Skocz do zawartości

Prawdziwy symulator lotu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy- w książce J. Wojciechowskiego "Radiomodele", tak z połowy lat 70-tych, też już jest taki patent opisany, jest też nawet szczegółowy rysunek, plus jakieś spostrzeżenia z eksploatacji. Ale to wszystko z czasów, kiedy sztuka latania modelami miała dość wąskie grono wyznawców i upatrywano w tym jakiegoś ułatwienia nauki latania. Nawet by mi to odpowiadało, ale potrzebny byłby jeszcze wbudowany mechanizm do obrotu całości w kierunku modelu, żeby cały czas był w polu widzenia, najlepiej centralnie, bo przecież zdarza się latać po całym niebie, także za sobą...

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć jak wyskakuje z tego fotelika jak model przypadkiem znajdzie się "za jego plecami". Ciężko obrócić głowę o 180 stopni.

Łapka w górę ten któremu się to nie przydarzyło :-)

Opublikowano

W podanym przeze mnie radzieckim rozwiązaniu fotel jest obrotowy. Dawniej potrzebny był pomocnik, obecnie można by dołożyć napęd elektryczny na prostym przełączniku obrotów.

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć jak wyskakuje z tego fotelika

Może jest katapulta :)

jak model przypadkiem znajdzie się "za jego plecami". Ciężko obrócić głowę o 180 stopni.

W ArduPilocie można ograniczyć obszar lotu (geo-fencing). Ale tak ogólnie to mnie ta koncepcja jakoś nie przekonuje. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało że uczy złych nawyków.

Opublikowano

Gdyby mieć kamerę w kabinie, i pilotowac przez gogle i fpv to moim zdaniem mamy idealny symulator prawdziwego lotu. A pilotowanie w takiej pozycji jak w filmie to moim zdaniem lipa czego przykładem jest kret :)

Opublikowano

Może inaczej, dla mnie taka pozycja pilotowania to lipa bo... nie umiem latać na siedząco;) tak się nauczyłem na stojaka i tak zostało:)

A kret w filmie to chyba przez taka pozycję bo nie sądzę żeby"zielony" zamiast uczyć się na nadajniku wskoczył za stery na krześle

Opublikowano

W kwestii formalnej w sprawie tytułu. Jak symulator to nie "prawdziwy" :-)

Co do filmu to też mam wrażenie, ze pilot słabo sobie radził z modelem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.