Jano Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Fantastyczna maszynka dla każdego kto samodzielnie buduje modele.Nie tak bardzo trudna w budowie i obsłudze jak by się mogło wydawać i co istotne za niewielkie pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Podzielisz się większą ilością informacji na temat wykorzystanych materiałów itd. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Też jestem zainteresowany co i jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckydan Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 O takich maszynkach można poczytać tu: https://www.cnc.info.pl/portal.htm Budowa nie jest prosta, aczkolwiek dla kogoś kto lubi majsterkować - do wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Cała konstrukcja jest ze sklejki 20mm , sterowanie to arduino , prowadnice fi 16 x i y oś z to fi 12 łożyska liniowe,podpory wałków,śruby trapezowe 10,wrzeciono czajna 300W.Pole robocze to 460x840.Blat i podstawa płyta meblowa blat wzmocniony po bokach płaskownikiem duralowym lub stalowym 3mm. edit:silniki to nema 23 2.5A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 A silniki jakie dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Masz może jakies fotki z budowy? Wypalcowane na androidzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckydan Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Tu jest relacja z budowy podobnego - trochę zamierzchłe czasy, ale zawsze Trzeba oglądać od końca zdjęć - to będzie po kolei. https://www.flickr.com/photos/mamgo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 a jak te silniki się spisują? zastanawiam się nad kupnem nema 17 1.7A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Tomek,Wenar kolega prawdopodobnie użył takich samych silników co ja mam a mianowicie https://www.omc-stepperonline.com/hybrid-stepper-motor/nema-23-bipolar-18deg-19nm-269ozin-28a-32v-57x57x76mm-4-wires-23hs30-2804s.html. W mojej maszynce mam takie silniki i spisują sie wyśmienicie,a nema 17 nie polecam do dużego cnc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Pierwsza maszynka którą zrobiłem była na nema 17 ale tam miałem jako śruby napędowe zwykłe szpilki M 10 o skoku 1.5 mm pole robocze to 460x320 mm.17 były ok.Ale teraz mam śruby trapezowe o skoku 2 mm pole robocze 850x460 dlatego dałem mocniejsze silniki. Zdjęć z budowy tej maszynki nie mam ale mam z budowy starej.Całą nową maszynkę wycinałem na tej prototypowej. Dawid jak chcesz zbudować coś w granicach pola 500x250 to nema 17 1,7A wystarczy. Najsłabszym elementem poprzedniej maszynki było wrzeciono (multiszlifierka) która jak zapewne wiecie wali po uszach.Po zakupie nowego wrzeciona którego praktycznie nie słychać postanowiłem wybudować trochę większą maszynkę, choć ta pierwsza jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Akurat jestem w trakcie budowy plotera termicznego (drut na gorąco) 1300x700, zasady działania te same tylko inne narzędzie tnące, oraz nie w pionie tylko poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Szkoda Twojej pracy na śruby trapezowe. Nawet tanie śruby kulowe z CNC Profi dają wielokrotnie lepszy efekt. Już nawet mniejsza z dokładnością, ale mają tyle mniejsze opory ruchu, że zmiana trapezów o skoku 2mm na kulowe o skoku 5mm pozwoliła podnieść prędkość obróbki z 800mm/min do 3500mm/min (przy tych samych silnikach krokowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 tak wygląda mój cel: zależy mi na 4 osiach i cięciu 3d aby w pełni wykorzystać potencjał maszyny, w myśli - jak coś robić to z rozmachem. sterowniki są już w drodze do mnie a prostą prowizorkę zrobię z suwnic z cd-romów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Mi udało się dzisiaj zrobić pierwsze cięcie na mojej drukarko-frezarce. Pole pracy z glowica frezującą 260x270. Przy druku 300x270 bez podgrzewanego stołu lub 300x200 z podgrzewanym stołem. Opis projektu na forum rcclub.eu :http://rcclub.eu/viewtopic.php?f=113&p=138680 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 japim - Jak wygląda sprawa wibracji u Ciebie ? Też mam drukarkę 3d i myślałem dołożyć do niej jakieś lekkie wrzeciono ale to co Ty masz chyba jest za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Ja mam wałki 12. Mam drugą drukarkę na wałkach 8mm i tam nawet nie myślałem, aby mocować wrzeciono. Dla takiej małej to może ręczny dremelek do jakiegoś grawerowania. Dodatkowo do mojej w celu wyeliminowania skręcania się dwóch wałków osi X, które są bardzo blisko siebie i bardzo źle pracują na skręcanie przy obciążeniu mechanicznym musiałem ad-hoc dodać takie wzmocnienie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie budowa nowego małego domowego CNC ze sklejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie budowa nowego małego domowego CNC ze sklejki Niestety tak. Na mojej maszynce mogę ciąć i grawerować - ale to raczej do pojedynczych rzeczy. Z drugiej strony jak zrobisz maszyne o polu 80x50 cm to już robi się z tego mebel... Myślałem nad zrobieniem czegoś w tym stylu - żeby było rozbieralne: Jak potrzebujesz sformatować sobie deskę - to wyciągasz, ustawiasz, a potem jak w reklamach telewizyjnych ze sprzętem do ćwiczenia wsuwasz pod łóżko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 mam już o polu 60x60cm ze stali waży ze 100kg ale trzymam u kumpla na złomie i nie mam kiedy tam jeździć pofrezować dlatego myślę o małej biurkowej ze sklejki żeby się zamknęła w wymiarach 50x50 cm czyli pole robocze z 30x20 może albo mniejsze. Do frezowania sklejki , grawerowania i PCB powinna wystarczyć Stara fotka zrobiona przy upgrade śruby osi Y. Ciężkie ale w alu rzeźbi - na fotkach widać obudowy z alu frezowane na niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi