Skocz do zawartości

Orzeszku, orzeszku.. Corby Starlet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do lotu będziesz zakładał lornetki?  Okulary mogą być za słabe :P

Niee.... zbieram kasę na laserową korekcję wzroku, będę widział jak Jastrząb :P .

Opublikowano

Niee.... zbieram kasę na laserową korekcję wzroku, będę widział jak Jastrząb :P .

Moze taniej i bezpieczniej wiekszy model zbudowac ?   

Apropos oczu , to wczoraj ogladalem film o malpkach Kapucynkach i cementuja one przyjazn w stadzie , kladac sobie nawzajem pazurki ( a maja ostre ! )  w oku ( lub palec w usta uzbrojone w zeby-brzytwy )  i tak trzymaja kilka minut. Ma to potwierdzic , ze moga na siebie wzajemnie liczyc w TEJ i INNYCH sytuacjach i wzmacniaja przyjaznie w stadzie . Takich zachowan ( proby z ryzykiem w obrebie stada ) nie stwierdzono u ZADNYCH innych zwierzat ......

Opublikowano

Dłubaniny ciąg dalszy, pokrywa przodu kadłuba, jakoś wyposażenie trzeba będzie włożyć :).

post-270-0-57233800-1521661142_thumb.jpg

post-270-0-66905600-1521661165_thumb.jpg

i waga dotychczasowej stolarki, nie jest źle :)

post-270-0-21612200-1521661193_thumb.jpg

Opublikowano

Jędrek, tak sobie dumam,   :rolleyes: może zamiast wąchać aceton,  ;)  okleić go folią z klejem termo, oczywiście jak masz dostęp do małego żelazka specjalistycznego, bo normalnym do prasowania nie podejdzie do takiego maździabstwa.  Oczywiście nie folia do modeli makro, bo ta jest za ciężka/gruba! Niestety asortyment cienkich folii termicznych na naszym rynku jest praktycznie zerowy, ale znalazłem coś takiego u Marka Rokowskiego, do kupienia TUTAJ, a tak wygląda:

post-18069-0-93277300-1521667921.jpg

Film instruktażowy

Cienka i lekka folia termo z klejem niskotemperaturowym (90-140 °C). Grubość 21 mikronów, gramatura: 22. - brzmi już zachęcająco, tylko, czy będzie się kleić do balsy, tak jak klei się do pianek?

Opublikowano

Można sięgnąć po metody "starej szkoły". Mikrofilm nitrocelulozowy.

Tylko zabawy trochę będzie, a i przygotowanie samemu mieszanki i oprzyrządowania do zdejmowania filmu z kąpieli, trochę się zejdzie. ;)

W ultralekkich modelach to całkiem sensowne rozwiązanie. W klasie "orzeszków" co prawda królowała "japonka", ale i powyższa metoda miała zastosowanie.

Opublikowano

Jurek, dzięki za info, ale zostanę przy japonce i cellonie :) .

Można sięgnąć po metody "starej szkoły". Mikrofilm nitrocelulozowy.

Tylko zabawy trochę będzie, a i przygotowanie samemu mieszanki i oprzyrządowania do zdejmowania filmu z kąpieli, trochę się zejdzie. ;)

W ultralekkich modelach to całkiem sensowne rozwiązanie. W klasie "orzeszków" co prawda królowała "japonka", ale i powyższa metoda miała zastosowanie.

Niee.. aż tak nie będę robił, ale dzięki.

Opublikowano

Dzięki Wojtek za info, jeszcze nie korzystałem z tego papieru. Muszę zadzwonić do nich o wielkość arkuszy, bo niema takiej informacji.

Opublikowano

Dzięki Wojtek za info, jeszcze nie korzystałem z tego papieru. Muszę zadzwonić do nich o wielkość arkuszy, bo niema takiej informacji.

500 x750

Jak by co to bibułę 12g mam.

Opublikowano

Czy to nie jest ten format widoczny w linku 500x750mm ? .

Opublikowano

Dzięki Koledzy za wszelkie info odnośnie materiałów do pokrycia. Trochę papieru japońskiego mam, zobaczymy jak z kolorkami, pofarbować to nie problem. A co do wielkości modelu, to fotka z jednogroszówką i na mojej dłoni :).

post-270-0-10606500-1521748940_thumb.jpg

post-270-0-96458200-1521748954_thumb.jpg

Opublikowano

Jędrek, no to teraz można sobie uzmysłowić z czym bój toczyć trzeba!  :rolleyes: Sądzę, że nieszybko zostaniesz zdetronizowany na tym forum (już pomijam fakt niewielkiego zainteresowania mikrusami). Ja przymierzam się powoli do pierwszych dwóch maluchów w oparciu o piankę XPS-EPP/folię PP/włókno węglowe, ale będą to proste konstrukcje do testowania mojej elektroniki RC, czyli raczej mało szlachetne insekty w porównaniu z twoim owadem.  ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.