Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek, bez regli to mogę jutro wpaś do Ciebie na piwo , a nie na oblot :)

Oblot będzie jak przyjdą regle i będzie dobra pogoda ,dam znać jak będę się zbierał.

Opublikowano

Brzydka pogoda dziś na ruszanie się z domu Tomek, wpadnę jak się trochę poprawi :)

Wczoraj kminiłem jak zrobić dostęp do podłączenia baterii i jej ładowania i miałem 2 pomysły.

Pierwszy zrobić w gondoli dziury na wielkość przewodów i je przewlec  a złączenie było by na wierzchu, lub zwora była by na wierzchy (dość duża niestety).

I drugie rozwiązanie , zrobić klapkę w masce silnika.

Ani jedno ani drugie mnie nie zachwyca ,ale na coś się musiałem zdecydować i wybrałem drugą opcję.

Wycięta dziura inspekcyjna na surowo wygląda tak :

post-10-0-62386400-1489136477_thumb.jpg

A tak wygląda otwarta klapka , tyle jest dostępu, że spokojnie będzie można się dostać:

post-10-0-15192700-1489136531_thumb.jpg

Najgorzej że ten laminat jest bardzo kruchy, mało laminatu dużo szpachli i mimo użycia tarczki o grubości włosa, to farba i tak odpryszczyła w niektórych miejscach cięcia. Trzeba to będzie jakoś poprawić, bo szpeci to całą maskę.

zamkniecie miało być na magnesik neodymowy, ale całą paczkę z magnesami gdzieś przy przeprowadzce posiało , poszukam jeszcze ,ale jak nie to trzeba będzie pomyśleć o innym rozwiązaniu zamykania klapki.

Jak macie jakieś pomysły to piszcie .

Opublikowano

Tomek, klapka powinna otwierać się do góry.

a na drugi raz jakbyś coś lakierowanego ciął dremelem, to spróbuj na lini cięcia przykleić taśmę malarską, powinno pomóc

Opublikowano

Ciąłem przez papier :(

No powinna ,ale weź zajrzyj do środka ,jak klapa będzie wszystko zasłaniać. Górę wzięło moje lenistwo na lotnisku, żeby do podłączenia pakietów nie kłaść się na trawie :)

Opublikowano

I za każdym razem odkręcać 2 śmigła? To mnie  jeszcze mniej bawi.

Widziałem, że Ty stosujesz ten patent, ale dla mnie to totalna porażka.

Opublikowano

I za każdym razem odkręcać 2 śmigła? To minie  jeszcze mniej bawi.

Widziałem ,że Ty stosujesz ten patent, ale dla mnie to totalna porażka.

Prawdę mówiąc patent nie mój, tylko podpatrzony z E-Flite firmy specjalizującej się w elektrykach. Ale jak porażka to porażka :)  

Opublikowano

Ze spalin mam nawyk, że śmigło powinno być dobrze ,solidnie przykręcone i niech tak zostanie .

Właśnie zamówiłem regle z HK EU, 70/90A więc ze sporym zapasem.

Teraz zostało tylko czekać na paczkę. :)

Opublikowano

Sprawdziłem

Dualsky 4260-4

śmigła 3 łopatowe MasterA 11x7 P i L

edit:

Z tymi śmigłami to śmieszna sprawa, P w nazwie oznacza Pusher czyli kręcące w przeciwną stronę co normalne czyli też pchające.

Mając 2 takie śmigła miałbym moment od śmigieł tylko że w prawą stronę.

Poszedłem do piwnicy po pranie,miałem kilka minut do końca, więc z nudów czytałem instrukcję od śmigła i właśnie doczytałem , że to P to Pusher, czyli muszę gdzieś mieć śmigła też normalnie się obracające.

Przejrzałym jeszcze raz szufladę ze śmigłami, no i leżą airy 3 łopatowe lewe ,ale 10x7, no to pech myślę.

Ale po co 3 stuki mi były?, A ta trzecia sztuka to właśnie 11x7l tylko się tak ułożyło,że wydawało się mniejsze. :)

Więc mam śmigło i lewe i prawe i z głowy efekt obracania modelu np. przy starcie :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Czekam niecierpliwie na regulatory, dziś dostałem maila ,że spakowali.

Wyciąłem drugą klapkę, zupełnie inny laminat (jedna gondola waży 92g(ta krucha), druga 70g.

Ciąłem tym samym ostrzem i zero odprysków.

Zamykanie klapki zrobiłem na śrubce , z łepkiem zewnątrz ,a orczykiem serwa i przyklejonej do niego nakrętce wewnątrz.

Podejrzane w wątku o 2m latającym skrzydle:)

Niestety po dodaniu max. gazu klapka chciał się otworzyć.

Rozwiązaniem było wklejenie usztywnienia w klapkę z 2 patyków balsowych.

Klapka się już nie wygina więc o otwarciu nie ma mowy.

Przykleiłem też barwy wojenne, brakuje tylko oznaczeń jednostki.

Oczywiście nie zabrakło szachownicy. Małe to małe ,ale są :)

Tak model prezentuje się teraz:

post-10-0-52316400-1489447402_thumb.jpg

post-10-0-67717300-1489447404_thumb.jpg

post-10-0-84924100-1489447406_thumb.jpg

post-10-0-89721900-1489447410_thumb.jpg

Opublikowano

Piękny model, genialnie się będzie prezentować w powietrzu i jeszcze lepiej przy schodzeniu do lądowania :D Tylko czekać na oblot.

Opublikowano

:D ! Tomek Ty Łosiu :D , widzę że też spać po nocach nie możesz  :D , no piękny szturmowiec, gratuluję.

Masz jakiś kwit na to malowanie? to zapodaj  :), dla potomnych, wtedy będzie komplet - jest dokumentacja, jest samolot ;) .

Czekam na relację z oblotu  ;) .

Opublikowano

Tomek.

Szachownica z prawej strony modelu to  używana obecnie (biało czerwona).W okresie II WŚ była czerwono biała. Ta z lewej strony . Coś Tobie nie zagrało. 

Opublikowano

Wojtku.

Generalnie to wzorowałem się na malowaniu tego modeliku :

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=38370&start=90

Pasy inwazyjne to już moja własna inicjatywa.

A to ze względu na moje oczy, chciałem mieć dobrze widoczny w powietrzu model.

Dojdzie jeszcze (a może nie ) paszcza rekina czerwono biała.

Tak więc jest to zlepek kilku malowań jakie miały prawdziwe B-25.

Robert (nie Mirek - przepraszam)

No folia z natury błyszczy. :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.