77Hobby Opublikowano 6 Października 2015 Autor Opublikowano 6 Października 2015 Upgrade firmware modułów nadawczych XJT zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego wykonuje się w wersji opentx 2.1 z poziomu radia. Tak, nawet zastanawiałem się, czy tego nie dodać do opisu, ale: nie każdy ma już OpenTX 2.1 dla modułu wewnętrznego update z poziomu radia ma jeszcze sens, dla innych urządzeń prościej i wygodniej na komputrze (moim zdaniem) Summa summarum opisałem metodę najbardziej uniwersalną.
ICOM718 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Przyznam szczerze że nie sprawdziłem tego dokładnie i być moż się mylę. Już jednak wyjaśniam o co mi chodziło. W starszych aparaturach typu MC 20 było takie rozwiązanie : trymer na gazie pracował tylko przy minimalnym otwarciu przepustnicy. Natomiast, gdy dałem cały gaz , czyli otworzyłem przepustnicę pomimo regulacji trymerem położenie serwa gazu nie zmieniało się. Chodziło o to aby przy ustawieniu wolnych obrotów jednocześnie nic nie zmieniało się na pełnym otwarciu. To było przyporządkowane tylko do kanału gazu. Jerzy
jpd Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Kol. Jerzy 1. W Opentx masz wybór jak ma Ci działać trymer gazu, czy jak "trymer gazu (patrz Twój opis)", czy jak "zwykły trymer" - wybór znajduje się w Ustawieniach Modelu. 2. "Gaz" jest przypisany do Drągów (INPUT, mode) a nie do kanałów. 3. Gwoli ścisłości: w Opentx nie masz "przypisania kanałów" występuje absolutna dowolność przypisywania kanałów. - to co wybierasz w menu "kolejność kanałów" jest jedynie podpowiedzią do ustawień a nie "sztywnym ustawianiem". Jeśli wymyślisz sobie ze Lotki będziesz miał na kanałach 15 i 16 a klapy na kanałach 1 i 2 to po prostu to ustawiasz w Mikserach i masz. Informacja dodatkowa - w pewnym modelu mam ustawione i trymer standardowy i trymer dodatkowy na potencjometrze - bardzo precyzyjny - tak tez można pokombinować.
ICOM718 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Ok. dzięki za wyjaśnienia. Jerzy
ICOM718 Opublikowano 27 Października 2015 Opublikowano 27 Października 2015 Witam. Jako posiadacz ( od Was) Taranisa X9E nieśmiało przypominam się z artykułem o telemetrii w wersji X9E
77Hobby Opublikowano 28 Października 2015 Autor Opublikowano 28 Października 2015 Witam. Jako posiadacz ( od Was) Taranisa X9E nieśmiało przypominam się z artykułem o telemetrii w wersji X9E Pamiętam, ale niestety ciągle na liście "do zrobienia". Może uda się w ten weekend. Jednak artykuły i wideo tworzymy w tzw. "wolnym czasie", dlatego nie jestem w stanie zagwarantować terminu.
ICOM718 Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Sam mam podobne problemy z czasem. Ok. Ja tylko nieśmiało przypominałem,
77Hobby Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Opublikowano 6 Listopada 2015 Sam mam podobne problemy z czasem. Ok. Ja tylko nieśmiało przypominałem, Obiecany artykuł o telemetrii OpenTX 2.1 już dostępny . Założyłem nowy wątek, bo temat interesujący: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/57573-telemetria-opentx-21/
sp350D Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Witam, Dostałem właśnie X9D plus z OpenTx 2.1.9. Poproszę o podpowiedź czy trymery są przypisane do drągów, czy trzeba to jakoś zdefiniować - jeśli tak to gdzie? Na start chciałbym żeby radio działało bez "udziwnień". Treść poprzednich wpisów posiała we mnie wątpliwości... Wolałbym nie dowiadywać się o tym jak model będzie już w powietrzu . Pozdrawiam
Exu Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Witam Przynajmniej u mnie tak było i jak sądzę tak jest u wszystkich, trymery na radiu są przypisane do drągów. Ustawienia pierwszych wychyleń i tak się zrobi na ziemi i będzie widać jak model reaguje więc nie ma obaw.
Rekomendowane odpowiedzi