Skocz do zawartości

Re przenoszenie drobnych planów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie temat jeszcze nie dopracowany ale się sprawdza.'' Wycentrowałem'' sobie monitor z corelem. Najpierw tak ostawiłem rozdzielczość że pion i poziom  w monitorze odpowiada naturalnym wielkością. Do tego użyłem w programie obrazu kontrolnego w postaci równego koła. Sprawdziłem na monitorze linijką czy sie zgadza. Jak pomiary się zgodziły ustawiłem sobie skalę w programie tak żeby odpowiadała naturalnej mierze(w cm). Teraz chcąc skopiować coś na materiał przykładam najtańszy papier samoprzylepny do monitora i w ciemnym oświetleniu odrysowuję ołówkiem.Potem wycinam naklejam na materiał i mam gotowy szablon lub kształt który mnie interesuje. Nie wiem czy to jest dobry pomysł ale mi to ogromnie pomaga.  :)  

• Lubię to 1
Opublikowano

Panowie temat jeszcze nie dopracowany ale się sprawdza.'' Wycentrowałem'' sobie monitor z corelem.

Ja tak kombinuję z PShopem. Też już nieraz odrysowywałem z ekranu i bardzo sobie to chwalę - upraszcza i przyspiesza.

Opublikowano

J/w Corel drukowanie, tylko pamiętać o ustawieniu grubości linii na "włosową". Nie będzie się zniekształcać przy skalowaniu lub wydrukach, jak linie grube.

Możesz też ustawić sobie pole robocze na wielkość kartki papieru jaki stosujesz. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Marcin, ciekawe pomysł z tym tv, tylko skąd wziąć tak duży papier śniadaniowy... Sorry nie moglem się powstrzymać, sorry, że nie na temat.

Opublikowano

Właśnie sobie wyobrażam jak przykładam papier śniadaniowy do plazmy i sobie odrysowuje wszystko.. Efekt "wow" po odrysowaniu gwarantowany ;)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Może jestem starej daty, ale jak chcę sobie coś stworzyć, to używam przybornika KIN O made in Czechoslowakia (moim zdaniem najlepszy) i sobie rysuję różnymi ołówkami marki Faber-Castell i zawsze mi wychodzi tak jak chcę, choć często używam gumki do zmazywania.. Do głowy by mi nie przyszło przykładć papieru sniadaniowego do komputera.Do rysowania dobra jest kalka z nadrukiem milimetrowym.Papier milimetrowy jest dobry ,ale kalka dla mnie jest lepsza. oczywiście, że teraz są piękne AutoCady i inne programy, ale dla mnie to nie to. jak sobie narysuję w realu to wiem od razu ,że bedzie dobrze. No ale tak jak napisałem,stary już jestem i Tradycyjne rozwiązania są mi droższe

A.C.

Opublikowano

Faber-Castell to nazwa programu czy specjalnej myszki ? Tak się pytam bo używam myszki Koh in Nor z aplikacja dla myszek  v 1. 2 H .

Papier śniadaniowy z metra załatwił mi kolega w Kwidzyniu -w celulozie. Pokrywam emulsją  światłoczułą i ciemną nocą kiedy matka śpi, ojciec śpi monitor rżnie obraz przy studni aż dudni... mój śmiech. No czego to ludzie nie wymyślą  ! Wymyślam i ja  ! Brawo ty + ! Brawo ja - !

Opublikowano

Faber Castell to producent artykułów biurowych i dla artystów. Jak potrzeba przenieść coś dużego z monitora to polecam kalkę kreślarską/techniczną. Pewnie większości wystarczy, można kupić arkusiki 110cm na 20m 

Opublikowano

Faber Castell to producent artykułów biurowych i dla artystów

A tu o to chodzi ! Czuję klimat . Ja nic nie stawiam na monitorze więc nic nie przenoszę z monitora niczego... 

No ale chyba to tak w bok tematu.

Drobne rysunki zwyczajnie drukuję na papierze drukarką lub Koh in Nor albo Hardmut  no ewentualnie znakomity Pruszków

Opublikowano

Fajny temat... No ale zadam pytanie: Po co przykładać do monitora kalkę, czy papier, jaki by nie był... Czy nie jest prościej wcisnąć funkcję "drukuj"?

Mam wrażenie, że ktoś sobie jaja robi...A ja i tak wolę sobie narysować na stole kreślarskim ołówkami, cyrklami linijkami itd

A.C.

Opublikowano

Czasem drukarki po prostu nie ma w domu, a drobny element jak się go wyrysuje w cadzie na szybko można odrysować z ekranu,

Lub dla przykładu można odrysować ramki kabinki z małego modelarza odpowiednio powiększone.

Opublikowano

Dla okazjonalnego użytkownika programów graficznych problemem jest skalibrowanie rozmiarów wydruku. Do ekranu przykładasz linijkę i powiększasz, pomniejszasz aż rozmiar pasuje, drukując możesz zużyć kilkanaście kartek, zanim trafisz w rozmiar. 

Opublikowano

Akurat, jeśli narusujesz coś w programie graficznym typu corel, ilustrator itp. to wydruk powinien byc idealnie odwzorowany rozmiarowo. 100 mm w programie jest rowne 100 mm na wydruku.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.