pacyfic_77 Opublikowano Czwartek o 18:22 Opublikowano Czwartek o 18:22 Nie wiem czy da się edytować pierwszy post Andrzeja, wstawić tam link z odpowiednim komentarzem do tej strony i będzie z głowy. Z pozdrowieniami dla budowniczych Ajaksa😊
AndrzejC Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Ok. Zmieniłem nazwę tego tematu na bardziej ogólną. c.d.n... A.C.
AndrzejC Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu I będę prowadził ten mój "blog" Forum ma duży zasięg więc wielu kolegów to, co tu się pisze, przeczyta. I dobrze. Wiem od dawna,że to co tu piszę czytają polscy FSRowcy, I niech czytają😀 Najpierw STD. AJAKS był i jest budowany z drewna, czyli ze sklejki i odpowiednich listewek. Na razie zamieszczam zdjęcia z budowy PIERWSZEGO AJAKSA w historii. To był prototyp, który najpierw musiał popłynąć, sprawdzić się, później dopiero wyjść na salony. I sprawdził się. I popłynął i pływa do tej pory🙂 Zdjęcia pod spodem. AJAKS w sumie może być budowany ze zwykłej sklejki liściastej. Najłatwiej zdobyć sklejkę 4mm. I na tym bazowaliśmy wtedy. Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem fińską sklejkę trochę cieńszą, ale to w sumie nie przeszkadza,w sklepie modelarskim i z niej wycinałem szkielet i wręgi. Na tym etapie nie musimy uciekać z tzw wagi. Choć tak na prawdę można użyć drewna np ze skrzynek po owocach. Teraz prywata Ten Kajtek ze zdjęcia, czyli mój synek pomagał wtedy w budowie tej łódki. Przy okazji uczył się sztuki modelarskiej i nabywał wiedzę techniczną. I NABYŁ. O tym też będzie☺️ Bo jak prywata, to prywata... A.C.
Rekomendowane odpowiedzi