radziu45 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Witam . Trochę dawno tu coś się działo ale brak czasu . Dziś moja RWD-a była na lotnisku posmakować jak to tam jest , oblotu nie było ale trochę pokołowałem zobaczyłem jak się zachowuje , no i ciągnie dość mocno na prawo podczas kołowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Wyglada super ale nie wiem czy zuwazyles ale zapomniales lotek zainstalowac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Lotki bez będzie taka nowoczesna technika Nie pomalowane jeszcze i dla tego nie próbowałem latać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 PIĘKNY ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Piękne 3 metry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Taki tłumik zmajstrowalem , jutro idzie do spawania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Witam . Powiedziałem A budując model To teraz powiem B oblatując Worek i szufelka nie był potrzebny Proszę o fanfary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Model cudny! Operator nie popisał się. Czuję niedosyt. Gratuluję udanego oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Pozostaje tylko pogratulować, model przepiękny, poleciał i wylądował bezpiecznie, wszystko co zostało zaplanowane wyszło w 100%. Życzę dalszych tyleż samych startów jak i lądowań. Pozdrawiam - Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Gratulacje .Piękny model i udany oblot - chyba więcej nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 No BRAWO Radziu! , dopiąłeś swego! Teraz "wymienić pampersa", wyregulować silnik, bo coś nie równo chodzi, poprawić ustawienia i nauczyć model latania " makietowego". Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dzięki za gratulacje . Na filmie słabo widać bo nagrywane telefonem , jest tylko mały problem z wysokością brakło trymera w dół , cały wieczór mierzyłem wszystko i nie mam koncepcji co zrobić , jedynie wyważenia dołożyć na przód . No BRAWO Radziu! , dopiąłeś swego! Teraz "wymienić pampersa", wyregulować silnik, bo coś nie równo chodzi, poprawić ustawienia i nauczyć model latania " makietowego". Gratulacje! Pampersa dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 ... jest tylko mały problem z wysokością brakło trymera w dół , cały wieczór mierzyłem wszystko i nie mam koncepcji co zrobić , jedynie wyważenia dołożyć na przód . Kąty zaklinowania zmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Radek. Masz w modelu regulację kąta zaklinowania statecznika poziomego. Poza tym może skłonem silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Ta regulacja zaklinowania jest możliwa i chyba to przestawię , a silnik też trochę w dół trzeba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Radziu, dokładnie Stefan ma rację. Jeśli masz możliwość przestawienia kąta stat. poziomego, to zobacz ile po locie ster wysokości był wychylony w dół i wtedy podnieś przód statecznika tak aby się wyrównał ze sterem wysokości. Kątów silnika na razie bym nie ruszał. Poleć i wytrymuj model bez gazu - model ma szybować (tylko wysoko, żeby Ci się nie zwalił). Jak już nauczysz go szybować, wtedy dodawaj gazu i zobacz co model chce zrobić. Jeśli zaczyna "zadzierać" , to znaczy że za mały skłon silnika. Jeśli będziesz miał problem ze skłonem (brak regulacji), to możesz domiksować do gazu wysokość (ostrożnie!), tylko z opóźnieniem, bo jak dodasz nagle gazu przy małej prędkości. to zaryjesz dziobem. Kilka lotów i regulacji a model będzie pięknie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Teraz wróciłem z lotów , statecznika nie przestawiałem ale będę musiał , doważenie przodu spowodowało że przy starcie model zadzierał ale nie przód tylko ogon ale zaleta taka że spokojniej reagował na wysokość , dwa razy udało się wystartować za trzecim smigło się złamało bo za późno pociągnołem i o glebę zachaczyłem .A ster jest dość mocno wychylony w dół . Na filmie start był taki że sam się oderwał od ziemi a dziś po doważeniu reakcja odwrotna trzeba było mu pomóc bo sam nie chciał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Teraz wróciłem z lotów , statecznika nie przestawiałem ale będę musiał , doważenie przodu spowodowało że przy starcie model zadzierał ale nie przód tylko ogon ale zaleta taka że spokojniej reagował na wysokość , dwa razy udało się wystartować za trzecim smigło się złamało bo za późno pociągnołem i o glebę zachaczyłem .A ster jest dość mocno wychylony w dół . Na filmie start był taki że sam się oderwał od ziemi a dziś po doważeniu reakcja odwrotna trzeba było mu pomóc bo sam nie chciał . Nie jestem fachowcem, ale uważam że samolot najpierw trzeba prawidłowo wyważyć a dopiero potem zmieniać kąty. Z tego co piszesz i co byo widać, w pierwszym locie model był ciężki na ogon. Stąd walka z wysokością, brak trymeru, pofalowany lot itd. Tylne wyważenie jest bardzo niebezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Nie jestem fachowcem, ale uważam że samolot najpierw trzeba prawidłowo wyważyć a dopiero potem zmieniać kąty. Z tego co piszesz i co byo widać, w pierwszym locie model był ciężki na ogon. Stąd walka z wysokością, brak trymeru, pofalowany lot itd. Tylne wyważenie jest bardzo niebezpieczne. 200 gram dołożone na przód dało tyle że zrobił się leniwy na reakcje steru wysokości i nic więcej się nie zmieniło . Zmieniłem zaklinowanie statecznika poziomego , zobaczymy co będzie , Jutro zabieram samolot na Zar może tam polatam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Nie jestem fachowcem, ale uważam że samolot najpierw trzeba prawidłowo wyważyć a dopiero potem zmieniać kąty...... Najlepiej jedno i drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi