korrus Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 Witam.Chciałbym zaprezentować wam mój sterownik oświetlenia do moelu RC. Jakiś czas temu kupiłem model samochodu i okazało się że jest w nim jeden wolny kanał. Nadajnik jest 3 kanałowy i ma do tego kanału osobny przełącznik. Początkowo myślałem że sprawa będzie prosta, podepnę się pod ten kanał i będę miał włącz/wyłącz. Okazało sie jednak że ten kanał działa dokładnie tak samo jak pozostałe czyli jest na nim sygnał impulsowy. Podłączyłem oscyloskop i zmierzyłem czasy. Przy wyłączonym kanale impuls trwa 1ms a przy włączonym 2ms. Jako że miałem w swoich elektronicznych zasobach wolny mały mikrokontroler, postanowiłem go wykorzystać. Napisałem więc prosty program liczący czas trwania impulsu. Jeśli ten czas jest dłuższy niż 1,5 ms to mikrokontroler załącza tranzystor mosfet i diody. W układzie jest też stabilizotor napięcia obniżający napięcie z 6 V do bezpiecznego dla procesora 4,5 V. Diody zasilane są z 6V przez tranzystor. Powinienem dać jeszcze w szerego z diodami jakiś rezystor. Póki co jest to działający prototyp. Diody umieszczone od wewnątrz. Przed ich przyklejeniem w miejscu lamp usunąłem malowanie przy pomocy drobnego papieru ściernego (2500). Potem obrysowałem markerem żeby wyrównać krawędzie. Jak znajdę trochę więcej czasu to wrucę schemat i wsad do procesora i może wzór płytki drukowanej. Może najdą się chętni na wykonanie. W załącznikach zdjęcia układu. https://www.youtube.com/watch?v=gTAQJMiDPqs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Sz Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 ............ Wie ktoś jak poprawnie dodać film z youtuba ? ................ Jak oglądasz dany filmik to kopiujesz adres w pasku i wklejasz w post np. Można też przy pisaniu postu wybrać: 1.Wejdź w BBCode ( trzecia zakładka u samej góry w lewym rogu) 2.Wybierz zakładkę Media i w polu Media URL wklej link z twoim filmem, kliknij ok i gotowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian93 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Prościej by było rozebrać servo i z niego zrobic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
korrus Posted February 19, 2016 Author Share Posted February 19, 2016 Może i prościej ale po co psuć serwo. Dla mnie w taki sposób jak zrobiłem też było prosto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubPtaszyk Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 A z ciekawości, jak z serwa? Można coś bliżej jak to działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjacek Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Odpinasz motorek i w to miejsce włączasz diody LED, względnie przez jakiś driver, jeśli chcesz sterować diodami mocy. W związku z tym, że tam jest zmieniana polaryzacja, to nawet można zaświecać dwie diody: jedną "w prawo", drugą "w lewo". Nie wiem jakie silniki bezszczotkowe są stosowane w serwach modelarskich, ale wydaje mi się, że najlepiej posłużyć się płytką od serwa z silnikiem szczotkowym. Tanio, estetycznie, miniaturka, a założę się, że po paru latach praktyki u każdego znajdzie się jakieś zepsute serwo, z którym tak naprawdę nie wiadomo co zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeKLeŚ Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Witam. Mam dwa pytania, ponieważ obecnie jestem na etapie "rozkminki", jak zbudować sobie takie a takie oświetlenie. Wykonałem już wstępnie instalację migającą - bardzo prosty układ na popularnej kostce NE555 - do mojego f16, ale nadal kusi mnie skonstruować coś do silnika. Oczywiście wykonałem już próby na serwie i ledy świecą. Niestety zasilanie jest na 5V. Stąd moje dwa pytania: 1) Jak wykorzystać te 5V do wzmocnienia zasilania? Jakiś schemat układu z tranzystorami itd? Tak aby "prąd" zasilający oryginalnie silnik posłużył do wysterowania. 2) Czy da się skonstruować układ zasilania tak, aby do jego wysterowania użyć oryginalny sygnał z odbiornika. Napięcie waha się od bodajże 0,3V do 0,6V (odbiornik hitec optima 6). Ktoś robił coś takiego i podzieli się schematem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts