cmaciek Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Witam Kolegów Modelarzy, Po długiej przerwie rozpoczynamy ponownie wątek budowy modelu pełnowymiarowej makiety modelu kultowego samolotu konstrukcji Ławoczkina Ła-7. Będzie to relacja na zasadzie retrospekcji ponieważ, model został już ukończony jako zestaw do samodzielnego składania i będzie dostępny na naszej stronie która wystartuje za ok. 2 tygodnie. Model został opracowany w całości cyfrowo i poszczególne elementy zostały wycięte laserowo. Konstrukcja została tak opracowana aby bez specjalistycznych szablonów, stelaży itp. zachowywac geometrię modelu zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i poziomej. Dotyczy to wszystkich elementów(zespołów elementów) kadłub, centropłat, statecznik pionowy, stateczniki poziome, powierzchnie sterowe, kabina,sloty,podwozie itp. Model został zaprojektowany od początku jako pełna makieta, nawet z detalami konstrukcyjnymi opartymi na oryginalnych planach rosyjskich z 1945r. Parametry ogólne modelu: -Skala: 1:4.82 -Rozpiętość skrzydeł 203.2cm, -Długość kadłuba: 176cm. -Powierzchnia nośna: 113,5 dm2 -Szacowana masa do lotu ok. 13kg -model zaprojektowany pod różne rodzaje napędu(zmiana dotyczy tylko części przedniej modelu) :silnik benzynowy RCGF-62, silnik gwiazdowy żarowy Evolution 77cc i napęd elektryczny AXI5360/20 lub ekwiwalent tego silnika. -Model w całości konstrukcyjny (sklejka lipowo-balsowa różnej grubości, balsa, sklejka konstrukcyjna, elementy duraluminiowe Al-Pa 6) Każdy z elementów zestawu został oznaczony numerem oraz zaopatrzony w numerację elementów pasujących wzajemnieDo zestawu zostało również opracowane i wykonane podwozie główne i ogonowe wraz z ich napędem elektrycznym. To tyle na początek tytułem wstępu. Postaramy się pokazac cały proces powstałej konstrukcji. Na początek zamieszczamy kilka zdjęc z etapów montażu w niechronologicznej kolejności dla pokazania obrazu całości. W późniejszym etapie postaram się pokazac proces powstawania poszczególnych elementów wchodzących w zestaw już w uporządkowanej kolejności. Do zaprezentowania jest ponad 1200 zdjęc z etapów montażu powstawania prototypu Ła-7. Zapraszam do obejrzenia relacji. Budowa kadłuba Finalny wygląd zmontowanego kadłuba 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Piękne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Wojtek, a ty masz z tym projektem coś wspólnego? Fajny, dużo klocków i rozmiar odpowiedni. Może już lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Pięknie , ale mam pytanie odnośnie klejenia .Ten spalony węgiel klei Pan cyakiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Jezusicku, jakie cudności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Wojtek, a ty masz z tym projektem coś wspólnego? Fajny, dużo klocków i rozmiar odpowiedni. Może już lata? Od 1 lutego mam.Jeszcze nie lata,ale to jest prototyp ekspozycyjny.Teraz powstaje wersja produkcyjna,będzie jeszcze lżejsza ok,1000 g aby dac większy margines dla wykończenia makietowego np.do klasy F4C 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Robi wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmaciek Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Wszystkie elementy łączą się bardzo pasownie i klejone są po złożeniu na sucho rzadkim i średnio rzadkim CA. Tylko elementy np. mocowania silnika(generalnie przód kadłuba) na żywicy i UHU COLL. Dla uzupełnienia informacji podam jeszcze: CIĘŻAR ELEMENTÓW CAŁEGO MODELU (28.01.2016r): PODSUMOWANIE WAGI SAMEGO MODELU (ZESTAW ZMONTOWANY-jak na zdjęciach) - SUMA: 6 348g PODSUMOWANIE WAGI MODELU GOTOWEGO DO LOTU-SUMA: 13 288g. Kolejny egzemplarz waży o ok. 1500 gr mniej. MODEL - KONSTRUKCJA WG ZESTAWU: 6 348g MODEL - WYKOŃCZENIE: 964g MODEL - WYPOSAŻENIE: 5 476g(w zależności od użytego napędu) MODEL - EKSPLOATACJA (PALIWO): 500g Wszystkie elementy modelu zostały precyzyjnie przemyślane, wykonane i po zmontowaniu zważone. Myślę że teraz prace bedą posuwały się trochę szybciej ponieważ od 01.02.16 dołączył do mnie Wojtek. Zajmie się między innymi montażem zestawów i ich wycinaniem.....Optymalizacją wagi poszczególnych elementów zestawu. Dla zainteresowanych załączę jeszcze kilka fotografii i dla zachęty do wspólnej zabawy Pozdrawiam Wszystkich Kolegów MC Wojtek na razie jeszcze nie miał z tym nic wspólnego ale będzie miał taką mam nadzieje 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Piękności - od razu mi się Oberhausen kojarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Ależ puzzle 3D !!!! I jak tu teraz do Was