Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Generalnie jak w tytule, nie radze sobie :wub:

Problem jest taki że są dedykowane ustawienia do modeli samolotów, szybowców i helikopterów a nie ma ani jednego ustawienia do dowolnej konfiguracji :(   I choć aparatura ma wiele kanałów to w praktyce nie mogę z nich korzystać bo na każdym ustawieniu są po miksowane do kupy po kilka jak nie do klap to do podwozia lub czegoś równie nieprzydatnego w czołgu :P  Chciałbym mieć je roz-miksowane osobno tak aby na jednym kanale wykonywać jakąś czynność.Ewentualnie sa nieaktywne i nie wiem jak je uaktywnić ?
Nie potrafię tego zrobić nawet nie wiem czy się da dlatego szukam pomocy. W Skorpionie powiedzieli że chyba się da ale oni nie wiedza jak i że najlepiej to wysłać do serwisu w Niemczech :wacko: . Czy któryś z kolegów zna się na tym sprzęcie?

Pozdrawiam UZI

RCtank.pl

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Jeżeli zakupiłeś nadajnik używany po kimś to na początek pokasuj z pamięci wszystkie modele albo zacznij konfigurację od utworzenia nowego modelu I wtedy wszystko będziesz mógł konfigurować "na czysto" bez ustawień wprowadzonych przez poprzedniego użytkownika. Skorzystaj też z instrukcji obsługi nadajnika. Jeżeli nie znasz języka angielskiego lub niemieckiego to zapytaj w rcskorpion czy nie mają gdzieś w archiwach instrukcji w j. polskim I nie mogą odsprzedać. Kiedyś tłumaczyli instrukcje do sprzedawanych przez siebie nadajników i fakt, że są autoryzowanym dystrybutorem traktowali bardziej poważnie.

Opublikowano

To już mam za sobą, pokasowałem wszystkie ustawienia poprzedniego właściciela, było ich aż dwa. ;)

Jednak nie w tym problem budując nowe ustawienie trzeba wybrać jakąś opcję z istniejących w oprogramowaniu czyli samolot, szybowiec lub wiatrak. I do tych opcji są przypisane fabryczne miksy jest ich naprawdę sporo więc każdy amator straszenia kretów coś dla siebie wynajdzie. :D   Natomiast jak ktoś ma jakieś pływało lub jeździło lub inny wynalazek  to już nie ma żadnych wolnych ustawień. I tu jest problem bo ja chciałbym mieć wszystko roz-miksowane i ustawione pod dowolne funkcje i nie wiem jak to zrobić?  Instrukcję do tej apki mam, jest to opasłe tomisko które omawia wszystkie zagadnienia z zakresu obsługi poszczególnych programów pod kątem modeli latających. Niestety nie uwzględnia innych dziedzin modelarstwa.  Być może trzeba by softowo podmienić oprogramowanie ?

Opublikowano

Jednak nie w tym problem budując nowe ustawienie trzeba wybrać jakąś opcję z istniejących w oprogramowaniu czyli samolot, szybowiec lub wiatrak. I do tych opcji są przypisane fabryczne miksy jest ich naprawdę sporo

I tak funkcja która miała ułatwić życie, utrudniła je ;)

A jakie miksy są aktywne na najprostszym samolocie (model type: 1lotka, wysokość, kierunek)? Jak sobie odpowiesz to zdezaktywuj ten mikser i już.

Do każdego kanału przypisujesz dowolny przełącznik, drążek, pokrętło czy suwak. Nazwać je możesz też dowolnie.

A instrukcję należy przeczytać - jeśli chcesz wydajnie pracować z tak zaawansowanym systemem jak Futaba FX30

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAQQjB1qFQoTCKTDx_fvgskCFUJ7DwodvUkPSw&url=http%3A%2F%2Fwww.rcskorpion.pl%2Ffile%2C176997%2Cfx30pl1.pdf&bvm=bv.106923889,d.bGg&psig=AFQjCNGryPdWRxmludPLkReizPSae5riNQ&ust=1447142463581810

Opublikowano

Problem jest inny. Kolega Marcin zakupił nadajnik do modeli latających i myslał, że będzie to nadajnik również do modeli pływających i jeżdżących zamiast zapoznać się z instrukcją nadajnika przed zakupem. Gotowe miksery działają jak się je włączy więc nie widzę tutaj problemu. Zawsze pozostają dowolnie konfigurowalne miksery z których można skozrystać zamiast z gotowych mikserów + prawie dowolne przypisanie funkcji do drążków i suwaków więc coś się jednak da ustawić pod inne modele niż latające.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czytam tą instrukcję i klikam w te funkcje ale nie osiągnąłem jeszcze żadnych efektów poza tym że skasowałem ustawienia maksymalne już zaprogramowanych funkcji. Wydobędę jeszcze z garażu fabryczną instrukcję i tam sprawdzę bo być może w polskim tłumaczeniu coś jest przekręcone i dlatego nie wychodzi :unsure: . Generalnie jest to moja trzecia aparatura (po Signale 27 i Futabie 7) w tamtych nic nie mogłem ustawić poza anteną, a tu mogę aż za dużo i to mi nie wychodzi. Sprzęt zbyt złożony jak dla mechanika to bardziej zabawka dla elektronika programisty którym nie jestem, więc pewnie czegoś nie rozumiem. Niby umiem zaprojektować i zbudować duży automat produkcyjny lub linię technologiczna ale do automatyki wołam speca, bo programowanie do mnie nie gada. Przypuszczam że w tej apce jest też winny efekt tak zwanego „japońskiego myślenia”, bo tylko oni potrafią skomplikować coś prostego. I zamiast dać opcję ON/OFF trzeba się przekopywać przez dziesiątki funkcji, programować setki kombinacji i ustawień aby na końcu było ON/OFF, tragedia. Mogłem kupić coś innego. :angry:

Chyba też nie mam do tego cierpliwości, model mogę dopieszczać latami a tu po godzinie bezowocnej pracy trafia mnie szlag :wub:  Jednak się nie poddaję i dalej będę kombinował. ;)

Opublikowano

W FX-30 ustawisz wg.instrukcji pl. wszystko a to że lewa gąsienica to będzie aileron a prawa to aileron 2 to chyba niebędzie Ci przeszkadzało :D

Czym będziesz tymi aileronami sterował też możesz wybrać.

Może napisz dokładniej jak to ma wyglądać i sprawdzę na swojej czy to jest możliwe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za wsparcie i cenne uwagi. Dzisiaj posiedziałem nad tym trochę i znalazłem przyczynę mojego problemu, oczywiście błaha sprawa ale jakoś na to wcześniej nie wpadłem. Po prostu w ustawieniach początkowych zamiast najprostszej konfiguracji samolotu (cztery kanały) miałem takie najbardziej rozbudowane gdzie jeden mikser obsługiwał cztery serwa a drugi dwa . W związku z tym nie miałem wolnych kanałów i przypisywanie w funkcjach nie wychodziło. Po zmianie tego ustawienia mogę przypisywać funkcję do przełączników dowolnie, co niezmiernie mnie cieszy.

Jak kto lubi czołgi to zapraszam na:

RCtank.pl

Pozdrawiam UZI

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.