Skocz do zawartości

zapasowy esiak, co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to dziewięć cylindrów i jeden popychacz z przodu to Gnome - Monosoupape.

Patrząc na jego zastosowanie to stawiam zatem na innego Brytyjczyka czyli Bristola Scouta (bo Pup miał 7 cylindrów).

Choć Camel miał ten silnik w nowszej wersji ;)

Opublikowano

A może Avro 504 - też fajniusi...

A swoją drogą to one miały otwarty układ smarowania, posmarowane i wypad :)

Opublikowano

Ale kill byłby widowiskowy:) Latające silniki płaty.

Dla widzów coś pięknego dla zawodnika nie koniecznie:)

Tak swoja drogą miały się odbijać od siebie i lecieć dalej:) Jakoś tego nie widzę.

Może po prostu w końcu musimy nauczyć się "grzecznie" latać a nie na aferę??:)

Opublikowano

Ta, spróbuj się nie pchać tam gdzie dużo tasiemek i odnosić sukcesy... A tasiemki przyczepione do modeli  :rolleyes:

Opublikowano

Kurde, kiedyś człowiek był bardziej anonimowy :ph34r:

Miałem sprawdzić jak z tym coroplastem no i sprawdziłem ;)  Puknąłem lekko w ogon i kadłub na pół trzasł. Przemyślcie to Panowie :P  Ale trzeba przyznać, że gdyby nie coroplast to by się na bank odbiły :lol: Konrad jak to widziałeś, to jak to było? Bo Model Jacka miał rozwalony ogon, był złamany w pół, miał potrzaskane skrzydła i nawet opona na kółku pocieta. DUŻY MODEL MOŻE WIĘCEJ!

Opublikowano

Czy by się odbił czy nie top trzeba nadal testować (miały się odbijać ale coś chyba nie wyszło i modele nie chcą nas słuchać :)

Jeśli chodzi o ogon to i tak mistrzem okazał się Marian:)

Latał bez wysokości i kierunku - same lotki i silnik. Na początku chyba chciał wracać na macierzyste lotnisko ale później po namowach wrócił do nas i elegancko (prawie) wylądował :)

Że duży może więcej przekonałem się gdy spotkałem się czołowo z 3 płatem Packa.

Może więcej - rozwalić :) Chociaż z drugiej strony takiej czołówki i 80 by nie przetrzymała.

Tak swoją droga to trochę odbiegamy od tematu :)

Ja już wiem co to ale mam nie mówić:)

Opublikowano

Co Wyście na tych zawodach robili?

Premiowany jest przecież atak na tasiemkę albo na słupki :P

Widziałem zdjęcia jak NC1 ziewa znudzony a tu taki piękny opis kasacji modelu, ech ESA to jest to.

ms

Opublikowano

Widziałem zdjęcia jak NC1 ziewa znudzony a tu taki piękny opis kasacji modelu, ech ESA to jest to.

ziewał bo WW2 leciało, nudy straszne, co najwyżej 2 kile na walkę.

W WW1 było znacznie ciekawiej, były sytuacje, że na niebie latał jakiś samotnik i unikał walki  :D a reszta się kleiła.

a co do zdjęć, robił ktoś może ?

Opublikowano

No to może bardziej egzotyczne konstrukcje. Vickers F.B. 19 miał taki silnik.

Chyba, że silnik to tylko wariacja na temat i nie przypomina oryginału wtedy można by wymienić kilka samolotów: Hanriota HD1, Standard E1, Thomas Morse S-4C, D.H. 5 lub niemieckie Albatros D-XI, Pfalz DVIII czy kopia Nieuporta Siemens Schuckert DI...

Z typowych zostały mi tylko w głowie Triplane i Strutter.

Jeśli nic z tego to się poddaję i nie mam więcej pomysłów :) 

Opublikowano

Rzeźnia WW1 była niesamowita, płaty odpadały jeden za drugim (nawet folia by nie pomogła ;P).

A w jednej walce (wtedy kiedy Marian stracił ogon) było 20 sekund, przez które nie było ŻADNEGO modelu w powietrzu - potem na minutę wystartował Marian :D.

Mam kilka filmów z walk WW1 - postaram się złożyć jakiś sensowny film przed następnymi zawodami :)

Opublikowano

Może i ja spróbuję zgadnąć. Jeżeli silnik ma być wyeksponowany to może "pchacz" Airco D.H.2? Tylko w tym przypadku raczej ciężko będzie uciąć tasiemkę śmigłem ;) .

Pozdrawiam Krzysiek.

Opublikowano

7 cylindrów, rotacyjny - znaczy Gnome Lamba

Lista maszyn, w których były używane jest tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Gnome_Lambda#Applications

Staranność wykonania wskazuje, że ma być wyeksponowany, więc obstawiam Nieuporta 10.

(Trochę szkoda, bo takiego RAF S.E.2 albo Tabloida chętnie bym zobaczył jako model rc ;))

Edit:

No taaa.... trza jednak czytać, nie tylko oglądać obrazki ;)

Jak ma mieć 9 cylindrów to możliwości jest znacznie wiecej...

Obstawiam jednak jakiegoś późniejszego Nieuporta, albo Hanriota HD1

Opublikowano

Wrzucam kilka kolejnych fotek z budowy, teraz to już chyba ktoś zgadnie co to będzie za model. Makieta silnika jest podparta na dwóch łożyskach, oś wykonałem z rurki węglowej, którą przykleiłem do wręgi czołowej.  Silnik gwiazdowy obraca się od podmuchu powietrza więc żadne przełożenie napędu z silnika elektrycznego nie będzie potrzebne :)

post-6922-0-93936700-1425452237_thumb.jpg

post-6922-0-65535400-1425452245_thumb.jpg

post-6922-0-82788700-1425452251_thumb.jpg

post-6922-0-10309900-1425452258_thumb.jpg

post-6922-0-82930600-1425452264_thumb.jpg

post-6922-0-12491800-1425452271_thumb.jpg

Opublikowano

ale to jest fokker jak nie dr1, bo brakuje miejsca na środkowy płat,  to d6 inne fokkery nie pasują  :D wcześniejsze miały płytowy statecznik poziomy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.