przyjść, żeby jakąś popierdółkę wyciąć... toż to zażenowane maszyny odmówią posłuszeństwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Tak piękny projekt i wykonanie że ja bym już go dalej nie oklejał ) sztuka sama w sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Piękna konstrukcja.Piszesz że model już ukończony, to może jakieś filmy z lotów modelu zostaną zamieszczone? Czy to może model bardziej wystawowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Zdjęcia widać a jak cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmaciek Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Piękna konstrukcja. Piszesz że model już ukończony, to może jakieś filmy z lotów modelu zostaną zamieszczone? Czy to może model bardziej wystawowy ? Piotrze ten który jest na fotografiach to wersja wystawowa do "pomacania",wykonana z mocniejszych materiałów.Teraz kończymy tak jak pisał Wojtek wersję produkcyjną do oblotu. Zdjęcia widać a jak cena? Cena będzie bardzo atrakcyjna....miejcie Koledzy na uwadze, że model składa się z ok.1300 elementów. Co do ceny proszę jeszcze o cierpliwość, podamy ją w najbliższym czasie po zaprezentowaniu całego zestawu. Witam Kolegów Modelarzy, Dziś przedstawimy kilka fotografii z montażu statecznika poziomego i sterów wysokości oraz steru kierunku. Zapraszamy do zabawy Oto wygląd finalny stateczników poziomych i steru kierunku. A oto sposób montażu Statecznik pionowy Statecznik poziomy Ster kierunku Stery wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Macieju, Podziwiam ilość włożonej pracy w ten projekt oraz staranność opracowania detali... Jednak...pozwolę sobie na jedną zasadniczą uwagę. "Nieuzasadnioną" wydaje się być koncepcja konstrukcyjna dwumetrowego modelu samolotu Ła-7 polegająca na rozbudowaniu do ogromnej liczby detali szkieletu z pominięciem istoty konstrukcji wszystkich samolotów typu Ła (lub ŁaGG). Chodzi mianowicie o to,że były to samoloty o konstrukcji SKORUPOWEJ (tył kadłuba i skrzydła) a więc szkielet służył jedynie do nadania kształtu natomiast wszelkie obciążenia statyczne i dynamiczne przenosiło warstwowe, sklejkowe poszycie kadłuba i skrzydeł co dawało wielka sztywność i małą masę a przy mocnym silniku czyniło z Ła-7 jeden z najlepszych samolotów w swojej klasie. Tymczasem Twój model wydaje się być koncepcją odwrotną "pancernego szkieletu" i lekkiego poszycia kadłuba (o ile takie będzie można finalnie uzyskać...) i skrzydeł co nieuchronnie wiedzie ku "olbrzymiej" masie startowej. Ilość elementów "szkieletowo-wewnętrznych" (1200 szt.) w modelu dwumetrowym już robi wrażenie przy wstępnych szacunkach masowych niezależnie od materiału z których sa wykonane a gdzie jeszcze poszycie płatowca z wykończeniem (tkanina, żywica, podkład i lakier), napęd i wyposażenie? Uważam, że będzie bardzo trudno zmieścić się w założonym ciężarze startowym i ciekaw jestem jak rzeczywiście wypadnie w locie przygotowywany prototyp. Mimo powyższego jednak gratuluję tak rozbudowanego i kompleksowego projektu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Spokojnie obejrzałem sobie całość, masa pracy i robi to wrażenie, Stanisław ubiegł mnie bo mam podobne zdanie odnośnie konstrukcji całości tego zestawu. Nie mniej trzymam kciuki za finał i czekam na informacje handlową. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Właśnie dlatego, trzeba spokojnie poczekać. Myślę, że Wojtek ze swoją wiedzą i doświadczeniem będzie w stanie odpowiednio zmodyfikować projekt, by z pancernika zrobić myśliwca (bez urazy, bo ogrom pracy jest naprawdę imponujący). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Tutaj poza zmianą materiałów nie jestem w stanie już zaingerowac w konstrukcję.Wymagało by to przerysowania przez Macka całości,a przynajmniej dużej jego części.Wydaje mi się że nie ma takiej potrzeby.Wygląd ,patrząc na zdjęcia istotnie pancerny,ale założeniem tego projektu była łatwośc budowy dla mniej wytrawnych modelarzy chcących zbudowac tak duży model bez konieczności martwienia się o poprawnośc montażu elementów a w szczególności zachowania kątów i płaszczyzn. Z masy bylibyśmy w stanie urwac jeszcze więcej ,ale brak w naszym kraju balsosklejki lub sklejki topolowej 2mm.W związku z tym musieliśmy w pewnych elementach zastosowac sklejkę brzozową co prawda cieńszą ale to zawsze dodatkowa masa.Wracamy do ery Schiera i Wicherków.Trzeba przenieśc się chyba do Chin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmaciek Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Centropłat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi