Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj dzień zabawy z żywicą. Robię maskę silnika. Dwie warstwy tkaniny 35g/m2. Pojedyncza warstwa rozchodzi się w rękach ☺.

Żywica mieszana 1:1. Całkiem fajnie się nakładała i przez cały czas nie miałem problemów z gęstnieniem żywicy.

Model maski (kopyto) wypastwowałem pastą z woskiem i do boju.

Jeszcze nie wiem czy lubię bawić się żywic, zobaczymy jak zdejmę maskę z formy.

post-14841-0-00700600-1457119388_thumb.jpg

post-14841-0-71270800-1457119475_thumb.jpg

post-14841-0-95059600-1457119511_thumb.jpg

Opublikowano

Dwie warstwy tkaniny 35 g/m2 to mało...  Żeby laminat był jako tako sztywny, to w sumie powinno tam być 180 - 200 g/m2 szkła - czyli 5-6 warstw takniny 35 g/m2. Inaczej będziesz miał wiotką folię, a nie laminat. 

Możesz mieć też problem ze zdjęciem z formy. Mogłeś sobie z tym poradzić wklejając dodatkowy klocek w miejscu, gdzie będzie wychodził wał silnika i nie laminując tam,

Opublikowano

Marcin ma zdecydowaną rację. Dla mnie minimum to 3x48g/m2 i to robiac takie coś na formie negatywowej. Jak mozesz to dorzuć jeszcze kilka warstw bo nic z tego nie będzie.

Opublikowano

Panowie, w myślach mi czytacie. o to chciałem zapytać. Właśnie zdjąłem maskę. Trochę to trwało ale zeszła. Delikatnie podważałem od środka tępym zaokrąglonym nożem i ogrzewałem suszarką.

Z boków jest miękka jak butelka pet, ale sprężysta i powraca do kształtu po ugięciu. Przód ma 4 warstwy i jest sztywny. Ale jutro założę kolejne dwie warstwy.

Na obecną chwilę masa maski wynosi 17g.

post-14841-0-83800200-1457129286_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Daj co najmniej 3 warstwy. Weź pod uwagę, że będziesz potem jeszcze to mocno szlifował.

(Jeśli  będziesz to robił w domu - odbierz od reszty domowników pisemne oświadczenie, że Cię nie zlinczują ;) Szlifowany laminat pyli jak jasna cholera...)

Opublikowano

Dzięki Marcin, już drukuję stosowne dokumenty. :-)

Chociaż i tak zastanawiam się jak oni czasami wytrzymują z moim hobby. :-)

Opublikowano

To to jest:

http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Kleje-wypelniacze-i-inna-chemia-modelarska/Zywice/ZAP-PT-41-4-fl-oz-118-ml-Z-POXY-Finishing-Resin.html

Pewnie jakiś wypełniacz razem z utwardzaczem jest, żeby mieszało się w proporcjach objętościowych 1:1.

@ Wiesiek, jakby CI się laminowanie spodobało, to na przyszłość polecam jakąś żywicę l285, ostatnio używałem takiej i jestem zadowolony z efektu: http://rcpro.pl/product-pol-2430-Klej-Zywica-Epoxydowa-do-laminowania-L285-100-40g.html

Będzie lżej i troche taniej;)

Opublikowano

Miesza się 1:1. Co do innych żywic to będę musiał zamawiać. W sklepach kiepski wybór. Ale już mi się technika podoba. Tylko z warsztatem kiepsko, miejsca brak na takie wariactwa. Laminowałem na podłodze w kuchni. ☺

Opublikowano

Maska zdjęta z formy. Oczywiście wróciła na formę do czasu całkowitego utwardzenia. Waga maski 35g. Boczne ściany po 4 warstwy, dół maski 5 warstw, przód 7 warstw. Jutro pierwsze szlifowanie. BTW czym szpachlujecie takie laminaty? Szpachlówka samochodowa?

Opublikowano

Kup sobie paski rowingu weglowego. Takie cos nie kosztuje duzo a mozna zrobic nim fajne zbrojenie takich cienkich laminatow.

Opublikowano

To zabrzmi dziwnie, ale ja małe nierówności w kompozytach łatam cyjanoakrylem i sodą oczyszczoną (taka ze sklepu spożywczego).

Działa to tak, że sypie się sodę w nierówność, i kropi cyjanoakrylem. Reakcja zachodzi momentalnie (trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).

Taka skorupa jest bardzo przyczepna, dobrze się szlifuje i daje się polerować.

Opublikowano

Kupiłem szpachlówkę samochodową.

Co do maski, hmm. Gdzieś mi to uciekło. :-(

A tak naprawdę to martwię się o miejsce na silnik. Maska jest wąska i powinien wejść tam na styk. Gdybym zrobił jak w oryginale było by ciasno. Maskę robię po to aby nie było widać silnika.

Opublikowano

Maska zrobiona. Wyszło 30g. Otwory powycinane. Maska będzie wsuwana na część dziobową. Oczywiście wiele z części dziobowej nie zostanie. Pod maską będzie silnik i ESC. Powietrze będzie wylatywać z tyłu maski przez "skrzela". Widać to na ostatnim zdjęciu. W oryginale było podobnie.

post-14841-0-78649500-1457565948_thumb.jpg

post-14841-0-86369900-1457566086_thumb.jpg

post-14841-0-78926700-1457566209_thumb.jpg

Opublikowano

Myślałem nad tym. Ale taką maskę dorabianą będzie widać. Chcę żeby była w jednym kawałku. Do jastrzębia musiałem dodać 40g pod silnikiem. Może tutaj wystarzy masa samej maski. Zresztą do końca jeszcze daleko i kto wie może zmienię plany. Maska nie jest elementem nośnym można zmienić.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.