Henryk S. Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Witam Kolegów ! Będąc w posiadaniu silnika benzynowego Saito FG 21 , zapadła decyzja budowy RWD 8 w skali 1:4 o rozpiętości 275 cm . W oczekiwaniu na lepszą pogodę do malowania PZL 11c , z nudów zacząłem wycinać wręgi i boki kadłuba , to co widoczne na zdjęciach zajęło mi to dwa dni. Boki kadłuba i wręg z tyłu kadłuba wyciąłem ze sklejki modelarskiej lipowo - balsowej , na wręgę silnikową i mocowania podwozia użyłem sklejki 6 mm z castoramy , pozostałe wręgi to sklejka 4 mm okume . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcze Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Kolejna niesamowita relacja z budowy naszego RWDziaka w Pańskim wykonaniu Przyjemnie się ogląda Pańskie prace i czyta szczegółowy opis. Dzięki temu początkujący modelarze mają się od kogo uczyć. Kibicuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacacyl Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 W oczekiwaniu na lepszą pogodę do malowania PZL 11c Ta nowa jedenastka to bardzo tajemnicza jest ...nie ma fotorelacji - wielka szkoda Dobrze ,że będzie można obejrzeć budowę ósemki. A co to za plany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Plany tej ósemki są Marka Klimczaka , powiększone z 1:5 do 1:4 , nie są to jakieś bardzo dokładne plany , będę wprowadzał trochę zmian. Jedenastka która czeka na malowanie jest o rozpiętości 3 m , nie zamieszczałem budowy , gdyż budowa jest taka sama jak poprzednie 2,5 m które budowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacacyl Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Plany tej ósemki są Marka Klimczaka , powiększone z 1:5 do 1:4 , nie są to jakieś bardzo dokładne plany , będę wprowadzał trochę zmian. Jedenastka która czeka na malowanie jest o rozpiętości 3 m , nie zamieszczałem budowy , gdyż budowa jest taka sama jak poprzednie 2,5 m które budowałem. Myślałem ,że to własnej konstrukcji maszyna będzie, ale w szczegółach jak tu i ówdzie można było zobaczyć co nieco różnic będzie - choćby imitacja blachy falistej. Może by tak stary temat uzupełnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Witam Kolegów ! ... zapadła decyzja budowy RWD 8 w skali 1:4 o rozpiętości 275 cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Heniu, FG 21 nie będzie za mały dla rozpiętości 2,75 m? Poza tym są to dosyć zawodne silniki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Mam Sopwith Pupa o rozpiętości 2 m z takim samym silnikiem i wystarcza mocy , RWD 8 ma większą rozpiętość ale dużo mniejsze opory , jest jeden płat i bardzo wąski kadłub , no i będę się starał zbudować lekki model. Robercie czemu piszesz ze te silniki są zawodne , latam na tych silnikach i nigdy nie gasną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Heniu, miałem jeden w Funtanie Hangar 9. Bardzo trudno było wyregulować mu obroty, a w powietrzu lubił gasnąć. Trzeba uważać na odległość między otworem w gaźniku, a wręgą silnikową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Ja tam pozbylem sie szybko tego ustrojstwa. Mialem co prawda silniki z pierwszej serii , a te nowsze maja juz "cos tam" poprawione i ponoc sa niezawodne. Na moje szczescie byl zamontowany w PULSE 60 i gdzie by mi nie zgasl , to zawsze do lotniska doszybowalem . PULSE 60 okazalo sie , to model ktory lata bez silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Niezmiernie się cieszę, że będzie piękna spora "8". Brawo Henryk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Święta minęły i wziąłem się za dalszą budowę modelu , kadłub już sklejony . Zrobiłem dżwignie pośrednią z rurki stalowej cienkościennej 5 mm , orczyki z blachy stalowej 1,5 mm , uchwyty do zastrzałów płatów z blach duralowej 2 mm , z laminatu 2 mm zrobiłem orczyk steru kierunku , dżwignie steru wysokości i kierunku. Kadłub jeszcze nie skończony ale serwa już zamontowane , teraz miałem dużo lepszy dostęp do montażu całego napędu , niż po oklejeniu kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Heniu, to zdjęcia dedykuję Tobie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Dziękuję Stefanie za zdjęcia , chociaż już dawno je mam. Dalsze relacje z budowy , baldachim zrobiłem z rurek mosiężnych 6 mm , na razie są prowizorycznie polutowane cyną , zrobiłem przymiarkę baldachimu i wszystko pasuje , przymocowałem baldachim do sklejki i będzie lutowany na mosiądz. Centropłat jest już przygotowany do oklejania balsą 2 mm , płaty będą łączone z centropłatem bagnetem z duraluminium 2 mm , płaty już posklejałem do kupy ale przy nich jeszcze jest dużo roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Dziękuję Stefanie za zdjęcia , chociaż już dawno je mam. ... Tak przypuszczałem, ale to była dedykacja. Czy przewidujesz swoją "8" holować szybowce? http://samolotypolskie.blogspot.com/2013/04/rwd-8-holowka-szybowcow.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Tak przypuszczałem, ale to była dedykacja. Czy przewidujesz swoją "8" holować szybowce? http://samolotypolskie.blogspot.com/2013/04/rwd-8-holowka-szybowcow.html Stefanie szybowców nie będę holował z silnikiem 21 cm3 , podoba mi się to malowanie w kolorze khaki , już szukałem takiego malowania , są takie malowania RWD-8 -PWS ze Szkoły Podchorążych w Dęblinie , ale nie podoba mi się ta kabina w kształcie wanny. Teraz pokaże Wam dalsze postępy z budowy , dużo dłubania a mało co widać , zrobiłem mocowania płatów do centropłata , nie będą to płaty składane do tyłu , więc zrobiłem z przodu zamek jak w samolocie , tylko nie wyciągany sworzeń ale na sprężynę która zabezpiecza przed wypadnięciem. Zabezpieczenie płata na spływie wymyśliłem , niby zawias z blachy duraluminium ale skręcany na śrubki M3 , baldachim prawie gotowy i polutowany na mosiądz , pozostały jeszcze do zrobienia orczyk do napędu lotek. Model w tym stanie jak na zdjęciach z trzema serwami i zbiornikiem waży 2,6 kg. Zamieszczam kilka zdjęć do oglądania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Nie ma pogody na latanie , więc siedzę w domu i troszkę znowu podłubałem przy modelu , centropłat pokryty balsą 2 mm , przy baldachimie tez jeszcze porobiłem wykrzyżowania , kabiny pilotów też nabrały wyglądu , zrobiłem pół wręgi se sklejki i pokryłem balsą 2 mm , w kabinie zrobiłem imitację rur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Ciekawi mnie profil w Twoim modelu, czy mógłbyś napisać coś na ten temat? Ze zdjęć wynika, że jest to jakiś klasyczny dwuwypukły NACA 2412 lub grubszy, chętnie stosowany w makietach. W oryginale był IAW-140 samostateczny o płaskim spodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Prawie zgadłeś jaki jest profil , jest to NACA 2415. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Cały urok RWD - 8 polegał na profilu samostatecznym. Szkoda że model tego nie odziedziczy. Choć i tak fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi