Mozart Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Witam, z racji, że posiadałem kurzące się: *skrzydła do Wicherka 10 (lecz z za dużym wzniosem), *niewielki silniczek (2205c 1400kv), *regulator 12A, *pakiet 1000mAh (50g) *i dwa serwa 3,7g Postanowiłem dorobić kadłub ze statecznikami i zrobić coś a'la motoszybowiec Kadłub zrobiłem wczoraj wieczorem, pozostało mi tylko okleić skrzydła i wyposażyć model. Waga jaką przewiduje zamknie się (mam taką nadzieję) maksymalnie w 300g niestety pewnie z ołowiem na przodzie, bo tył trochę waży. Zobaczę czy w ogóle to poleci... Mam pytanie czy wyważać model tak jak ma to miejsce w wicherku - na dźwigarze skrzydła???
TeBe Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Wyważenie zależy od powierzchni statecznika poziomego i odległości od skrzydła. Możesz wrzucić rysunek z wymiarami? Policzymy. 1
wacek.matuszak Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Miło się ogląda -czyste i dokładne wykonanie .Gratuluję i czekam na film z oblotu. Pozdrawiam Włodzimierz 1
robertus Opublikowano 3 Lipca 2015 Opublikowano 3 Lipca 2015 Skorzystaj z programu http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm 1
Mozart Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Opublikowano 3 Lipca 2015 Takie są wymiary. Czy mógłby mi ktoś doświadczony zerknąć czy dobrze je powpisywałem oraz pomóc w interpretacji wyniku prawidłowego środka ciężkości?
TeBe Opublikowano 3 Lipca 2015 Opublikowano 3 Lipca 2015 Patrząc na te wyniki to ja zacząłbym obloty z ręki bez silnika ze środkiem ciężkości ustawionym na 45mm od natarcia. 1
milo Opublikowano 3 Lipca 2015 Opublikowano 3 Lipca 2015 Masz za małe wydłużenie statecznika poziomego, teraz poniżej "2", powinno być minimum "5"...zwiększ rozpiętość i zmniejsz cięciwę. Uważam, że to jest konieczne, bo będzie problem ze statecznością, na pewno. 2
mgr Opublikowano 3 Lipca 2015 Opublikowano 3 Lipca 2015 Etam. Poleci pięknie. Możesz to jakoś uzasadnić? Jeśli myślisz o tym, że z silnikiem poleci wszystko - to pamiętajmy, że kolega chce budować motoszybowiec. A więc silnik będzie / powinien być używany do wyciągnięcia na pułap. 2
robertus Opublikowano 3 Lipca 2015 Opublikowano 3 Lipca 2015 Bardzo fajna ściągawka o proporcjach od naszego papcia Schiera. 1
Mozart Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Opublikowano 3 Lipca 2015 Dziękuję wszystkim za pomoc! Czyli dobrze byłoby tylko zwiększyć szerokość statecznika poziomego? Spróbuję mimo wszystko polecieć tak jak jest, bo jakiekolwiek zmiany są tam problematyczne...Waga już do lotu z pakietem 550mAh wynosi 230g. Wieczorem popróbuję lotów z ręki i wstawię zdjęcia
robertus Opublikowano 3 Lipca 2015 Opublikowano 3 Lipca 2015 Problematyczne dokleić kawałek podkładu na styk do statecznika? Spotkałem się z większymi problemami 1
Mozart Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Opublikowano 3 Lipca 2015 Kiepsko wyraziłem się z tą problematycznością, bo po głowie chodziło mi już odklejanie statecznika Dokleiłem takie kawałki na ostatnim zdjęciu - jedynie takie znalazłem, gdyż skończył mi się podkład 6mm.Tak się prezentuje całość. Wykonanie jak widać nie jest mistrzostwem świata, robiłem trochę tak na szybko
Mozart Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Opublikowano 4 Lipca 2015 A więc poleciał! Środek ciężkości jest jeszcze do dopracowania przez drobną zmianę położenia pakietu, ale ogólnie szybuje bardzo dobrze. Latałem na ok 30% gazu, na 100% model pnie się pionowo w górę Muszę trochę zwiększyć powierzchnię steru kierunku, gdyż trochę słabo na niego reaguje. Film oczywiście wykonał kamerzysta amator, aparatem po którym spodziewałbym się lepszej jakości https://www.youtube.com/watch?v=csBimBQEKyA&feature=youtu.be
Marcin K. Opublikowano 5 Lipca 2015 Opublikowano 5 Lipca 2015 Masz bonusa za takie wykorzystanie orczyków dwustronnych! To jest kreatywność
Mozart Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Opublikowano 5 Lipca 2015 Dziękuję za miłe słowa Dzisiaj znowu polatałem, ale za to jak! Powierznia steru kierunku została zwiększona o 1/4 i widzę znaczną poprawę. Czas jaki spędziłem w powietrzu wyniósł ....... 50minut! przy lekkim wietrze, w 33*C na pakiecie 550mAh Muszę jedynie zmienić śmigło na mniejsze. Stawiam, że najlepsze byłoby 6x4, bo ewidentnie 8x4 jest za duże.
Rekomendowane odpowiedzi