matmax Opublikowano 12 Września 2015 Opublikowano 12 Września 2015 Posiadam szybowiec z usterzeniem typu V i Graupnera mx-16. W opcjach typu modelu wybieram V-tail. Mikser działa. Ale, jest jedno "ale": miksowanie nie jest poprawne. Problem polega na tym że wychylając drążek w lewo, statecznik układa się do manewru w prawo a drążek w prawo układa lotki do zakrętu w lewo. Miksowanie góra dół działa poprawnie. Czy ktoś mi wyjaśni co stwarza problem. Co robię nie tak ?
cZyNo Opublikowano 12 Września 2015 Opublikowano 12 Września 2015 W instrukcji jest ładnie pokazane co trzeba przepiąć lub zmienic. Pewnie serwa na kanałach.
TommyTom Opublikowano 12 Września 2015 Opublikowano 12 Września 2015 Odpowiednie rewersy na serwach lub przełączenie serw w odbiorniku lub jedno i drugie. W instrukcji powinno być coś na ten temat. Jak nie to pokombinuj
Marcin K. Opublikowano 12 Września 2015 Opublikowano 12 Września 2015 Podłącz serwa pod kanał wysokości i kierunku. 3i4 kanał. Jeżeli chcesz na kanale 2 to ustaw mikser delta, wtedy masz kierunek(jako lotki) i wysokość. Jak się odwrotnie giba to daj rewers na wybranym kanale/kanałach
cZyNo Opublikowano 12 Września 2015 Opublikowano 12 Września 2015 coś tam kolega Marcin troche bajki i głupoty nam pisze. Z tym 2 kanalem to przezabawne nawet... Reverse the polarity ofservos 3 & 4 in the "Servoadjustment" menu ANDon the receiver
matmax Opublikowano 13 Września 2015 Autor Opublikowano 13 Września 2015 Próbowałem ustawiać rewersy ale skutek jest taki że usterzenie zaczyna działać poprawnie a problem przenosi się na funkcje wysokości. Zamieniałem też kanały na zasadzie:serwo z drugiego na kanał trzeci a z trzeciego na drugi. Efekt zawsze był ten sam, albo kierunek albo wysokość działa odwrotnie. Przeglądałem też instrukcję, jest o tej funkcji ale nie ma nic o problemie.
cZyNo Opublikowano 13 Września 2015 Opublikowano 13 Września 2015 A rewersy zamieniłeś i w nadajniku i odbiorniku? Słabo czytasz instrukcje I czemu cis kombinujesz z 2 kanałem? Tam ma byc lotka. Stateczniki 3 i 4
matmax Opublikowano 13 Września 2015 Autor Opublikowano 13 Września 2015 Jurku, miałem na myśli wariacje między 3 a 4 kanałem. Źle napisałem. Rewersy w odbiorniku ??? Rzeczywiście czytam bez zrozumienia bo nie wiedziałem że w odbiorniku też coś się programuje... Wrócę do lektury wieczorem. Właśnie jadę na piknik modelarski do Raciborza. Dzięki za info.
cZyNo Opublikowano 13 Września 2015 Opublikowano 13 Września 2015 A w odbiorniku mozna duzo rzeczy zaprogramować
Marcin K. Opublikowano 13 Września 2015 Opublikowano 13 Września 2015 Możesz napisać coś więcej o programowaniu odbiornika? Na coś takiego jeszcze nie trafiłem, a instrukcji nie mam i sam się uczyłem programowania sprzętu. Jeszcze pytanie, wersja hott czy S?
cZyNo Opublikowano 13 Września 2015 Opublikowano 13 Września 2015 Jak S to rewers w aparaturze i zamiana podpięcia serw. 3 na 4 i odwrotnie
matmax Opublikowano 13 Września 2015 Autor Opublikowano 13 Września 2015 Przestudiowałem instrukcję raz jeszcze... rzeczywiście odbiornik można programować. Ścieżka dostępu: TELEMETRY --> SETTING & DATA VIEW To co tu programujemy zapisuje się w pamięci odbiornika. Nie dostrzegam tu jednak możliwości rozwiązania mojego problemu. Co naturalnie nie znaczy że rozwiązania tu nie ma... Popracuję nad tym w przyszłym tygodniu.
cZyNo Opublikowano 13 Września 2015 Opublikowano 13 Września 2015 Rx servo -> wybierasz kanał -> reverse ustawiasz na on
matmax Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 Jeszcze nie sprawdziłem. Jednak wydaje mi się że rewers to rewers a zapis w pamięci odbiornika czy nadajnika dla pracy serwa jest bez znaczenia. Uwielbiam takich filozofów jak ja. Biorę snickersa i przestaję gwiazdorzyć... Jak sprawdzę to dam znać
TommyTom Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 W instrukcji MX16s znalazłem poniższą instrukcję: Ponieważ istnieje szereg możliwych kombinacji orientacji serwomechanizmów i popychaczy powierzchni sterowych, może okazać się konieczna zmiana kierunku wychyleń jednego lub więcej serwomechanizmów. Użyj poniższej tabeli do usunięcia problemu. Usterzenie motylkowe: Serwomechanizm wychylający się w złym kierunku Sposób naprawy Ster kierunku i ster wysokości odwrócone Odwróć servo 3 i 4 w menu „Ustawienia serwom.” Ster kierunku ok, ster wysokości odwrócony Zamień miejscami w odbiorniku servo 3 i 4. Ster wysokości ok, ster kierunku odwrócony Odwróć servo 3 i 4 w menu „Ustawienia serwom.” i zamień miejscami w odbiorniku servo 3 i 4 pomogło?
matmax Opublikowano 19 Września 2015 Autor Opublikowano 19 Września 2015 Ster wysokości ok, ster kierunku odwrócony Odwróć servo 3 i 4 w menu „Ustawienia serwom.” i zamień miejscami w odbiorniku servo 3 i 4 pomogło? Pomogło. Ustawiłem rewersy w odbiorniku i zamieniłem miejscami serwa 3 i 4. Problem rozwiązany. Wszystko działa jak należy - pełny sukces
BRoman Opublikowano 18 Października 2015 Opublikowano 18 Października 2015 w JR/Graupner istotna jest kolejność podłączania. Wysokość 3,kierunek 4 a w V lewy ster 3 prawy ster 4. Lewa lotka 2 prawa lotka 5 jeśli są osobne serwa.
Rekomendowane odpowiedzi