Gość horn3t Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Podziwiam czystą i chirurgiczną pracę przy modelu. Po oklejeniu bibułą na EzyKote jak i czym będzie malowany ten 'polski mustang" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dzięki za słowa uznania, co prawda na wyrost ale miłe .Zrobiłem próbkę oklejenia Eze-Kote i pomalowałem zwykłym sprayem żeby sprawdzić czy nie przereaguje. Jest dobrze, więc do malowania może iść najbardziej chamski i najtańszy spray, oczywiście w odpowiednim kolorze. Wyciąłem skrzydełka ze styropianu, dokleiłem odpowiednie listwy i wyciąłem lotki. Teraz sobie schnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Ostrożnie z agresywnymi sprayami. Dla pełnej jasności: nie bawiłem się w oklejanie bibułą na EzeKote, tylko lekkimi tkaninami szklanymi. Ale bez szlifowania - wszystko jest ok, natomiast jeśli się ten laminat przeszlifuje - mogą pojawić się problemy. Zrobiłem sobie w ten sposób krzywdę przy Bearcat'cie: chciałem przyśpieszyć malowanie, psiknąłem akrylowym podkładem do plastików w sprayu i skończyło się na tym, że musiałem wykonywać kilka elementów od nowa, bo "zezarło" piankę... A model wychodzi rewelacyjnie Zazdroszczę i podziwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zrobiłem próby Eze-Kote i bibułką na styropianie i na podkładach pod panele. Oba materiały okleiłem bibułką i położyłem 1 warstwę lakieru. Po wyschnięciu pomalowałem sprayem. Efekt taki jak na zdjęciach: 1. Bibułka z lakierem skutecznie zabezpiecza materiał przed żrącym działaniem farby 2. Sam lakier bez bibułki spowalnia proces topienia styropianu, ale go nie eliminuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 I ok. Tak jak pisałem - jeśli się tego laminatu nie będzie szlifować, to wszystko jest w porządku. Tylko pewnie będzie jakiś delikatny szlif ; na łączeniach brytów bibuły, w "problematycznych" miejscach np. przejściu kadłub/skrzydło, to trzeba tam bardzo uważać, albo po szlifowaniu dać jeszcze jedną warstwę lakieru. Jeszcze jedna uwaga: "nadżerki" nie pojawiają się od razu, u mnie w pełni ujawniły się po około 1 dniu, przy czym w niektórych miejscach nie było to widoczne z zewnątrz, po prostu styrodur pod laminatem zrobił się miękki i nawet pod niewielkim naciskiem powstawały w nim trwałe wgłębienia. Jeśli nie masz zamiaru szlifować - uznaj moje uwagi za niebyłe Bardzo podoba mi się Twój model i szkoda by było, gdyby mu się jakaś krzywda podziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Fajnie to wygląda muszę poeksperymentować z japonką i EzeKoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Jeszcze jedna uwaga: "nadżerki" nie pojawiają się od razu, u mnie w pełni ujawniły się po około 1 dniu, przy czym w niektórych miejscach nie było to widoczne z zewnątrz, Te próbki mają już ponad tydzień, zrobiłem je zanim zacząłem model, ale każda informacja jest cenna. Co do papieru japońskiego, to pokryłem nim model Macchi Castoldi MC-72 ze styroduru, no i po pomalowaniu sprayem skrzydeł, farba zjadła depron . Japonka jest rzadsza niż bibuła. Zrobiłem test wytrzymałości. Próbki testowe miały 20X90mm i pierwsza nie była niczym kryta, druga to bibułka na Eze-Kote. Pierwsza pękła pod obciążeniem 140g, druga wygięła się dopiero przy 230g. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Wycięte lotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ponieważ Tarpan ma dość "dorodną" kabinę, wypadałoby zrobić ją przezroczystą. W związku z tym, na warsztat wziąłem kopyto do tłoczenia kabinki. Stelaż wykonałem ze sklejki owocówki, środek okleiłem twardą balsą 2mm, a przód i tył to klocki styrodurowe, które po wyschnięciu zostaną obrobione do odpowiedniego kształtu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Wstępnie oszlifowane kopyto. Spora będzie ta kabinka jak na tak mały model, ale tak jest na planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jak zwykle miło jest popatrzeć na Twój nowy model. Ale, czy nie będzie za ciężkie na prawe skrzydło (więcej czarnych kropek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Tak się przyglądam tej kabinie i wydaje mi się że jest jakby troszku za duża porównując do tej na tym rysunku. To tylko moje spostrzeżenie i pewnie się mylę, pewnie plany a ten rysunek trochu się różnią. Mam na myśli tył kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Tez mam takie wrażenie ze kabinka jakby za duża. Na rysunkach które wrzucił rajaner jest jakby niższa i z tylu przechodzi w ogon pod małym kątem. U ciebie jest wyższa i tworzy taki mocny spadek. W każdym razie model jest świetny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jak zwykle miło jest popatrzeć na Twój nowy model. Ale, czy nie będzie za ciężkie na prawe skrzydło (więcej czarnych kropek:) Dzięki Krzychu. Mam przygotowane takie małe kowadełko na lewy płat Aby ukrócić spekulacje dotyczące nieprawidłowego kształtu kabinki, pragnę poinformować, iż korzystam z planów opracowanych przez Z. Luranca na podstawie dokumentacji fabrycznej. Tym samym jest to dla mnie najbardziej wiarygodne źródło,... no ale mogę się mylić , bo dzisiaj niczego już nie można być pewnym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Tak się przyglądam tej kabinie i wydaje mi się że jest jakby troszku za duża porównując do tej na tym rysunku. To tylko moje spostrzeżenie i pewnie się mylę, pewnie plany a ten rysunek trochu się różnią. Mam na myśli tył kabiny. PZL_M4_Tarpan.jpg Krzysztof prawidłowo odwzorował kabinę samolotu M4 a powyższy rysunek zawiera wiele błędów (m. in. obrys kabiny) i jest niezgodny z rzeczywistym wyglądem samolotu. Warto zapoznać się; http://www.smil.org.pl/ptl/wyklady/20_M-2_i_M-4_Tarpan.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 To było tylko moje spostrzeżenie nie miałem na myśli że jest nie prawidłowa. Przepraszam za zamieszanie z mojej nie wiedzy. Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Nie musisz za nic przepraszać. Dobrze, że obserwujesz temat i zabierasz głos. Każdy post wnosi coś do tematu i jak widać stanowi element edukacji dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Przebijam . M-4 Kabina.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Może tu [po kliknięciu na rysunek] trochę lepiej widać: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi