KuTeR Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam. Czy pomoże mi ktoś z środkiem ciężkości w tym urządzeniu? Policzyłem programem i jakieś głupoty wychodzia. Po rzucie na test była katastrofa. Zielona kreska to 1/3 natarcia Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Pytanie, jak Ty rozumiesz "1/3 natarcia"? Bo wg mojej wiedzy to ma być 1/3 cięciwy skrzydła mierzona od krawędzi natarcia i na rysunku to nie jest 1/3, raczej 1/4. No chyba, że liczysz 1/3 długości krawędzi natarcia i w tym miejscu prowadzisz prostą prostopadłą do osi podłużnej kadłuba, ale o takim sposobie wyznaczania SC nie słyszałem. W programie zaznaczyłeś, że chodzi o układ "kaczka"? I co to znaczy, "katastrofa"? Co się konkretnie działo? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Ale ta 1/3, tak jak ją zinterpretowałeś, nie ma sensu przy skośnym skrzydle. Chodzi o to żeby 1/3 powierzchni skrzydła była przed ŚC, a 2/3 za, a u ciebie to jest może 1/10 i 9/10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Tak na oko w tym przypadku środek bedzie gdzieś w połowie tego skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztofus Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Pytanie Bartka podbijam, w jaki sposób objawia się nie lotność ? Posiadam model o podobnym rozmiarze, lecz wykonany z balsy, sc wypada 12 cm od początku skrzydła. Ta śruba na ogonie to po co ? Jeżeli występuje tylko przy włączonym napędzie, podejrzewam źle ukierunkowany kanał wylotowy. Właśnie ta śruba na ogonie daje do myślenia. Podejrzewam, że ciągnie dziobem do gleby, zgadłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Przepraszam za poprzedni wpis nie zwróciłem uwagi na to że to kaczka. Może problem leży w wychyleniu i wstepnym kącie natarcia canadrow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 A ta katastrofa przy rzucie testowym to jak się objawiała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Można wyliczyć i dodatkowo próbować bardzo prostego modelu modelu Jakoś tak sobie radziłem. Edit moje zdjęcie z innego forum (model do wyznaczenia SC) model modelu z zachowaniem wagi (model do dobrania położenia haka i siły katapulty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 WITAM Sorry za zwłokę ale nie miałem czasu. 1/3 krawędzi natarcia. Katastrofa była taka, że zrobił nura dupą, ale to juz naprawione. W/g tego http://fwcg.3dzone.dk/ środek ciężkości mam mieć 17cm od początku skrzydła. Czyli znaczeni dalej niz miałem na początku "założone" - było 13 CM Będę robił update co jakiś czas, którego nie mam duzo, ale sie staram cos dłubać. dziś zalaminowałem krawędzie natarcia, bo była chwila. Z podziękowaniem za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Masz dodatni kąt zaklinowania kanardów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Robiłem próbę bez nich.... Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Bez sensu, Canardy mają wpływ na SC, nie służą tylko do ozdoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Koledzy, Do policzenia polozenia SC polecam zrobic prosty model z pianki, w skali oczywiscie z uwzglednieniem katow natarcia etc. Przesuwasz SC do tylu powoli az przestanie latac; jest to Punkt Neutralny (NP). Potem przesuwasz go do przodu o 10-20% Sredniej Cieciwy Aerodynamicznej , zalezy od modelu i odwagi pilota. Srednia Cieciwe Aerodynamiczna (Mean Aerodynamic Chord) mozna policzyc roznymi programami; ja uzywam Francuski program: https://tracfoil.com/cm/indexE.html Program wymaga pliku Msvbvm50.dll, ktory mozna scignac z Internet. Zrobilem to do mojego Viggen, ktory wlasnie przechodzi resurekcje (na czasie ) po nieplanowanym "ladowaniu" na drzewie. Roznica jest taka, ze policzylem w ramach treningu NP uzywajac XFLR5. PN wyszedl bardzo dokladnie, model przestawal latac w NP a szybowal ladnie juz w 10% SCA. Strona Internet o Viggen pisze zeby SC byl 25mm od krawedzi skrzydla; to ta kreseczka najbardziej z przodu. Tak zrobilem w prototypie i kilka razy po wyrzucie uderzyl nosem w ziemie. Teraz zrobie na 15%. Jest to bardzo prosta metoda, ale czesto stosowana. Legenda glosi, ze glowni konstruktorzy Concord'a zastanawiali sie, ktore z analizowanych skrzydel zastosowac. Zrobili podobne modele, i po probach z dachu budynku, wybrali ten, ktory lepiej latal . Czolem A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Takim modelem piankowym można rzucać w trakcie budowy, trzeba tylko to robić jak jest najlżejszy, bez elektroniki, turbiny itp. Najpierw nisko, z kolan aby go wstępnie wyważyć, a potem już ze stojącego. Trzeba też wyrzucać go w miarę mocno, aby miał odpowiednią prędkość do szybowania. Kłopot z nowoczesnymi odrzutowcami jest taki, że mają kadłub nośny, co utrudnia wyliczanie SC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Robert, Masz racje z nosnym kadlubem. Byla juz na ten temat dyskusja w temacie Iskry. Myslalem przez chwile jak to zrobic, canard i skrzydlo sa na innym poziomie, ale w koncu zrobilem bez bo nie chcialo mi sia z duzo myslec przy Niedzieli. Moze jutro cos wydumam. A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 WITAM Sorry za zwłokę ale nie miałem czasu. 1/3 krawędzi natarcia. Katastrofa była taka, że zrobił nura dupą, ale to juz naprawione. W/g tego http://fwcg.3dzone.dk/ środek ciężkości mam mieć 17cm od początku skrzydła. Czyli znaczeni dalej niz miałem na początku "założone" - było 13 CM Będę robił update co jakiś czas, którego nie mam duzo, ale sie staram cos dłubać. dziś zalaminowałem krawędzie natarcia, bo była chwila. Z podziękowaniem za informacje "Zrobił nura dupą" - czyli masz mieć SC bardziej z przodu a nie z tyłu. Wytnij z depronu sylwetkę/rzut modelu w skali i określ SC dla takiej jeszcze prostszej wersji rzutka niż opisał Andrzej. Nic nie kosztuje, a daje pojęcie o położeniu SC - warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zastanawia mnie taka sprawa. Jak zrobic sterowanie??? czy kanardy zrobic na stałe i sterowanie ogarnać tylko "lotkami' z tyłu? Czy stery wysokości dac tylko dla lotek z tyłu, a pochylenie przypisac do przodu? Czy jeszcze odwrotnie przód jako ster wysokości, a tył pochylenia? Czy może jeszcze opcja tył jako całośc, wysokośc i pochył, a kanardy jako taka mała pomoc. Z wlasnych doświadczeń co polecacie, jakie macie u siebie to ustawione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zrobiłem opcje końcowa :-) teraz czekam na dobry dzień, w tym czasie będzie szpachla i papier gramy :-) Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zdecydowanie sterolotki. Kanardy tylko do wysokości i i to z małymi wychyleniami na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wygląda to tak. Jak poleci to się oszpachluje :-) Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi