Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po dostawie uaktualniałem opis Taranisa X9E i zebrałem w jednym miejscu różnice względem X9D Plus. Może się komuś przyda.

Taranis X9E - różnice względem Taranisa X9D Plus:

• Obudowa typu "pulpit"
  • Zupełnie nowe, ulepszone drążki z czterema łożyskami
  • Dodatkowy, kolorowy wyświetlacz OLED (na górze obudowy)
  • Dwa dodatkowe slidery (między drążkami)
  • Nowy, wygodniejszy sposób nawigacji po menu OpenTX (klawisze plus obrotowy manipulator)
  • Bluetooth 4.0
  • Miejsce na więcej przełączników oraz potencjometrów
  • Bezpieczny włącznik aparatury (chroni przed przypadkowym włączeniem / wyłączeniem)
  • Akumulator ma podwyższone napięcie: NiMh 9.6V (w X9D było 7.2V) i jest zainstalowany w środku radia
  • Zasilacz o napięciu 18V (w X9D było 13V)
  • Brak komory do instalowania modułów JR/Graupner - moduły instaluje się w środku obudowy
  • Anteny Bluetooth i nadawcza wewnętrznego modułu XJT 2.4GHz są odkręcane (gniazdo SMA-jack), przez co łatwo je wymienić na inne (UWAGA: nigdy nie należy włączać nadajnika z odkręconymi antenami!)
  • Wymaga OpenTX 2.1 lub nowszego

Pozdrawiam,

Michał / 77Hobby.

Opublikowano

Dzięki za skróconą relację !

"Zupełnie nowe, ulepszone drążki z czterema łożyskami"

Opisz to własnymi słowami po czym wnosisz, że ulepszone ? Chodzi mi o odczucia "organoleptyczne" a nie tłumaczenie tekstów metodą "kopiuj / wklej" ...

Opublikowano

Dzięki za skróconą relację !

"Zupełnie nowe, ulepszone drążki z czterema łożyskami"

Opisz to własnymi słowami po czym wnosisz, że ulepszone ? Chodzi mi o odczucia "organoleptyczne" a nie tłumaczenie tekstów metodą "kopiuj / wklej" ...

Nie znalazłem nigdzie takiego zestawienia, więc to nie jest tłumaczenie ctrl-c/ctrl-v. To jest zestawienie na podstawie specyfikacji, ale w dużej mierze także własnych spostrzeżeń po "pomacaniu" i otworzeniu obu nadajników.

Jeśli chodzi o drążki - to mimo, że X9D Plus ma bardzo dobre drążki, to drążki w X9E są odczuwalnie lepsze, bardziej precyzyjnie się prowadzą - choć to oczywiście subiektywne odczucie. W każdym razie mając obok siebie oba radia różnica jest realnie wyczuwalna.

Jeszcze dwa zdjęcia high-res z "wiwisekcji" X9E:

http://77hobby.pl/images/produkty/FRSX9E_inside.jpg

http://77hobby.pl/images/produkty/FRSX9E_cover.jpg

Opublikowano

nalezalo by dodac ze

- antena zarowno 2.4 jak i bluetootha sa w raczce dzieki czemu sa lepiej chronione i radio jest poreczniejsze

- na dole obudowy sa lapki do mocowania paskow pulpitowych

- ulepszono system audio (lepsza jakosc dziwieku)

- drazki zwane tez gimbolami nie sa przypadkiem innego typu (oparte o czujnik halla)?

Opublikowano

Po dostawie uaktualniałem opis Taranisa X9E i zebrałem w jednym miejscu różnice względem X9D Plus. Może się komuś przyda.

Taranis X9E - różnice względem Taranisa X9D Plus:
  • Obudowa typu "pulpit"
  • Zupełnie nowe, ulepszone drążki z czterema łożyskami
  • Dodatkowy, kolorowy wyświetlacz OLED (na górze obudowy)
  • Dwa dodatkowe slidery (między drążkami)
  • Nowy, wygodniejszy sposób nawigacji po menu OpenTX (klawisze plus obrotowy manipulator)
  • Bluetooth 4.0
  • Miejsce na więcej przełączników oraz potencjometrów
  • Bezpieczny włącznik aparatury (chroni przed przypadkowym włączeniem / wyłączeniem)
  • Akumulator ma podwyższone napięcie: NiMh 9.6V (w X9D było 7.2V) i jest zainstalowany w środku radia
  • Zasilacz o napięciu 18V (w X9D było 13V)
  • Brak komory do instalowania modułów JR/Graupner - moduły instaluje się w środku obudowy
  • Anteny Bluetooth i nadawcza wewnętrznego modułu XJT 2.4GHz są odkręcane (gniazdo SMA-jack), przez co łatwo je wymienić na inne (UWAGA: nigdy nie należy włączać nadajnika z odkręconymi antenami!)
  • Wymaga OpenTX 2.1 lub nowszego

Pozdrawiam,
Michał / 77Hobby.

Witam.

Czy jakaś instrukcja ( najlepiej po Polsku) jest przewidziana. Oczywiście jest do Taranisa 9XD, ale jest sporo zmian. Oczywiście można dojść samemu ale jak na moje możliwości to tygodnie. Otrzymałem 9XE 25 sierpnia z 77Hobby i jestem obsługą bardzo zadowolony. Dzisiaj chciałem przełożyć mode 2 na mode 1 i poległem.

Jerzy

Opublikowano

Instrukcja FrSky zostanie przetłumaczona, ale to niestety bardzo podstawowy dokument. Rozumiem natomiast, że chodzi o dokumentację do OpenTX, rozwijanego jako projekt społecznościowy. Taranis X9E wymaga wersji 2.1, która to wersja została niedawno wydana. Dokumentacja - nawet po angielsku - jest na razie nie kompletna, choć jednak większość opcji i programowania pozostała taka sama jak w 2.0.

