Skocz do zawartości

PD200 Observer - relacja z budowy dwumetrowego bezogonowca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomasz- przekazuję Ci za ten pomysł pięć punktów dodatnich. Rewelacja! Wojtek- Chylę czoła przed tą konstrukcją (jako projektem) i realizacją. Też pięć punktów i też dodatnich!

Opublikowano

Dziękuję. Odwdzięczę się zatem moim patentem do chłodzenia regulatora :-)

O widzisz, Tomku, właśnie takiego patentu mi brakowało. Jak tyko zdobędę perforowaną blachę, to taka osłona pojawi się w moim modelu. Będzie pasowała do ogólnego "designu" (cokolwiek to słowo znaczy ;)  ).

Kończę wyposażanie modelu. Zostało tylko wkleić lotki i zrobić fotki - żeby umieścić na forum.

Na dziś zdjęcie zamontowanego silnika i regulatora:

post-730-0-12894600-1487936185_thumb.jpg

post-730-0-42452000-1487936199_thumb.jpg

Opublikowano

O widzisz, Tomku, właśnie takiego patentu mi brakowało. Jak tyko zdobędę perforowaną blachę, to taka osłona pojawi się w moim modelu. Będzie pasowała do ogólnego "designu" (cokolwiek to słowo znaczy ;)  ).

Moją nabyłem w Lerua.

Opublikowano

No i kilka fotek. Jak dobrze się wszystko ułoży (głównie pogoda), w najbliższą sobotę poleci.

post-730-0-10286800-1488203286_thumb.jpg

post-730-0-62687700-1488203304_thumb.jpg

post-730-0-16128800-1488203320_thumb.jpg

post-730-0-46116700-1488203333_thumb.jpg

post-730-0-57759400-1488203346_thumb.jpg

post-730-0-20659900-1488203361_thumb.jpg

post-730-0-62706700-1488203375_thumb.jpg

Opublikowano

Miałem okazję zobaczyć model na żywca i musze stwierdzić, że zdjęcia nie oddają jego wielkości.

Śmigło jest założone 13" a wygląda jak 10" i z resztą jest podobnie, czarno szare barwy są "wyszczuplające" ;)

Mam nadzieję, że Wojtek do soboty rozwiąże problem startu modelu z wyrzutni lub z wózka startowego .... bo zostałem wytypowany jako start_asystent i już mam ciarki na plecach na myśl, że mam rzucić ten model z ręki :wacko:.

ms

Opublikowano

Mirek, dasz radę. Wierzę w Ciebie ;)

Teraz kilka danych technicznych, a konkretnie masowych.

Oczywiście model wyszedł cięższy niż planowałem, a raczej szacowałem. Co jest oczywiste, biorąc pod uwagę, że przy szacunkach pominąłem kilka elementów:

• Dzielone skrzydła (ciężar bagnetów i wymuszona bardziej pancerna konstrukcja kadłuba)
  • podwojone serwa lotek
  • sklejkowe pokrywki, zamiast balsowego poszycia kadłuba (sklejka, pomimo ażurowania, jest cięższa)
  • podwozie

Tak więc zamiast 1500g, wyszło 2140g. Do tego sześć akumulatorów, żeby potwora wyważyć i wychodzi ok 3,2kg. Do pierwszego startu planuję włożyć 3 pakiety (te z przodu), a te trzy tylne zastąpić ołowiem włożonym do nosa. To pozwoli obniżyć masę startową o jakieś 200g - tak myślę.

Generalnie ta masa nie jest żadnym problemem. Efektywne obciążenie powierzchni nośnej tego modelu przy masie 3,5kg, wyniesie ok. 56 g/dm2. Czyli tyle co nic. Ale do pierwszego lotu trzeba zdjąć ile się da.

Opublikowano

Miałem okazję zobaczyć model na żywca i musze stwierdzić, że zdjęcia nie oddają jego wielkości.

Śmigło jest założone 13" a wygląda jak 10" i z resztą jest podobnie, czarno szare barwy są "wyszczuplające" ;)

Mam nadzieję, że Wojtek do soboty rozwiąże problem startu modelu z wyrzutni lub z wózka startowego .... bo zostałem wytypowany jako start_asystent i już mam ciarki na plecach na myśl, że mam rzucić ten model z ręki :wacko:.

ms

Jeśli ma być wyrzut z ręki, to silnik należy uruchamiać dopiero po wyrzucie, gdy model jest już w powietrzu.

Opublikowano

Patent na start takiego modelu z ręki jest taki:

Chwytamy (kolega, który ma wyrzucić) dwoma rękami za krawędź natarcia, tak żeby model był ułożony dołem, czyli brzuchem w kierunku naszego brzucha. Następnie na prostych rękach odsuwamy go od siebie. Pilot uruchamia silnik, a wyrzucający, na prostych rękach wykonuje ruch taki, żeby rzucić model za siebie nad głową.

Metoda sprawdzona i skuteczna. Jednak do pierwszego lotu planuję coś innego.

Opublikowano

Na pierwsze rzuty polecam solidny kawałek zbocza i rzut bez silnika. Asystent rzuca przez rozbieg i wypchnięcie do poziomu. Zawsze to szansa na zmianę zdania ;-) i lądowanie.

Opublikowano

A moze start odsrodkowy typu DLG... Lapiemy za koniec skrzydla - jedna reka za krawdz natarcia, druga za krawedz splywu i krecimy sie dokola jak  samolocik z dieckiem. Jeden obrot - model puszczamy i gaz do dechy...

Opublikowano

A moze start odsrodkowy typu DLG... Lapiemy za koniec skrzydla - jedna reka za krawdz natarcia, druga za krawedz splywu i krecimy sie dokola jak  samolocik z dieckiem. Jeden obrot - model puszczamy i gaz do dechy...

A jak w głowie się zakręci? :P

Opublikowano

Najlepiej przy oblocie takiego bydlaka to by było jakby ktoś na coś wysokiego wszedł około 5m nad ziemie i wyrzucił z całej siły bez włączonego silnika, z ziemi trochę strach ale można go też wyrzucić na włączonym silniku łapiąc za boki tam przy kołach i tak jak na moim filmiku 

Opublikowano

Nie przy tak dużym modelu. Próbowałem kiedyś z trochę mniejszym piankowym (ok. 2kg) - ktoś mnie prosił o wyrzut. Efekt jest taki, że model po wyrzucie kręci się dalej jak dysk - z fizyką i momentem bezwładności nie wygrasz. Ta żyrafa nie wyjdzie ...

Pomijając jeszcze fakt, że skrzydła nie są przystosowane, żeby je łapać za końcówki.

Z małym PD150 jak najbardziej:

Najlepiej przy oblocie takiego bydlaka to by było jakby ktoś na coś wysokiego wszedł około 5m nad ziemie i wyrzucił z całej siły bez włączonego silnika, z ziemi trochę strach ale można go też wyrzucić na włączonym silniku łapiąc za boki tam przy kołach i tak jak na moim filmiku

Na Twoim filmiku to chyba jednak jest model trochę innej klasy.

Opublikowano

Pilot uruchamia silnik, a wyrzucający, na prostych rękach wykonuje ruch taki, żeby rzucić model za siebie nad głową.

Strach żeby śmigło grzywki nie uczesało.

Dam radę, twardy jestem  :huh:  ..... tylko poproszę o kask motocyklowy z pełną szybą :P

ms

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.