Skocz do zawartości

Mój pierwszy dron. Prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie sądziłem , że tu zawitam, ale fakt , faktem stałem sie posiadaczem drona :)

I od razu masę problemów lamera.

Po pierwsze ustawienia drona.

Zawsze mi się wydawało i w sumie na filmach oraz u kolegów widziałem , że dron wisi sam w powietrzu w miarę stabilnie .

Mój zachowuje się jak helikopter a nie dron, ciągle trzeba gazem pilnować wysokości oraz miejsca "postoju"

Co prawda od razu powiem , że testowałem go tylko w pokoju i może odbicia od ścian pędu powietrza mają na to jakiś wpływ ale na dworze też przecież nie i dron raczej nie ucieka.No chyba , że się mylę.

A jak ju jesteśmy przy helikopterach to czy dron po obrocie zmienia oś przód tył, czy powinien nadal latać w osi drążków, czyli do przodu to do przodu niezależnie od obrotu w okół własnej osi ?

Mój po obrocie np o 90 stopni zaczyna reagować do przodu już drążkiem lewo prawo (alieron).

Więc w skrócie moje pytania w punktach.

1. Jak zmusić go do automatycznej kontroli wysokości i pozycji (bez dotykania drążków)

2. Jak zmusić go do latania po drążkach , a nie po jego osi, a najlepiej to mieć pod przełącznikiem.

3. Jak ustawić drona pod początkującego użytkownika, (jakieś inne pozostałe opcje)

Z tego co już wyszukałem to kontroler lotu to hobbyking kk2.1.5

https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-kk2-1-5-multi-rotor-lcd-flight-control-board-with-6050mpu-and-atmel-644pa.html

Zasilanie 4 cele 4500mA

Od razu dopisze , że instrukcje przeczytałem ze strony HK, ale to nadal dla mnie czarna magia.

Jedyne co mi się udało to zmniejszyć czułość na drążkach w menu drona , żeby nie latał jak wariat na boki i  góra dół

i teraz jest w miarę mułowaty ,ale za to do opanowania  :)

Mój dron to taka maszyna jak na zdjęciach.

post-10-0-03689200-1505373438.jpg

post-10-0-94437500-1505373429_thumb.jpg

post-10-0-29886200-1505373427_thumb.jpg

Opublikowano

Dron bedzie wisial stabilnie pod warunkiem, ze a) ma wlaczony tryb stabilizacji (stabilize, horizon) a nie jest w trybie manualnym (RATE, Acro) B )jest poprawnie wypidowany C) ma np GPS. 

Utrzymywanie wysokosci realizowane jest tez na 3 sposoby: a) barometr, B) optic flow - kamera sledzi teren pod dronem i koryguje jego polozenie aby obraz byl zawsze taki sam - stosowane w drozszych dronach - np DJI, c) - GPS

Orientacja drona zmienia sie pod warunkiem wlaczenia tzw headless mode - czyli kontroler nie rozroznia juz gdzie jest przod a gdzie tyl.  Tutaj masz KK 2.1.5 i tam tego nie powinno byc, bo teoretycznie potrzebny jest kompass. Rozwiazanie stosowane w mydelniczkach i zabawkach. Mozliwe ze wgrany jest jakis custom firmware. Musisz poklikac i zobaczyc czy nie ma wlaczonych jakis magicznych ustawien w kontrolerze. Normalnie powinno byc tak jak w zwyklych modelach - przod to przechyla sie do przodu, tyl do tylu itd....

Zeby ten dron wisial zamurowany sam potrzebujesz bardziej skomplikowanego kontrolera - np prosciutki NAZE 10DOF gdzie teoretycznie mozna podpiac GPS - lub cos bardziej odjechanego - jakis Pixhawk, APM itd z obsluga GPS.

Na tym co masz mozesz co najwyzej polatac w poziomie - tzn bedzie sie zawsze wyrownywal ale nie bedzie wisial w jednym miejscu sam - zawsze bedzie trzeba go delikatnie kontrolowac drazkami.

Zawsze mi się wydawało i w sumie na filmach oraz u kolegów widziałem , że dron wisi sam w powietrzu w miarę stabilnie 

Mój zachowuje się jak helikopter a nie dron, ciągle trzeba gazem pilnować wysokości oraz miejsca "postoju"

Co prawda od razu powiem , że testowałem go tylko w pokoju i może odbicia od ścian pędu powietrza mają na to jakiś wpływ ale na dworze też przecież nie i dron raczej nie ucieka.No chyba , że się mylę.

A jak ju jesteśmy przy helikopterach to czy dron po obrocie zmienia oś przód tył, czy powinien nadal latać w osi drążków, czyli do przodu to do przodu niezależnie od obrotu w okół własnej osi ?

Mój po obrocie np o 90 stopni zaczyna reagować do przodu już drążkiem lewo prawo (alieron).

Więc w skrócie moje pytania w punktach.

1. Jak zmusić go do automatycznej kontroli wysokości i pozycji (bez dotykania drążków)

2. Jak zmusić go do latania po drążkach , a nie po jego osi, a najlepiej to mieć pod przełącznikiem.

3. Jak ustawić drona pod początkującego użytkownika, (jakieś inne pozostałe opcje)

Z tego co już wyszukałem to kontroler lotu to hobbyking kk2.1.5

https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-kk2-1-5-multi-rotor-lcd-flight-control-board-with-6050mpu-and-atmel-644pa.html

Zasilanie 4 cele 4500mA

Od razu dopisze , że instrukcje przeczytałem ze strony HK, ale to nadal dla mnie czarna magia.

