Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy pomoże mi ktoś z środkiem ciężkości w tym urządzeniu? Policzyłem programem i jakieś głupoty wychodzia. Po rzucie na test była katastrofa. Zielona kreska to 1/3 natarciaf6a3dfaa96eead898a5fd547c69f619b.jpg

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pytanie, jak Ty rozumiesz "1/3 natarcia"? Bo wg mojej wiedzy to ma być 1/3 cięciwy skrzydła mierzona od krawędzi natarcia i na rysunku to nie jest 1/3, raczej 1/4.

No chyba, że liczysz 1/3 długości krawędzi natarcia i w tym miejscu prowadzisz prostą prostopadłą do osi podłużnej kadłuba, ale o takim sposobie wyznaczania SC nie słyszałem.

W programie zaznaczyłeś, że chodzi o układ "kaczka"?

I co to znaczy, "katastrofa"? Co się konkretnie działo?

• Lubię to 1
Opublikowano

Ale ta 1/3, tak jak ją zinterpretowałeś, nie ma sensu przy skośnym skrzydle. Chodzi o to żeby 1/3 powierzchni skrzydła była przed ŚC, a 2/3 za, a u ciebie to jest może 1/10 i 9/10

Opublikowano

Pytanie Bartka podbijam, w jaki sposób objawia się nie lotność ? Posiadam model o podobnym rozmiarze, lecz wykonany z balsy, sc wypada 12 cm od początku skrzydła. Ta śruba na ogonie to po co ?

post-18442-0-30813300-1492203912_thumb.jpg

Jeżeli występuje tylko przy włączonym napędzie, podejrzewam źle ukierunkowany kanał wylotowy. Właśnie ta śruba na ogonie daje do myślenia. Podejrzewam, że ciągnie dziobem do gleby, zgadłem?

Opublikowano

Można wyliczyć i dodatkowo próbować bardzo prostego modelu modelu :)

Jakoś tak sobie radziłem.

Edit

moje zdjęcie z innego forum (model do wyznaczenia SC)

delta1.JPG

model modelu z zachowaniem wagi (model do dobrania położenia haka i siły katapulty)

katapulta1.jpg

Opublikowano

WITAM

Sorry za zwłokę ale nie miałem czasu. 1/3 krawędzi natarcia. Katastrofa była taka, że zrobił nura dupą, ale to juz naprawione. W/g tego http://fwcg.3dzone.dk/ środek ciężkości mam mieć 17cm od początku skrzydła. Czyli znaczeni dalej niz miałem na początku "założone" - było 13 CM :) Będę robił update co jakiś czas, którego nie mam duzo, ale sie staram cos dłubać. dziś zalaminowałem krawędzie natarcia, bo była chwila.

Z podziękowaniem za informacje :)

Opublikowano

Koledzy,

Do policzenia polozenia SC polecam zrobic prosty model z pianki, w skali oczywiscie z uwzglednieniem katow natarcia etc.  Przesuwasz SC do tylu powoli az przestanie latac; jest to Punkt Neutralny (NP).  Potem przesuwasz go do przodu o 10-20% Sredniej Cieciwy Aerodynamicznej , zalezy od modelu i odwagi pilota.

Srednia Cieciwe Aerodynamiczna (Mean Aerodynamic Chord) mozna policzyc roznymi programami; ja uzywam Francuski program:

https://tracfoil.com/cm/indexE.html

Program wymaga pliku Msvbvm50.dll, ktory mozna scignac z Internet.

Zrobilem to do mojego Viggen, ktory wlasnie przechodzi resurekcje (na czasie ;) ) po nieplanowanym "ladowaniu" na drzewie.  Roznica jest taka, ze policzylem w ramach treningu NP uzywajac XFLR5.  PN wyszedl bardzo dokladnie, model przestawal latac w NP a szybowal ladnie juz w 10% SCA.

post-12308-0-85909500-1492324132_thumb.jpg

post-12308-0-01854000-1492324094_thumb.jpg

post-12308-0-13496600-1492324128_thumb.jpg

Strona Internet o Viggen pisze zeby SC byl 25mm od krawedzi skrzydla; to ta kreseczka najbardziej z przodu.  Tak zrobilem w prototypie i kilka razy po wyrzucie uderzyl nosem w ziemie.  Teraz zrobie na 15%.

Jest to bardzo prosta metoda, ale czesto stosowana.  Legenda glosi, ze glowni konstruktorzy Concord'a zastanawiali sie, ktore z analizowanych skrzydel zastosowac.  Zrobili podobne modele, i po probach z dachu budynku, wybrali ten, ktory lepiej latal  :D .

Czolem

A   

Opublikowano

Takim modelem piankowym można rzucać w trakcie budowy, trzeba tylko to robić jak jest najlżejszy, bez elektroniki, turbiny itp.

Najpierw nisko, z kolan aby go wstępnie wyważyć, a potem już ze stojącego. Trzeba też wyrzucać go w miarę mocno, aby miał odpowiednią prędkość do szybowania.

Kłopot z nowoczesnymi odrzutowcami jest taki, że mają kadłub nośny, co utrudnia wyliczanie SC.

Opublikowano

Robert,

Masz racje z nosnym kadlubem.  Byla juz na ten temat dyskusja w temacie Iskry.  Myslalem przez chwile jak to zrobic, canard i skrzydlo sa na innym poziomie, ale w koncu zrobilem bez bo nie chcialo mi sia z duzo myslec przy Niedzieli.

Moze jutro cos wydumam.

A

Opublikowano

WITAM

Sorry za zwłokę ale nie miałem czasu. 1/3 krawędzi natarcia. Katastrofa była taka, że zrobił nura dupą, ale to juz naprawione. W/g tego http://fwcg.3dzone.dk/ środek ciężkości mam mieć 17cm od początku skrzydła. Czyli znaczeni dalej niz miałem na początku "założone" - było 13 CM :) Będę robił update co jakiś czas, którego nie mam duzo, ale sie staram cos dłubać. dziś zalaminowałem krawędzie natarcia, bo była chwila.

Z podziękowaniem za informacje :)

"Zrobił nura dupą" - czyli masz mieć SC bardziej z przodu a nie z tyłu.

Wytnij z depronu sylwetkę/rzut modelu w skali i określ SC dla takiej jeszcze prostszej wersji rzutka niż opisał Andrzej.

Nic nie kosztuje, a daje pojęcie o położeniu SC - warto.

Opublikowano

Zastanawia mnie taka sprawa. Jak zrobic sterowanie??? czy kanardy zrobic na stałe i sterowanie ogarnać tylko "lotkami' z tyłu? Czy stery wysokości dac tylko dla lotek z tyłu, a pochylenie przypisac do przodu? Czy jeszcze odwrotnie przód jako ster wysokości, a tył pochylenia? Czy może jeszcze opcja tył jako całośc, wysokośc i pochył, a kanardy jako taka mała pomoc.

Z wlasnych doświadczeń co polecacie, jakie macie u siebie to ustawione?

Opublikowano

Zrobiłem opcje końcowa :-) teraz czekam na dobry dzień, w tym czasie będzie szpachla i papier gramy :-)

Opublikowano

Wygląda to tak. Jak poleci to się oszpachluje :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.