mmarkow Posted May 3, 2016 Posted May 3, 2016 Powoli zaczynam składanie RESPECT-a w wersji E. Model leży u mnie prawie dwa miesiące i ... wreszcie doczekał się swojej kolejki Trochę czasu zajęło mi wypracowanie wizji wyposażenia i jego ściągnięcie. Wyposażenie: - KST DS125MG - lotki, klapy - KST DS115MG - V - Jeti Phasor Race 2026/3600 - Jeti MEZON 165 OPTO Lite - Jeti SBEC - GR-16 HOTT - Kołpak 38/6/0 - Śmigło RF16x17 - Zasilanie - będę ćwiczył od 3 do 6S w wersjach >60C (od 200g do 500g) Nie planuję robić typowej relacji ze składania modelu. Jest fajnie prowadzony temat TOXIC-a. Modele podobne, wyposażenie również więc i rozwiązania inne być nie mogą. Dodam, że wyposażenie już mam i zmieniał nic nie będę oprócz oczywiście pakietów. Proszę nie piszcie, że silnik za ciężki, a śmigło za wielkie Tak ma być. Jak RESPECT będzie latał nie tak jak zamierzałem to wtedy dopiero będę coś zmieniał. Chcę poeksperymentować I wynikami tych eksperymentów będę chciał się z Wami za jakiś czas podzielić. Jeśli macie pytania techniczne, z chęcią odpowiem. 2
Shock Posted May 3, 2016 Posted May 3, 2016 Gratulacje ! Będziesz miał wierne grono kibiców przy składaniu . Fajnie się składa bo nasz lotniskowy kolega też nabył Respecta elektro i ta relacja na pewno mu będzie na rękę.
mmarkow Posted May 3, 2016 Author Posted May 3, 2016 Rafał - z chęcią wymienię się doświadczeniem Jurek - waga <1800g - dokładnie nie ważyłem.
amks22 Posted May 3, 2016 Posted May 3, 2016 Rownież dołączam się do grona obserwatorów modelu, mój dopiero zamówiony ale podejrzę to i owo
idfx Posted May 3, 2016 Posted May 3, 2016 uuuuu .. Kolego .. Śmigło za lekkie, pakiet za szeroki i serwa zbyt tanie Tak poważnie to już wiem dlaczego się wymigałeś i na działce mnie nie odwiedziłeś he he. Sesję zdjęciową z modelem miałeś jak widzę :) Żart oczywiśćie, szykuj model, spalinę oczywiśćie też i planuj tak jak rozmawialiśmy. Andrzej się szykuje więc będziemy mieli wsparcie pod każdym względem. Model robi wrażenie !!
mmarkow Posted May 3, 2016 Author Posted May 3, 2016 PIPER czeka na porządne lotnisko, FALCON-a ostro ganiam, RESPECT-a powoli składam. Kacper - doba jak dla mnie jest trochę za krótka
idfx Posted May 3, 2016 Posted May 3, 2016 heh ... coś o tym wiem, szczególnie jak jestem w upragnionej Polsce. Jak wiesz porządne lotnisko Cię zawsze zaprasza i jesteś mile widziany. Z czasem już różnie bywa, ale w końcu trzeba coś zaklepać bo inaczej będziemy swoje loty tylko na forum i youtubie oglądać, mimo że w tym samym, w końcu malutkim mieście bywamy bez zgryźliwości oczywiście Damy radę, szykuj i prezentuj bo zapowiada się wyjątkowa konstrukcja. Tylko nie rozpędzaj jej na początku za bardzo bo wiem jak lubisz latać i o ile Twoje nerwy to wytrzymują (albo i widoczne na twarzy wyluzowanie) o tyle model już może nie podołać he he.
Shock Posted May 5, 2016 Posted May 5, 2016 Marek ,coś ciekawego w temacie ?? .Jakieś bliższe foty ? .
mmarkow Posted May 5, 2016 Author Posted May 5, 2016 Coś tam powoli dłubię Wkleiłem półkę, zamontowałem serwa i uruchomiłem V-kę. Żeby zbliżyć się do ustawień zalecanych przez producenta musiałem dać 50% DUAL-a. Zastanawiam się czy przypadkiem nie zbliżyć się jeszcze na orczyku bliżej osi serwa. Prześpię się z tym tematem i jutro podejmę decyzję.
mmarkow Posted May 5, 2016 Author Posted May 5, 2016 Mam 8mm - stanowczo jest to za dużo. Snapy mam pofrezowane więc nie powinno być problemu, przewiercę jedynie otwory w orczykach. Dzięki Jurku za konkret A jakie odległości zastosować dla lotek i klap? Być może i Rafałowi się do Toxic-a przyda taka informacja.
Guest Jerzy Markiton Posted May 5, 2016 Posted May 5, 2016 W Toxic-u mam 5mm na serwach. Ale możesz mieć inna długość dźwigni w statecznikach. Mnie wyszło za dużo wychylenia wysokości. Zerwał strugi na ogonie po pół pętli. Ale na dobrą sprawę jeszcze nie zacząłem regulacji... Zrób ramię jak najkrótsze ( na serwie). Zawsze jest jeszcze w nadajniku : ATV - 150%. O.K. - do wykorzystania tylko 125%.... - Jurek
cZyNo Posted May 5, 2016 Posted May 5, 2016 A jakie odległości zastosować dla lotek i klap? Być może i Rafałowi się do Toxic-a przyda taka informacja. A do klap to próbuj sam. Ja miałem bardzo krótkie dźwignie od strony klap i lotek. Wiec i musiałem (chciałem) mieć krótkie od strony serw. U ciebie zapewne będą musiały być znacznie dłuższe. Jurek, ja mam w razie potrzeby na Vce i wychylenia po 9mm. Mimo że do lotu wystarczą 5-6mm, a czasami i mniejsze Pętla to nie wyznacznik czy długość dźwigni jest ok czy nie. Szczególnie gdy latasz rożne rzeczy (nie tylko spokojną termikę) i eksperymentujesz ze ŚĆ. Czasami na wysokości są potrzebne znacznie mniejsze wychylenia niż na kierunku - i co wtedy? Lepiej sobie dodać ten 1mm na dźwigni serwa. A Rafał...nie słucha czasami co się do niego pisze
Guest Jerzy Markiton Posted May 5, 2016 Posted May 5, 2016 Zmierzę ile to na ogonie jest. Faktem jest - że testu 2 pętli nie przeszedł, ale może S.C. miałem zbyt daleki ? - Jurek
Shock Posted May 6, 2016 Posted May 6, 2016 A Rafał...nie słucha czasami co się do niego pisze Słucha ,słucha .Ale ceni też sobie nutę indywidualizmu ,swoje skromne doświadczenie a nie tylko klapki na oczach i robi jak ktoś każe Marek ,ciąg fachowców za język ,chętnie poczytam wszelakie przydatne informacje i może ! zastosuje .
mmarkow Posted May 6, 2016 Author Posted May 6, 2016 Wreszcie dotarł do mnie napęd ... aż klęknąłem Kolejny raz przekonuję się, że mało w życiu widziałem. Przygotowana wcześniej wręga silnikowa powędrowała do kosza. Przez weekend wyrzeźbię nową
Oko 007 Posted May 6, 2016 Posted May 6, 2016 Phasor i Menzon kupione w polskim sklepie czy prosto u producenta ?
Marcin851 Posted May 6, 2016 Posted May 6, 2016 ładny nie jak ci w kadłub podejdzie 6s to to będzie rakieta!!!
Recommended Posts