Jedyne co mi się udało to zmniejszyć czułość na drążkach w menu drona , żeby nie latał jak wariat na boki i  góra dół

i teraz jest w miarę mułowaty ,ale za to do opanowania   :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok. To wiem już że jest to podstawowy sterownik jaki można wsadzić do drona.

Na razie jednak nie mam możliwości jego zmiany, więc prosił bym o wypowiedź jak ustawić to co mam , żeby mimo wszystko polatać mimo kiepskich umiejętności w pilotowaniu drona nawet beze tych super stabilnych wspomagaczy.

Opublikowano

Właśnie ustawić ten sterownik to trza mieć cierpliwość , miałem takie wynalazki i je wywaliłem kupiłem NEZE M LITE 5 minut ustawiania i dron sam latał bez GPS-a .

Opublikowano

Myślę, że chodziło o konfigurację NAZY w 5 minut, nie o taki typ ;) 

Tomek, Twój kontroler nie ma ani barometru ani GPS więc nie będzie wisiał bez pomocy w jednym miejscu.

Najlepiej by było jakbyś włożył tam nawet APM'a 2.6 z gps, kontroler co prawda stary ale dalej daje rade. 

Mam go u siebie w F450 (masz fotkę na naszym forum)  i wszytko działa, jest stabilizacja, jest gps.

Opublikowano

Ustaw tryb stabilizacji i powinien trzymać się w poziomie. Z dzieciakami sami zaczynaliśmy takim drobne i było fajnie. Dużo fajniej niż z samo latajacymi mydelniczkami.

Opublikowano

Jeśli masz tak ustawiony że posiada "bierną stateczność" -czyli po puszczeniu manetek w nadajniku pozostaje w pozycji w której go zostawiłeś i niema chęci do auto poziomowania  to może pogrzeb w MODE SETTINGS i ustawienia SELF LEVEL ze STICK daj AUX  (tak z pamięci więc nie na pewno   )

Jeśli ma chęci ale mu to kiepsko wychodzi  , wymaga ciągłego trymowania ,wraz z upływem czasu lotu rosną błędy w stabilizacji ..., to możliwe że drgania napędu przenoszą się na płytkę i żyro zwyczajnie głupieje ,wtedy pozostaje  wyważenie napędu, amortyzacja płytki  i/lub ustawienie pidów.

Opublikowano

Miałem KK i jest spoko na początek. Jak Sławek pisze, ustaw self-level na przełączniku. Wtedy będzie wracał do poziomu, ale drift i kontrolę wysokości będziesz musiał mieć w łapkach.

Na YT jest sporo filmów jak ustawić PID dla KK.

Opublikowano

Właśnie chdzi o wysokość trudno to opanować bo nie ma czujnika barometrycznego , a te całe PID-y ustawić to jest przej........

Opublikowano

Self-level na przełączniku to po pierwsze. Ustawianie PI (bo D nie ma w KK) jest nie do końca fajne, ale tutaj nawet nie o tym mowa. KK nie bierze PI Settings przy Autolevel. W tym trybie jest brany pod uwagę P Gain oraz P Limit. W skrócie:

- P Gain wskazuje jak czuły ma być autolevel (porównanie to P w Clean/Betaflight); za wysoki będzie powodować oscylacje (koryguje za mocno i "przestrzeliwuje" szukaną wartość), za niski będzie za wolno powracał do poziomu.

- P Limit wskazuje jak szybko duże wychylenie drążka dostanie przekazane do pętli kontrolnej, inaczej mówiąc niskie P Limit powoduje wzrost kąta przechyłu o małą ilość stopni;

Moja sugestia przy tym rozmiarze jest taka - ustaw P Gain oraz P Limit w okolicach 30. P Gain pewnie będzie za niskie, więc zwiększaj aż do momentu gdzie masz oscylacje po czym zmniejsz o 3-5 jednostek. P Limit może z kolei być dla początkującego za duże (no ale kontrola musi być, nie można latać "flegmą"), więc zmieniaj tak, by czuć się komfortowo z prędkością reakcji na drążki.

A najważniejsze jest to, by nie ustawiać w domu, to w zamkniętych pomieszczeniach po prostu nie wychodzi.

Opublikowano

Ustawiłem go na tyle ,że nadawał się do lotu.

Pierwsze koty za płoty.

Wylatałem dewa pakiety .

Latanie tak można opanować ...

do momentu obrotu drona w wokół własnej osi.

Potem już to kaplica.

Straty 1 śmigło ,na szczęście niewielkie.

Albo trzeba dorobić jakiś przód i tył żeby nie tracić orientacji , albo kupić nazę.

Pewnie skoczy się na tym drugim. :)

Opublikowano

Żartowałem, też sobie dronie, ale po cichu.

Z tym komputerem to jestem za, bo odkąd żyją własnym życiem+ dzieciaki giercują to już nie mam nad tym kontroli.

Daj mu diody bo nie widać gdzie przód gdzie tył

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.