Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy da się edytować pierwszy post Andrzeja, wstawić tam link z odpowiednim komentarzem do tej strony i będzie z głowy. 

Z pozdrowieniami dla budowniczych Ajaksa😊

DSCF1944.jpg

• Tytuł został zmieniony na FSR STANDARD, ŚLIZGI SPALINOWE WSZYSTKO O...
Opublikowano

I będę prowadził ten mój "blog"

Forum ma duży zasięg więc wielu kolegów to, co tu się pisze, przeczyta. I dobrze. Wiem od dawna,że to co tu piszę czytają polscy FSRowcy, I niech czytają😀

Najpierw STD. AJAKS był i jest budowany z drewna, czyli ze sklejki i odpowiednich listewek. 

Na razie zamieszczam zdjęcia z budowy PIERWSZEGO AJAKSA  w historii. To był prototyp, który najpierw musiał popłynąć, sprawdzić się, później dopiero wyjść na salony.

I sprawdził się.

I popłynął i pływa do tej pory🙂

Zdjęcia pod spodem.

AJAKS  w sumie może być budowany ze zwykłej sklejki liściastej.

Najłatwiej zdobyć sklejkę 4mm. I na tym bazowaliśmy wtedy.

Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem fińską sklejkę trochę cieńszą, ale to w sumie nie przeszkadza,w sklepie modelarskim i z niej wycinałem szkielet i wręgi. Na tym etapie nie musimy uciekać z tzw wagi.

Choć tak na prawdę można użyć drewna np ze skrzynek po owocach.

Teraz prywata

Ten Kajtek ze zdjęcia, czyli mój synek pomagał wtedy w budowie tej łódki. Przy okazji uczył się sztuki modelarskiej i nabywał wiedzę techniczną. I NABYŁ. O tym też będzie☺️

Bo jak prywata, to prywata...

A.C.

AJAKSbudowa2.thumb.jpg.121aab45ecd39374c3b7c5858eac9f96.jpg

AJAKS budowa1.jpg

AJAKS budowa3.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.