semp Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Chciałbym kolegom przedstawić nowy ,powstający model kolegi.Będzie to półmakieta o rozpiętości ok 2,3m i będzie napędzana silnikiem 30 ccm. Model w założeniach będzie ważył ok 8 kg i ku temu idzie.Na początek kilka fotek z tego co już zbudowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Ładny Jaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Ładny Jaczek A myślałem, że trochę dłużej potrwa roszyfrowanie . Bedzie Jak-18 pm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Silnik benzyna 30ccm czy nitro? Na benzynę może być mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Jeśli kolega zmieści się w 8 a nawet w 9 kg to nie będzie mało. Dobra 30-35 cm benzyna daje ok 9 kg ciągu (np. os max GT33 tak wypada w testach na śmigle APC 18 x 8). Moim zdaniem do makietowego latania w sam raz. Kto by teraz ładował żarowy o takiej pojemności do modelu ? Jeden z niewielu jakie znam to SuperTigre G-3250 i on kręci podobnym śmigłem o 1000 obrotów mniej od GT33 przy czym zabiera na pokład tak z litr paliwa jak nie więcej... Fakt faktem, że najlepiej by tam na moje oko pasował jakiś 40 cm benzynowy czterosuw, np. saito, osmax itp - większe śmigło będzie sprawniej pracowało z dużą okrągłą osłoną silnika niż w przypadku mniejszego dwusuwa o porównywalnej mocy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Krótki filmik z dmuchania kabinki do Jak-18 i kilka zdjęć,koła produkcji konstruktora Jaka Dodałem zdjęcia z mocowaniem silnika na amortyzatorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 A propos bardzo profesjonalnie wyglądającego vacu: w jaki sposób jest podgrzewana folia zanim ramka opadnie? Mógłbym prosić ew. o zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Po prostu pięknie. Szkielet kadłuba zaprojektowany i wykonany lekko ( pod skorupowe poszycie) Tłoczenie kabiny profesjonalnie !! Ten piękny model ,nie mam wątpliwości , będzie mial super właściwości lotne. Jednym słowem: GRATULUJĘ!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 zastanawiałem się co mi nie pasuje w położeniu podwozia, już wiem bo on ma 3 kółko z przodu. Jakoś mi się ubzdurało że jak "jak" to kółko ogonowe. Super model, a vacu profeska, sama ramka budzi szacunek nie mówiąc o reszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 No to sie wrobiles z tym filmikiem ! Teraz juz wiem gdzie podesle swoje kabiny do tloczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 No to sie wrobiles z tym filmikiem ! Teraz juz wiem gdzie podesle swoje kabiny do tloczenia Ja tez się dołączam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek24 Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A propos bardzo profesjonalnie wyglądającego vacu: w jaki sposób jest podgrzewana folia zanim ramka opadnie? Mógłbym prosić ew, o zdjęcia? Za podgrzewanie materiału odpowiadają cztery promienniki podczerwieni o mocy 1000W każdy. A stół roboczy jest rozmiaru 500mm×1000mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Dziękuje za foty i info. Konstrukcja robi wrażenie. Bardzo jestem ciekaw, co Cię (drogi autorze urządzenia) skłoniło do budowy tak zaawansowanej konstrukcji. Tłoczysz usługowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek24 Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Dziękuje za foty i info. Konstrukcja robi wrażenie. Bardzo jestem ciekaw, co Cię (drogi autorze urządzenia) skłoniło do budowy tak zaawansowanej konstrukcji. Tłoczysz usługowo? Pompę vacum wykorzystujemy też do laminowania. Zawsze podobały nam się samoloty jak Catalina problem był tylko ze zrobieniem kabinek więc postanowiliśmy zrobić taką oto maszynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek24 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Zdjęcie podwozia. Jak będzie skończone wrzuce filmik z jego działania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Mariusz podobno masz kopyto na maski do tego Jaka mógłbyś podać wymiary bo jeden gość jest zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek24 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Mariusz podobno masz kopyto na maski do tego Jaka mógłbyś podać wymiary bo jeden gość jest zainteresowany. Jest kopyto jak coś. Wymiary fi-24,5cm dł-27cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek24 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Poszukuję osoby/firmy profesjonalnie wykonującej wielokolorowe naklejki na model. Budowa modelu zwolniła ponieważ szykowaliśmy Pittsa do oblotu Załączony filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Co do oblotu Pittsa - ładny model, ładnie lata, ale dlaczego pilot lądował za pierwszym podejściem, i to praktycznie bez wyrównania w końcowej fazie. Przy takim opadaniu podwozie nie mogło wytrzymać. Może lądowanie na 3 punkty byłoby bezpieczniejsze? Mam nadzieję, że straty nieduże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Pozostaje nadzieja, że przy Jaku pilot będzie inny, albo przy lądowaniu nie zaśnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi