Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Upgrade firmware modułów nadawczych XJT zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego wykonuje się w wersji opentx 2.1  z poziomu radia.

Tak, nawet zastanawiałem się, czy tego nie dodać do opisu, ale:

• nie każdy ma już OpenTX 2.1
  • dla modułu wewnętrznego update z poziomu radia ma jeszcze sens, dla innych urządzeń prościej i wygodniej na komputrze (moim zdaniem)

Summa summarum opisałem metodę najbardziej uniwersalną.

Opublikowano

Przyznam szczerze że nie sprawdziłem tego dokładnie i być moż się mylę. Już jednak wyjaśniam o co mi chodziło. W starszych aparaturach typu   MC 20 było takie rozwiązanie : trymer na gazie pracował tylko przy minimalnym otwarciu przepustnicy. Natomiast, gdy dałem cały gaz , czyli otworzyłem przepustnicę pomimo regulacji trymerem położenie serwa gazu nie zmieniało się. Chodziło o to aby przy ustawieniu wolnych obrotów jednocześnie  nic nie zmieniało się na pełnym otwarciu. To było przyporządkowane tylko do kanału gazu.

Jerzy

Opublikowano

Kol. Jerzy

1. W Opentx masz wybór jak ma Ci działać trymer gazu, czy jak "trymer gazu (patrz Twój opis)", czy jak "zwykły trymer" - wybór znajduje się w Ustawieniach Modelu.

2. "Gaz" jest przypisany do Drągów (INPUT, mode) a nie do kanałów.

3. Gwoli ścisłości: w Opentx nie masz "przypisania kanałów" występuje absolutna dowolność przypisywania kanałów. - to co wybierasz w menu "kolejność kanałów" jest jedynie podpowiedzią do ustawień a nie "sztywnym ustawianiem". 

Jeśli wymyślisz sobie ze Lotki będziesz miał na kanałach 15 i 16 a klapy na kanałach 1 i 2 to po prostu to ustawiasz w Mikserach i masz.

Informacja dodatkowa - w pewnym modelu mam ustawione i trymer standardowy i trymer dodatkowy na potencjometrze - bardzo precyzyjny  - tak tez można pokombinować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Jako posiadacz ( od Was) Taranisa X9E nieśmiało przypominam się z artykułem o telemetrii w wersji X9E 

Pamiętam, ale niestety ciągle na liście "do zrobienia". Może uda się w ten weekend. Jednak artykuły i wideo tworzymy w tzw. "wolnym czasie", dlatego nie jestem w stanie zagwarantować terminu.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Dostałem właśnie X9D plus z OpenTx 2.1.9. Poproszę o podpowiedź czy trymery są przypisane do drągów, czy trzeba to jakoś zdefiniować - jeśli tak to gdzie? Na start chciałbym żeby radio działało bez "udziwnień". Treść poprzednich wpisów posiała we mnie wątpliwości...

Wolałbym nie dowiadywać się o tym jak model będzie już w powietrzu :).

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Przynajmniej u mnie tak było i jak sądzę tak jest u wszystkich, trymery na radiu są przypisane do drągów.

Ustawienia pierwszych wychyleń i tak się zrobi na ziemi i będzie widać jak model reaguje więc nie ma obaw.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.