Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

, ale skoro mówisz że zdarzyła ci się awaria, to mi na pewno tez się zepsuje, a znając życie zdechnie w najgorszym z możliwych miejsc i w najgorszym momencie z możliwych.

Wiesiek więcej wiary w siebie i to co robisz :) .

Jak będziesz szukał pecha to Cię na pewno znajdzie..

Rozkręciłeś fajny ,spory temat,dobrze Ci idzie a każdy Twój post jakiś taki w strachu,bez przekonania,entuzjazmu :)

Opublikowano

Rafał masz rację , bo ja się po prostu boję, każda czynność jaką wykonuję, robię po raz pierwszy i tak trochę sam sobie nie wierzę.

Co innego jak już sie coś robiło i wie się co i jak.

Na szczęście dziś zacznę montaż dźwigni , mimo że Krzysztof mówił że wycięcie tych otworów to jedna z trudniejszych czynności , myślę że łatwo pójdzie.

Moja piła do wycinania tych otworów

4fb8756b9fa2a26a.jpg

Opublikowano

Tym sprzętem palca sobie nie utnij .

Wez sobie taki kawałek brzeszczota i ręcznie wytniesz , bo tą maszynką to słabo to widzę .

post-17148-0-53935900-1511206139_thumb.jpg

Opublikowano

Słusznie, na palce uważaj :)  I na oczy też, ja wszystkie prace z użyciem narzędzi wirująco tnących wykonuję w okularach ochronnych.

Ja okleiłem garb, klej łapie, teraz tylko oszlifować. Jestem daleko w tyle, ale znowu pomalutku robię.

Opublikowano

Zważ proszę model oklejony, a nie wyposażony. Jestem ciekaw, czy te moje działania odchudzające przyniosą jakieś, a jeśli tak, to jakie oszczędności wagi, czy skórka warta wyprawki :)

Opublikowano

Garb wstępnie oszlifowany. Kadłub, wraz z garbem, statecznikiem pionowym, kabinką (kabinka węglowa położona luzem, jeszcze nie wklejona) waży 1234g. Nie mam porównania, czy to dużo, czy nie, ale chyba nie najgorzej.

Opublikowano

Mój dziś dostał przednie koła razem z ośkami, tak że koła już są na modelu.

Mam wycięte wszystkie otwory pod dźwignie.

Mam zamontowane serwa w skrzydłach i serwo w jednym stateczniku.

Teraz trzeba mi okleić lotki i stery wysokości, powklejać dźwignie na żywicę , powklejać zawiasy na żywicę, i miał bym w sumie z grubsza model zrobiony.

Wykonałem też dziś jedną dźwignię serwa, bo te z zestawu są za krótkie w  stateczniki, więc do dźwigni w kształcie koła będzie przykręcona dźwignia z laminatu o odpowiedniej długości, nawet już jedną taką wykonałem, jest skręcona i gotowa.

Opublikowano

HEJKA, wycinałęś Wiesiu tą piłą otwory, czy innym patentem, jak poszło?????

mój model czeka na czas, ostatnio coś nie mogę w dobrej cenie dostać kilku godzin.......

może ktoś coś ma na zbyciu.... :)

Opublikowano

Tak wyciąłem tą piła otwory pod dźwignie, bardzo łatwo było , choć pierwszy otwór trochę zepsułem , bo wszystko dobrze rozmierzyłem zaznaczyłem miejsca cięcia, piła poleciała w ster jak w masło, a ja nie zwróciłem uwagi że ostrze nie było w pionie względem steru, no i w efekcie dźwignia trochę była pochylona na bok.

Poprawiłem to ale po korekcie otworu, dźwignia  miała sporo luzu.

Wycinając resztę otworów bardzo pilnowałem pozycji piły , i nacięcia wyszły równe i ciasne.

Dziś okleiłem jeden ster wysokości, co zajęło mi cały wieczór, prócz tego wkleiłem na żywicę zawiasy tego oklejonego steru wysokości.

Wkleiłem też dźwignię z tym korygowanym otworem który wycinałem jako pierwszy, powinno byc dobrze bo cały otwór napełniłem żywicą do pełna, po czym włożyłem dźwignię, nadmiar żywicy wypłynął , i teraz właśnie prawy statecznik z wklejonymi zawiasami i wklejonymi dźwigniami schnie, po wyschnięciu jest gotowy do montażu w modelu.

Jutro postaram się okleić lotki.

Opublikowano

Ponieważ nie mam takiej medycznej piły ;) , planuję otwory i staram się je wykonywać na etapie montażu poszczególnych powierzchni sterowych, mam wrażenie, że prościej

Opublikowano

Ponieważ nie mam takiej medycznej piły ;) , planuję otwory i staram się je wykonywać na etapie montażu poszczególnych powierzchni sterowych, mam wrażenie, że prościej

myślę że masz rację, tyle że też trzeba później trafić w miejsce na balsie jęśli pod spodem jest otwór na dźwignię, tak jak zrobiłeś w sterze kirunku

Opublikowano

A to to akurat nie problem. Oklejasz powierzchnię sterową najpierw z jednej strony balsą, więc widzisz patrząc z drugiej, gdzie jest otwór w klocku balsowym i przez niego wycinasz otwór w balsie pokryciowej, a potem odwrotnie :)

Opublikowano

Można też już po oklejeniu ustawić powierzchnię pod światło (np. lampkę) - folia nad pustym miejscem będzie jaśniejsza

Opublikowano

Wszystkie elementy skrzydeł oszlifowane, wkleiłem na żywicę wzmocnienie pierwszego (przykadłubowego) żeberka x 2 i teraz żywica łapie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.