Kamilos Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Linijka jest zanurzona na 5cm w piance. Wczoraj kontemplowaliśmy z kolegą jak tu usunąć tyle pianki ze środka, no i doszliśmy do wniosku że najlepiej będzie jak powyrywam tyle pianki ile się da i potem na dwór z michą i zalać to rozpuszczalnikiem no czyli wszystkim znana metoda. Planuję już zamówienie na tkaniny, rowingi i żywicę. Mniej więcej takie planuję zamówić: tkanina szklana 40 g/m^2 (4m dł. x 1m szer.), tkanina szklana 163g/m^2 (4m dł. x 1m szer.), rowing węglowy 1600TEX (no parę metrów go będzie), żywica L285 100g + utwardzacz L285 40G(czy tyle wystarczy na taki kadłub czy zamówić więcej?) i tyle zastanawiam się jeszcze na mikrobalonem. Coś dodać, zmienić czy odjąć z tej listy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 140G zywicy moim.zdaniem malo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 140G zywicy moim.zdaniem malo Okey w takim razie zamówię więcej. Wziąć 200g czy raczej 500g dla bezpieczeństwa? I czym się różni żywica Epidian 53 od L285? I dlaczego jedna jest dużo tańsza od drugiej? Dziś z kolegą wycięliśmy statecznik pionowy. Bardzo rewelacyjnie wyszedł. No i mała sesja zdjęciowa z dziś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Kamil, kibicuję. Jak byś potrzebował coś na frezarce albo tokarce, to wpadaj na Mokotów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dziękuję, będę pamiętał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Jeżeli chodzi o powód różnicy cenowej: http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=107 ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Kamil. wez LH160 ma dluzszy czas pracy i jest tansza. tym mgsem nie zdazysz przesaczyc takiej duzej powierzchni i zacznie Ci zelowac. tak samo tkanina. lepiej dac 2x80 niz 1x160 bo latwiej sie uklada. w Havlu skompletujesz sobie ladne zamowienie. jak bedziesz mial zalaminowany kadlub to najprosciej zalozyc rurke alu 10 mm na wiertarke i wiercic od przodu lub tylu. czy wiesz juz kiedy bedziesz wklejal wzmocnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Okey to wezmę 48g/m^2 , i 80g/m^2, żywica LH160 + utwardzacz H147. Wzmocnienia będę wklejał jak już wkleję statecznik pionowy i potem laminowanie już tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Witam Kamil jak masz możliwość to wstaw rurę aluminiową 20-25mm (może być z marketu) w oś kadłuba, zapewni to sztywność kopyta przy laminowaniu i stworzy os obrotu ułatwiającą laminowanie, po laminowaniu oś się usunie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Nie za bardzo wiem jak to zrobić nie uszkadzając kopyta :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOKER 2 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Rurę podgrzej na gazie i wsuń w kadłub . Następnie ubytki w styropianie ( rura wypali większy otwór niż jej średnica ) zalej klejem i po sprawie . Następnie zastosuj metodę wytapiania styropianu . Po zakończeniu laminowania wlej do kadłuba rozpuszczalnik nitro lub aceton , rozpuści styro i po sprawie .Joker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Dziś moje stanowisko do pracy trochę ewoluowało. Na zdjęciu widać też jak się klei ster kierunku oklejony balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Jak przyciskasz klejone części - zwłaszcza takie wielkopowierzchniowe - to docisk powinien być na całej powierzchni. Mam wrażenie, że na brzegach statecznika u Ciebie tego docisku brakuje. Dzięki za zdjęcie ogona. Wydaje mi się, że nieco za bardzo go pocieniłeś. I nie tylko chodzi tu o wierność odwzorowania ale i o wytrzymałość. Jeśli obserwacje "na oko" mnie nie mylą i faktycznie jest za "cienko" to teraz jest jeszcze czas na pogrubienie ogonka. Mam nadzieję, że wszystko co napisałem, traktujesz jako życzliwe zainteresowanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Okey już zwiększyłem powierzchnie docisku na cały ten ster. Hmm mogę ew. dokleić kawałek styroduru i go doszlifować na wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Z jakich planów to budujesz ? Mam wrażenie ,że ten projekt może przerosnąć Twoje umiejętności.Byłoby szkoda bo jesteś ambitny.Jak na razie ,to co widzę to radosna, dowolna twórczość.Skontaktuj się z bardziej doświadczonymi modelarzami na miejscu, abyś miał porady od ręki. Szkoda abyś się zniechęcił ewentualnymi niepowodzeniami do modelarstwa.Ten model jak na początek chyba jest zbyt trudny. Mimo wszystko z mej strony życzę Ci sukcesu w realizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Mirku - dopilnujemy Kamila tu na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Z jakich planów to budujesz ? Mam wrażenie ,że ten projekt może przerosnąć Twoje umiejętności.Byłoby szkoda bo jesteś ambitny.Jak na razie ,to co widzę to radosna, dowolna twórczość.Skontaktuj się z bardziej doświadczonymi modelarzami na miejscu, abyś miał porady od ręki. Szkoda abyś się zniechęcił ewentualnymi niepowodzeniami do modelarstwa.Ten model jak na początek chyba jest zbyt trudny. Mimo wszystko z mej strony życzę Ci sukcesu w realizacji. To nie jest dowolna twórczość tylko przeskalowane plany. Doświadczenie wydaje mi się że jakieś tam mam może nie z laminatami ale już dawno dawno marzyłem o budowaniu takich modeli i przeglądałem fora strony modelarzy jak oni to robią i coś tam nieco wiem o tym a jak to wyjdzie w praktyce to się zobaczy jak na razie idzie wszystko super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Dziś udało mi się jeszcze wkleić statecznik pionowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dziś szlifowałem ster kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Mały update wyciąłem wzmocnienia pewnie jakąś na dniach je przykleję, w czwartek pojadę po styropian na skrzydła i w czasie oczekiwania na zamówienie z havla wytnę je i zacznę już obrabiać je. Czy skrzydła pokryć tylko balsą i okleić folią czy jeszcze zalaminować je? Dźwigar oczywiście będą miały kolega podesłał pomysł na dźwigar którego używali przy budowie makiety szybowa "sroka". Opiszę go potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi