Grifon Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Witam. Zachciało mi się niemiaszka, padło moim zdaniem na najładniejszą wersje czyli z długim dziobem, Model zacząłem lepić dokładnie 01. 01. 2015 roku mam ambicje skończyć go w tym roku, ale jak widzę to raczej nie dam rady. Spośród wszystkich metod budowy modeli wybrałem moją ulubioną metodę, metodę ciężką. Miała być pełna mechanizacja płata, oprócz slotów, ale otwierane podwozie dobije go zupełnie. Wiec będzie stałe z drutu 5 mm, nie ma co inwestować w otwierane jak model może pożyć tylko kilka chwil po starcie, jak sobie zasłuży to dostanie. Za namową Pana Lucjana zamontuje żyroskop 3D Model ma 1500 mm roz, skrzydła, wznios 6.5 stopnia kąt zaklinowania płata 1.5 stopnia, (jak waga będzie dramatyczna to zwiększę) Skrzydła styropian wycinany CNC o profilu NACA 2415, kadłub, balsa skorupa kryta laminatem. a teraz foty. Pierwsza próba wykonania kopyta na kołpak a raczej miskę śmigła nieudana, druga wyszła ok. Podziękowania dla Herkristo!!!! Ostatnie zdjecie przedstawia kołki centrujące płat do kadłuba. Podczas wgrywania drugiej serii zdjęć wszystko się pomieszało ale myślę że każdy się domyśli o co biega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Jedziemy dalej, wczoraj nie mogłem dodać odpowiedzi wszystko wpisywane było na jedną karte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Witam ! BARDZO ŁADNIE TA ROBOTA CI WYCHODZI ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ładnie idzie. Dlaczego zakładasz jakiś straszny ciężar, do tego stopnia, że rezygnujesz ze składanego podwozia? Model poleci, a Ty będziesz żałował decyzji. Rób chowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Całkowicie zgadzam się z przedmówcą, poleci na pewno, więcej wiary generalnie ładne modele dobrze latają więc Twój ma b. duże szanse na sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Panie Lucjanie taki komplement od takiego modelarza to już coś. Bartek i Zbigniew cieszy mnie niezmiernie wasza wiara, Jak wróci cały model w jednym kawałku z lotniska to tego samego dnia zamówię podwozie. podstawy pod podwozie są gotowe wystarczy przykręcić. Dla zainteresowanych detajling. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Widzę, że lubisz podłubać... Się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 ojojoj... już się dzieje... Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Bartosz żebyś wiedział że tak, detale mi posmakowały, fajna sprawa, tak się patrzę na ten fotel i myślę że będzie do wymiany. Ostatnie zdjęcia na to poszło mi dobre dwa dni pracy. Bartek jak foka? Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 No świetnie, świetnie. Bawiłeś się kiedyś kartonami, plastikami, czy to taki samorodny talent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Sklejałem MM, ale bez sukcesów ta materia mi nie leży, zawsze miałem ochote zeszlifować i zrobić z drewna, następny model będzie z laminatu, z kopytem można robić cuda, dokładać odejmować materiału tyle ile się chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Tak dla odświeżenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Wow.... Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Chłodnice glikolu wyszły trochę ciężko, ale z to szybko Te chwyty powietrza najpierw zrobiłem zbyt małe a potem wyszły za duże, ale tylko Willy Messerschmitt się pozna, nie będę przeżywał. Wszystko po podkładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SowaFSO Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 WOOW bedzie cudenko! Tylko zrob chowane podwozie potem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Świetna robota. Kibicuję z ogromną przyjemnością. Zapowiada się piękny model. Jaki motorek planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Miał być elektryk żeby nie kaleczyć dzioba modelu wystającą głowicą, ale koszty i ogólnie to że nie lubię elektryków (pomimo że mam kilka) sprawiły że się rozmyśliłem i zamontuje benzynę RCGF 15 Smuga dymu na niebie za modelem BEZCENNA. Silnik ma dobre komentarze, możecie mi powiedzieć jakie śmigło trójłopatowe do niego pasuje ? Dzięki Panowie za fajne komentarze od razu lepiej się buduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Fajnie, że napęd będzie spalinowy. Silnik, o którym piszesz ma jednak mega wibracje i z całym osprzętem jest po prostu ciężki. Nie brałeś pod uwagę czterotakta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Miał być elektryk żeby nie kaleczyć dzioba modelu wystającą głowicą, ale koszty i ogólnie to że nie lubię elektryków (pomimo że mam kilka) sprawiły że się rozmyśliłem i zamontuje benzynę RCGF 15 Smuga dymu na niebie za modelem BEZCENNA. Silnik ma dobre komentarze, możecie mi powiedzieć jakie śmigło trójłopatowe do niego pasuje ? Dzięki Panowie za fajne komentarze od razu lepiej się buduje. Elegancka maszyna! Elektryk, to byłaby czysta kastracja takiego modelu A nie myślałeś o jakimś Saito 91? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 HHHHH Wczoraj przeczytałem Wasze uwagi co do 4-taktu i powiem szczerze, że nie zastanawiałem się w ogóle, chciałem skończyć z metanolem i przejść na benzynę z racji czystości spalin, błotko z wydechu na modelu z 2-taktu już mnie irytuje. Nigdy nie miałem 4-taktu, ale to interesująca propozycja, popatrzyłem na oferte sklepów i tak saito 91 masa piękna 555g z tłumikiem ale cena 1118 zł to za dużo, mogę przystać na używany, tylko to taki kot w worku i np. na aledrogo nie ma żadnych ofert. Albo kupić nowy ASP FS 91 za 700zł o trochę większej masie 640g (zakładam że z tłumikiem) Jakbym w moim banku nie zrobili przerwy technicznej na przelewy już bym kupił ten RCGF Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi