Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam szybowiec z usterzeniem typu V i Graupnera mx-16. W opcjach typu modelu wybieram V-tail. Mikser działa. Ale, jest jedno "ale": miksowanie nie jest poprawne.

Problem polega na tym że wychylając drążek w lewo, statecznik układa się do manewru w prawo a drążek w prawo układa lotki do zakrętu w lewo.

Miksowanie góra dół działa poprawnie.

Czy ktoś mi wyjaśni co stwarza problem. Co robię nie tak ?

Opublikowano

Podłącz serwa pod kanał wysokości i kierunku. 3i4 kanał. Jeżeli chcesz na kanale 2 to ustaw mikser delta, wtedy masz kierunek(jako lotki) i wysokość. Jak się odwrotnie giba to daj rewers na wybranym kanale/kanałach

Opublikowano

coś tam kolega Marcin troche bajki i głupoty nam pisze. Z tym 2 kanalem to przezabawne nawet...

Reverse the polarity of
servos 3 & 4 in the "Servo
adjustment" menu AND
on the receiver

Opublikowano

Próbowałem ustawiać rewersy ale skutek jest taki że usterzenie zaczyna działać poprawnie a problem przenosi się na funkcje wysokości. Zamieniałem też kanały na zasadzie:serwo z drugiego na kanał trzeci a z trzeciego na drugi. Efekt zawsze był ten sam, albo kierunek albo wysokość działa odwrotnie. Przeglądałem też instrukcję, jest o tej funkcji ale nie ma nic o problemie.

Opublikowano

A rewersy zamieniłeś i w nadajniku i odbiorniku? Słabo czytasz instrukcje

I czemu cis kombinujesz z 2 kanałem? Tam ma byc lotka. Stateczniki 3 i 4

Opublikowano

Jurku, miałem na myśli wariacje między 3 a 4 kanałem. Źle napisałem.

Rewersy w odbiorniku ??? Rzeczywiście czytam bez zrozumienia bo nie wiedziałem że w odbiorniku też coś się programuje...

Wrócę do lektury wieczorem. Właśnie jadę na piknik modelarski do Raciborza.

Dzięki za info.

Opublikowano

Możesz napisać coś więcej o programowaniu odbiornika? Na coś takiego jeszcze nie trafiłem, a instrukcji nie mam i sam się uczyłem programowania sprzętu. Jeszcze pytanie, wersja hott czy S?

Opublikowano

Przestudiowałem instrukcję raz jeszcze... rzeczywiście odbiornik można programować.

Ścieżka dostępu:

TELEMETRY --> SETTING & DATA VIEW 

To co tu programujemy zapisuje się w pamięci odbiornika.

Nie dostrzegam tu jednak możliwości rozwiązania mojego problemu. Co naturalnie nie znaczy że rozwiązania tu nie ma... :)  

Popracuję nad tym w przyszłym tygodniu.

Opublikowano

Jeszcze nie sprawdziłem. Jednak wydaje mi się że rewers to rewers a zapis w pamięci odbiornika czy nadajnika dla pracy serwa jest bez znaczenia.

Uwielbiam takich filozofów jak ja. Biorę snickersa i przestaję gwiazdorzyć...

Jak sprawdzę to dam znać ;)

Opublikowano

W instrukcji MX16s znalazłem poniższą instrukcję:

Ponieważ istnieje szereg możliwych kombinacji orientacji serwomechanizmów i popychaczy powierzchni sterowych, może okazać się konieczna zmiana kierunku wychyleń jednego lub więcej serwomechanizmów. Użyj poniższej tabeli do usunięcia problemu.

Usterzenie motylkowe:

Serwomechanizm wychylający się w złym kierunku

Sposób naprawy

Ster kierunku i ster wysokości odwrócone

Odwróć servo 3 i 4 w menu „Ustawienia serwom.”

Ster kierunku ok, ster wysokości odwrócony

Zamień miejscami w odbiorniku servo 3 i 4.

Ster wysokości ok, ster kierunku odwrócony

Odwróć servo 3 i 4 w menu „Ustawienia serwom.” i zamień miejscami w odbiorniku servo 3 i 4

pomogło? :)

Opublikowano

Ster wysokości ok, ster kierunku odwrócony

Odwróć servo 3 i 4 w menu „Ustawienia serwom.” i zamień miejscami w odbiorniku servo 3 i 4

pomogło? :)

Pomogło.

Ustawiłem rewersy w odbiorniku i zamieniłem miejscami serwa 3 i 4.

Problem rozwiązany. Wszystko działa jak należy - pełny sukces :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

w JR/Graupner istotna jest kolejność podłączania. Wysokość 3,kierunek 4 a w V lewy ster 3 prawy ster 4. Lewa lotka 2 prawa lotka 5 jeśli są osobne serwa.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.