Instrukcję lub film o wymianie drążków postaram się przygotować dla obu X9E oraz X9D.

Opublikowano

Witam.

Czy jakaś instrukcja ( najlepiej po Polsku) jest przewidziana. Oczywiście jest do Taranisa 9XD, ale jest sporo zmian. Oczywiście można dojść samemu ale jak na moje możliwości to tygodnie. Otrzymałem 9XE 25 sierpnia z 77Hobby i jestem obsługą bardzo zadowolony. Dzisiaj chciałem przełożyć mode 2 na mode 1 i poległem.

Jerzy

Panie Jerzy - proszę obejrzeć poniższy film :).

Pozdrawiam,

Michał.

Opublikowano

Instrukcja FrSky zostanie przetłumaczona, ale to niestety bardzo podstawowy dokument. Rozumiem natomiast, że chodzi o dokumentację do OpenTX, rozwijanego jako projekt społecznościowy. Taranis X9E wymaga wersji 2.1, która to wersja została niedawno wydana. Dokumentacja - nawet po angielsku - jest na razie nie kompletna, choć jednak większość opcji i programowania pozostała taka sama jak w 2.0.

Instrukcję lub film o wymianie drążków postaram się przygotować dla obu X9E oraz X9D.

witam.

Dziękuję za informację.

Jerzy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panie Jerzy - proszę obejrzeć poniższy film :).

Pozdrawiam,

Michał.

Ok. obejrzałem. Mam tylko pytanie. Dlaczego przekładać wtyki trymerów razem z płytkami, a nie tylko wtyczki. I drugie pytanie jak w telemetrii ustawić pomiar i wyświetlanie zuzycia prądu . Mam czujnik natezenia prądu FCS-40A.

Jerzy

Opublikowano

Mam takie pytanko do użytkowników tego nadajnika. Czy pulpit umozliwia swobodne sterowanie kciukami, czy jest to w jakimś stopniu utrudnione? Mi się pulpit kojarzy z trzymaniem drążków dwoma palcami, ale to może błędne założenia.

Obecnie posiadam starego taranisa i myślę o przesiadce, ale obawiam się jak będzie ze sterowaniem, a nie mam nikogo w okolicy, kto by miał i dał żeby pomacać...

Opublikowano

Ok. obejrzałem. Mam tylko pytanie. Dlaczego przekładać wtyki trymerów razem z płytkami, a nie tylko wtyczki. I drugie pytanie jak w telemetrii ustawić pomiar i wyświetlanie zuzycia prądu . Mam czujnik natezenia prądu FCS-40A.

Jerzy

Oczywiście ma Pan rację, wystarczy przepiąć wtyczki. Chyba za szybko chciałem przygotować film i nie przemyślałem do końca (oczywiście przełożenie całych trymerów nie jest jakimś wielkim błędem, po prostu jest niepotrzebne).

Co do czujnika, to w OpenTX 2.1 poszczególne czujniki wykrywane są dopiero bo podłączeniu do odbiornika. Wtedy pojawiają się w zakładce telemetrii i można je wykorzystać w alarmach, czy wyświetlić na ekranie. Postaram się na ten temat napisać artykuł w naszym Warsztacie FrSky. Chyba warto, bo w OpenTX 2.1 obsługa telemetrii została napisana praktycznie od nowa.

Pozdrawiam,

Michał.

Opublikowano

Oczywiście ma Pan rację, wystarczy przepiąć wtyczki. Chyba za szybko chciałem przygotować film i nie przemyślałem do końca (oczywiście przełożenie całych trymerów nie jest jakimś wielkim błędem, po prostu jest niepotrzebne).

Co do czujnika, to w OpenTX 2.1 poszczególne czujniki wykrywane są dopiero bo podłączeniu do odbiornika. Wtedy pojawiają się w zakładce telemetrii i można je wykorzystać w alarmach, czy wyświetlić na ekranie. Postaram się na ten temat napisać artykuł w naszym Warsztacie FrSky. Chyba warto, bo w OpenTX 2.1 obsługa telemetrii została napisana praktycznie od nowa.

Pozdrawiam,

Michał.

Witam.

Oczywiście ma Pan rację. Będę bardzo wdzięczny ( i wielu kolegów również)  za taki artykuł. Co do mode ja przepiąłem wtyczki i wszystko działało. Myślałem że może na max. gazu będzie działał trymer, ale okazało sie,  ze nie bo to wynika z mode i przypisania kanałow.

Pozdrawiam. Jerzy

Opublikowano

Witam.

Oczywiście ma Pan rację. Będę bardzo wdzięczny ( i wielu kolegów również)  za taki artykuł. Co do mode ja przepiąłem wtyczki i wszystko działało. Myślałem że może na max. gazu będzie działał trymer, ale okazało sie,  ze nie bo to wynika z mode i przypisania kanałow.

Pozdrawiam. Jerzy

Szczerze mówiąc ostatniego zdania nie zrozumiałem - mogę poprosić o kilka słów wyjaśnienia?

Następny artykuł w Warsztacie FrSky będzie o telemetrii w OpenTX serii 2.1 - tymczasem właśnie opublikowałem opis uaktualniania wewnętrznego firmware urządzeń FrSky ze Smart Port:

http://77hobby.pl/uaktualnienie-firmware-urzadzen-smart-port-n-15.html

Pozdrawiam, Michał.

Opublikowano

Upgrade firmware modułów nadawczych XJT zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego wykonuje się w wersji opentx 2.1  z poziomu radia.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.