Kapitan90 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witajcie Na wstępie powiem że po 7-dmio letniej przerwie w lataniu postanowiłem złożyć swój pierwszy model osobiście bez pomocy innych modelarzy . Tak też się stało tydzień składania , analizy co zainstalować ( chodź pomimo analizy uważam ze motorownia jest za słaba ).Więc postanowiłem że ma być wykonany z EPP jedynie był dylemat trener czy akrobat ? Jako że latałem akrobatem z EPP i szło mi to naprawdę znakomicie więc stwierdziłem zaryzykuję i padło na modelEXTRA 330SC Va Models. Po otrzymaniu modelu byłem lekko w szoku czy ja napewno dam radę kąty nie kąty i inna matematyka . Model starałem się wykonać wzorowo bez żadnych drucianych patentów.Po tygodniu składania przy dość silnym wietrze postanowiłem ze spróbuję przy polach kukurydzy , efekt ? Model cały chodź wariował okrutnie ( ale tak jak wspominam 740g wagi ) a wiatr drzwi wyrywał z korzeniami .I tak 3 dni latania przy silnym wietrze nie pozwolił mi na trymowanie modelu . Po kilku dniach polatałem na spokojnie i jestem powiedzmy zadowolony z modelu . Dlaczego powiedzmy ? Bo spodziewałem się większego ciągu od silnika ale niestety mi brakuje , ale rozważam zmianę smigła z 10x5 na 10x4,7 i zobaczymy .Wyposażenie modelu :-Silnik Emax 2215/09 1180KV 312W ( teraz wrzucił bym silnik Emax 2218/09 ) ze względu że producent zaleca smigła od 10-12 cali a na 12x5 powinien być istną rakietą -Serwa tanizna Tower Pro 92R -Regulator Redox 30A ( planuje zakup karty do programowania ) z pozycji apki nie ogarniam za bardzo tych sygnałów -Pakiet Redox 2200mAh 20C 11.1V-Smigło 10x5Model jest okropnie cięzki do wyważenia albo wisi wisi i leci na przód albo po przesunięciu o milimetr pakietu w tył leci na tył , tak "ciężkiego" modelu do wyważenia jeszcze nie miałem. Oraz skłony wykłony silnika są jeszcze dla mnie ciężkim tematem do ogarnięcia wiem niby o co chodzi ale nie potrafię pomimo ciągłego czytania tego ogarnąć tak w 100% ( być może problem polega w braku odpowiednich kątomierzy) .Model ogólnie lata prawidłowo beczki , pętle , plecy , lot nożycowy da się nim wykonać i chyba na tyle . Największa satysfakcja złożyć model i zastanawiać się czy poleci Kilka fotek po porannym lataniu ( niestety wideo mam tylko ze statywu gdzie model widoczny jest momentami ) brak drugiej osoby do kamerowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Ja co prawda wycofałem sie całkowicie z małych modeli elektrycznych i przesiadłem sie na duże modele spalinowe, ale tą jedną extrę mam . I jeśli czas pozwala to jeden lot staram się wieczorem wykonać bo aby tym polatać nie muszę się nawet z podwórza ruszać. Pakiet 1800mah wystarcza na około 10 minut dynamicznego latania. Mam w niej silnik emax 2218/09 , ze śmigłem 10x5 , na śmigle wisi na 60% mocy , ale czy to taka rakieta? to nie za bardzo. Wydaje mi się że ma wystarczający nadmiar mocy w stosunku do czasu jaki lata na pakiecie. Ustawienia modelu słabo mi szły , było i tak że na plecach latał lepiej niż w locie normalnym, metodą prób i błędów na czuja , po wielu próbach udało się model mniej więcej poustawiać aby w każdej pozycji latał mniej więcej prosto, minimalnie skręca w locie na nożu ale już może tak zostać jak jest. Niewątpliwą zaletą jest materiał z jakiego model jest wykonany, a z racji tego że ja model kupiłem w celu uczenie się akrobacji na własnych błędach , więc z założenia miał już kilka bliskich spotkań z ziemią, co w ogóle nie jest zmartwieniem bo nawet jak pianka pęknie naprawa nie trwa więcej niż 15 min. Nie jest zbyt drogi , nieźle wygląda , nieźle lata , myślę że to dobry wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi