Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też miałem styczność z tym modelem ,ba nawet go zrobiłem ale nigdy nie poleciał z powodu braku odpowiedniego silnika ,regulatora i pakietów .Teraz to by było co innego.

Próbując trochę zmienić model planowałem kabinkę i podwozie...wtedy to niby miało sens... ;)

20170318_160454.jpg

A dla zainteresowanych polecam tą książkę ,jest w niej (oprócz modelu Rondo) wiele ciekawych,stosunkowo prostych fajnych modeli -od makiet ,akrobacików po szybowce.Klasyka modelarstwa .

20170318_160345.jpg

Opublikowano

Krzysiek, jesli dobrze widze i laminowałeś pływaki, to napisz jaka tkanina i ile warstw. Czy szpachlowałeś wcześniej styro?

Laminowany jest tylko spód jedną warstwą tkaniny 48g. i żywicą epoksydową. Niczym nie szpachlowałem rdzeni, tylko je trochę wygładziłem papierem ściernym. Reszta jest oklejona papierem japońskim na eze-kote.

Opublikowano

Mocowanie skrzydła jest realizowane z pomocą śruby M6 i amelinowego kołka z przodu 5mm. Ponieważ nie mam nakrętek pazurkowych M6, więc wytoczyłem i nagwintowałem sobie tulejkę z duralu. Tak na marginesie, to gwinty w nakrętkach pazurkowych pozostawiają u mnie spory niedosyt.

post-2918-0-50729100-1490191516_thumb.jpg

post-2918-0-06185100-1490191525_thumb.jpg

post-2918-0-18579100-1490191533_thumb.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Krzysiek, pisałeś na początku tematu, że skrzydła robisz od razu "na gotowo". Byłem ciekaw, jak poradzisz sobie z krawędzią natarcia, teraz widzę, że musisz ją jeszcze wykończyć. Widać też prześwitujące wzmocnienia z rowingu, będziesz malował całość, czy tylko natarcie i zamaskujesz ten rowing? Czy myślisz, że można by było wykonać skrzydło tym sposobem, bez dorabiania krawędzi natarcia z balsy?

• Lubię to 1
Opublikowano

Pisząc "na gotowo" miałem na myśli przede wszystkim powierzchnię skrzydła. Pokrycie, którego nie muszę już szlifować ani malować. To był eksperyment, więc nie byłem w stanie przewidzieć ile warstw farby potrzeba, aby uzyskać zadowalający efekt. Farba była marnej jakości i tylko 2 warstwy. Jak widać - za mało. Nie zamierzam bawić się w malowanie całości, a natarcie okleję oracoverem. Tą technologią nie da się wykonać skrzydła całolaminatowego z krawędzią natarcia włącznie. Takie rzeczy to tylko w formie. :)

Opublikowano

Dzięki. Może warstwa podkładu pomiędzy lakierem i laminatem załatwiłaby sprawę tych prześwitów. Takie malowanie od d... strony ;). Tak czy inaczej, widać ,że dość szybko można w ten sposób zbudować skrzydło i to z dobrym efektem.

Opublikowano

Lotki wyszlifowałem z pełnej balsy 7mm i krawędź spływu zabezpieczyłem listewką lipową.

Po pokryciu folią i wklejeniu zawiasów całość prezentuje się całkiem zgrabnie. :)

post-2918-0-64973600-1490626531_thumb.jpg

post-2918-0-55321300-1490626542_thumb.jpg

post-2918-0-12618300-1490626551_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Zastanawiałem się jak model o takiej sylwetce będzie się na pływakach prezentował (i szczerze powiem, miałem co do tego pewne wątpliwości ;)).

A wyszło pięknie :)

Mógłby w walce o puchar Schneidera startować :)

Opublikowano

Zastanawiałem się jak model o takiej sylwetce będzie się na pływakach prezentował (i szczerze powiem, miałem co do tego pewne wątpliwości ;)).

A wyszło pięknie :)

Mógłby w walce o puchar Schneidera startować :)

Miałem to samo wrażenie , a wygląda super.!

Opublikowano

Model z tak zwanym smaczkiem. Następna Twoja konstrukcja wykonana perfekcyjnie i do tego tradycyjnie - wodniak.

Ja osobiście mam maleńką uwagę co do kolorystyki. Kolor niebieski (granatowy) trochę mi nie pasuje do pomarańczowego (bardziej kocha się z żółtym). Zamieniłbym go w tym układzie kolorystyki na biały.To taka mała uwaga plastyka amatora.

Opublikowano

Fajniutki, ale mam pytanie odnosnie ,,wodnych bucikow" styropian wzmocniony tylko listewka i mocowanie drewniane do goleni, wytrzyma to?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.