dopasuje A co do otwierania gondoli to zastanawiałenm sie nad zamontowaniem 3serwach 5 gramowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zamieszczam kilka zdjęć związanych z osłonami kół zrobionych na pikniku w Radawcu: Jak widać dolne osłony kół nie nachodzą na otwory montażowe końcówek skrzydeł, ponieważ ich tam nie ma... Znajdują się na górnej stronie skrzydła gdzie osłona kół jest chyba trochę węższa... też zrobiłem te otwory na dolnej stronie i też będę miał teraz problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Ja zrobiłem tylko na dole a od góry bez śladu skrzydło całe. Teraz widze ze gondolki sa mniejsze poprzez przycięcie, dopasowanie ich. Fajne rozwiązanie z otwieraniem tych osłon kół sprężyna otwiera je automatycznie a zamyka serwo. Pomysłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 można też podpiąć każdy zestaw ,,silnik + regulator" pod osobne kanały i zmiksować np. dla uzyskania różnicowości ciągu, wszystko na ten temat w moich wątkach o wielosilnikowcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 I co powstał już jakiś gotowy Łoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Pewnie ze powstaja z dnia na dzieñ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Gotowy jeszcze nie, ale prace trwają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 I co powstał już jakiś gotowy Łoś? Przy moim modelu też jeszcze prace trwają i chyba szybko się nie zakończą... Aktualny stan to pokryty w całości balsą, zamontowane wyposażenie. Pozostało szpachlowanie całości i szlifowanie oraz chyba dla mnie najtrudniejsze dopasowanie wszystkich owiewek. Tomek przypomnij, w którym miejscu dokładnie powinien znajdować się środek ciężkości? Oraz pytanie czym pokryć model? Chciałbym spróbować czegoś innego niż foli modelarskiej, tylko nie mam doświadczenia przy innych technikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Łosie to nie króliki więc się tak szybko nie mnożą Niemniej: odkurzyłem swój model z kurzu, żeby go pokryć dla odmiany pyłem balsowym. Zacząłem pokrywać skrzydła - od dżwigara w przód - balsa 2mm, w tył - 1,5mm. A na ścianie wisi kolejny "kusiciel" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Czyżby spitfire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 eee.... na pewno Wilga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Czyżby spitfire Raczej tak i to mk9 bo akurat mam te plany i poznaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Coś na podbudowanie budujących, że jest do czego kończyć Łosia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Coś na podbudowanie budujących, że jest do czego kończyć Łosia. Bardzo ładny ten Łoś, ale dlaczego lata bez pilota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi