Tom Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Wiosna idzie bo insekty zaczynają się wykluwać :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Do lotu będziesz zakładał lornetki? Okulary mogą być za słabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Do lotu będziesz zakładał lornetki? Okulary mogą być za słabe Niee.... zbieram kasę na laserową korekcję wzroku, będę widział jak Jastrząb . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Jak dalej polecisz to tylko teleskop Hubble pomoże, może :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Niee.... zbieram kasę na laserową korekcję wzroku, będę widział jak Jastrząb . Moze taniej i bezpieczniej wiekszy model zbudowac ? Apropos oczu , to wczoraj ogladalem film o malpkach Kapucynkach i cementuja one przyjazn w stadzie , kladac sobie nawzajem pazurki ( a maja ostre ! ) w oku ( lub palec w usta uzbrojone w zeby-brzytwy ) i tak trzymaja kilka minut. Ma to potwierdzic , ze moga na siebie wzajemnie liczyc w TEJ i INNYCH sytuacjach i wzmacniaja przyjaznie w stadzie . Takich zachowan ( proby z ryzykiem w obrebie stada ) nie stwierdzono u ZADNYCH innych zwierzat ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Dłubaniny ciąg dalszy, pokrywa przodu kadłuba, jakoś wyposażenie trzeba będzie włożyć . i waga dotychczasowej stolarki, nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Jędrek, tak sobie dumam, może zamiast wąchać aceton, okleić go folią z klejem termo, oczywiście jak masz dostęp do małego żelazka specjalistycznego, bo normalnym do prasowania nie podejdzie do takiego maździabstwa. Oczywiście nie folia do modeli makro, bo ta jest za ciężka/gruba! Niestety asortyment cienkich folii termicznych na naszym rynku jest praktycznie zerowy, ale znalazłem coś takiego u Marka Rokowskiego, do kupienia TUTAJ, a tak wygląda: Film instruktażowy Cienka i lekka folia termo z klejem niskotemperaturowym (90-140 °C). Grubość 21 mikronów, gramatura: 22. - brzmi już zachęcająco, tylko, czy będzie się kleić do balsy, tak jak klei się do pianek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Można sięgnąć po metody "starej szkoły". Mikrofilm nitrocelulozowy. Tylko zabawy trochę będzie, a i przygotowanie samemu mieszanki i oprzyrządowania do zdejmowania filmu z kąpieli, trochę się zejdzie. W ultralekkich modelach to całkiem sensowne rozwiązanie. W klasie "orzeszków" co prawda królowała "japonka", ale i powyższa metoda miała zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Jurek, dzięki za info, ale zostanę przy japonce i cellonie . Można sięgnąć po metody "starej szkoły". Mikrofilm nitrocelulozowy. Tylko zabawy trochę będzie, a i przygotowanie samemu mieszanki i oprzyrządowania do zdejmowania filmu z kąpieli, trochę się zejdzie. W ultralekkich modelach to całkiem sensowne rozwiązanie. W klasie "orzeszków" co prawda królowała "japonka", ale i powyższa metoda miała zastosowanie. Niee.. aż tak nie będę robił, ale dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Może papier koreański https://sklep.modelmaking.pl/pl/p/Papier-koreanski-bialy-8-gm2-500x750-mm/2599 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki Wojtek za info, jeszcze nie korzystałem z tego papieru. Muszę zadzwonić do nich o wielkość arkuszy, bo niema takiej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Papier kondensatorowy - idealny. Mam go gdzieś jeszcze, szerokość 70mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Andrzeju, w tytule jest, że jest to 500x750mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki Wojtek za info, jeszcze nie korzystałem z tego papieru. Muszę zadzwonić do nich o wielkość arkuszy, bo niema takiej informacji. 500 x750 Jak by co to bibułę 12g mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki Wojtek za info, jeszcze nie korzystałem z tego papieru. Muszę zadzwonić do nich o wielkość arkuszy, bo niema takiej informacji. Czy to nie jest ten format widoczny w linku 500x750mm ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki Krzysiek, faktycznie jest, jakaś pomroczność jasna mnie dopadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 dla zobrazowania trudności i skali można prosić o fotkę na tle np monety ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki Koledzy za wszelkie info odnośnie materiałów do pokrycia. Trochę papieru japońskiego mam, zobaczymy jak z kolorkami, pofarbować to nie problem. A co do wielkości modelu, to fotka z jednogroszówką i na mojej dłoni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Jędrek, no to teraz można sobie uzmysłowić z czym bój toczyć trzeba! Sądzę, że nieszybko zostaniesz zdetronizowany na tym forum (już pomijam fakt niewielkiego zainteresowania mikrusami). Ja przymierzam się powoli do pierwszych dwóch maluchów w oparciu o piankę XPS-EPP/folię PP/włókno węglowe, ale będą to proste konstrukcje do testowania mojej elektroniki RC, czyli raczej mało szlachetne insekty w porównaniu z twoim owadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Japonkę można kupić też w sklepach dla plastyków i mają duży wybór gramatur: od 9g/m2 do 38g/m2. https://tuluz.pl/pl/c/Bibula%2C-papier-japonski/1482 - link do krakowskiego, w którym kupuję "stacjonarnie", ale pewnie znalazł byś też coś bliżej siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi