Henryk S. Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Witam Kolegów ! Będąc w posiadaniu silnika benzynowego Saito FG 21 , zapadła decyzja budowy RWD 8 w skali 1:4 o rozpiętości 275 cm . W oczekiwaniu na lepszą pogodę do malowania PZL 11c , z nudów zacząłem wycinać wręgi i boki kadłuba , to co widoczne na zdjęciach zajęło mi to dwa dni. Boki kadłuba i wręg z tyłu kadłuba wyciąłem ze sklejki modelarskiej lipowo - balsowej , na wręgę silnikową i mocowania podwozia użyłem sklejki 6 mm z castoramy , pozostałe wręgi to sklejka 4 mm okume . 1
tomcze Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Kolejna niesamowita relacja z budowy naszego RWDziaka w Pańskim wykonaniu Przyjemnie się ogląda Pańskie prace i czyta szczegółowy opis. Dzięki temu początkujący modelarze mają się od kogo uczyć. Kibicuję!
Bacacyl Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 W oczekiwaniu na lepszą pogodę do malowania PZL 11c Ta nowa jedenastka to bardzo tajemnicza jest ...nie ma fotorelacji - wielka szkoda Dobrze ,że będzie można obejrzeć budowę ósemki. A co to za plany?
Henryk S. Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Opublikowano 22 Marca 2018 Plany tej ósemki są Marka Klimczaka , powiększone z 1:5 do 1:4 , nie są to jakieś bardzo dokładne plany , będę wprowadzał trochę zmian. Jedenastka która czeka na malowanie jest o rozpiętości 3 m , nie zamieszczałem budowy , gdyż budowa jest taka sama jak poprzednie 2,5 m które budowałem.
Bacacyl Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Plany tej ósemki są Marka Klimczaka , powiększone z 1:5 do 1:4 , nie są to jakieś bardzo dokładne plany , będę wprowadzał trochę zmian. Jedenastka która czeka na malowanie jest o rozpiętości 3 m , nie zamieszczałem budowy , gdyż budowa jest taka sama jak poprzednie 2,5 m które budowałem. Myślałem ,że to własnej konstrukcji maszyna będzie, ale w szczegółach jak tu i ówdzie można było zobaczyć co nieco różnic będzie - choćby imitacja blachy falistej. Może by tak stary temat uzupełnić ?
Andrzej Klos Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Witam Kolegów ! ... zapadła decyzja budowy RWD 8 w skali 1:4 o rozpiętości 275 cm .
robas69 Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Heniu, FG 21 nie będzie za mały dla rozpiętości 2,75 m? Poza tym są to dosyć zawodne silniki .
Henryk S. Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Opublikowano 23 Marca 2018 Mam Sopwith Pupa o rozpiętości 2 m z takim samym silnikiem i wystarcza mocy , RWD 8 ma większą rozpiętość ale dużo mniejsze opory , jest jeden płat i bardzo wąski kadłub , no i będę się starał zbudować lekki model. Robercie czemu piszesz ze te silniki są zawodne , latam na tych silnikach i nigdy nie gasną.
robas69 Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Heniu, miałem jeden w Funtanie Hangar 9. Bardzo trudno było wyregulować mu obroty, a w powietrzu lubił gasnąć. Trzeba uważać na odległość między otworem w gaźniku, a wręgą silnikową.
jarek996 Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Ja tam pozbylem sie szybko tego ustrojstwa. Mialem co prawda silniki z pierwszej serii , a te nowsze maja juz "cos tam" poprawione i ponoc sa niezawodne. Na moje szczescie byl zamontowany w PULSE 60 i gdzie by mi nie zgasl , to zawsze do lotniska doszybowalem . PULSE 60 okazalo sie , to model ktory lata bez silnika
stema Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Niezmiernie się cieszę, że będzie piękna spora "8". Brawo Henryk.
Henryk S. Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Święta minęły i wziąłem się za dalszą budowę modelu , kadłub już sklejony . Zrobiłem dżwignie pośrednią z rurki stalowej cienkościennej 5 mm , orczyki z blachy stalowej 1,5 mm , uchwyty do zastrzałów płatów z blach duralowej 2 mm , z laminatu 2 mm zrobiłem orczyk steru kierunku , dżwignie steru wysokości i kierunku. Kadłub jeszcze nie skończony ale serwa już zamontowane , teraz miałem dużo lepszy dostęp do montażu całego napędu , niż po oklejeniu kadłuba.
Henryk S. Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Dziękuję Stefanie za zdjęcia , chociaż już dawno je mam. Dalsze relacje z budowy , baldachim zrobiłem z rurek mosiężnych 6 mm , na razie są prowizorycznie polutowane cyną , zrobiłem przymiarkę baldachimu i wszystko pasuje , przymocowałem baldachim do sklejki i będzie lutowany na mosiądz. Centropłat jest już przygotowany do oklejania balsą 2 mm , płaty będą łączone z centropłatem bagnetem z duraluminium 2 mm , płaty już posklejałem do kupy ale przy nich jeszcze jest dużo roboty.
stema Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Dziękuję Stefanie za zdjęcia , chociaż już dawno je mam. ... Tak przypuszczałem, ale to była dedykacja. Czy przewidujesz swoją "8" holować szybowce? http://samolotypolskie.blogspot.com/2013/04/rwd-8-holowka-szybowcow.html
Henryk S. Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Tak przypuszczałem, ale to była dedykacja. Czy przewidujesz swoją "8" holować szybowce? http://samolotypolskie.blogspot.com/2013/04/rwd-8-holowka-szybowcow.html Stefanie szybowców nie będę holował z silnikiem 21 cm3 , podoba mi się to malowanie w kolorze khaki , już szukałem takiego malowania , są takie malowania RWD-8 -PWS ze Szkoły Podchorążych w Dęblinie , ale nie podoba mi się ta kabina w kształcie wanny. Teraz pokaże Wam dalsze postępy z budowy , dużo dłubania a mało co widać , zrobiłem mocowania płatów do centropłata , nie będą to płaty składane do tyłu , więc zrobiłem z przodu zamek jak w samolocie , tylko nie wyciągany sworzeń ale na sprężynę która zabezpiecza przed wypadnięciem. Zabezpieczenie płata na spływie wymyśliłem , niby zawias z blachy duraluminium ale skręcany na śrubki M3 , baldachim prawie gotowy i polutowany na mosiądz , pozostały jeszcze do zrobienia orczyk do napędu lotek. Model w tym stanie jak na zdjęciach z trzema serwami i zbiornikiem waży 2,6 kg. Zamieszczam kilka zdjęć do oglądania.
Henryk S. Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Opublikowano 1 Maja 2018 Nie ma pogody na latanie , więc siedzę w domu i troszkę znowu podłubałem przy modelu , centropłat pokryty balsą 2 mm , przy baldachimie tez jeszcze porobiłem wykrzyżowania , kabiny pilotów też nabrały wyglądu , zrobiłem pół wręgi se sklejki i pokryłem balsą 2 mm , w kabinie zrobiłem imitację rur.
kesto Opublikowano 15 Maja 2018 Opublikowano 15 Maja 2018 Ciekawi mnie profil w Twoim modelu, czy mógłbyś napisać coś na ten temat? Ze zdjęć wynika, że jest to jakiś klasyczny dwuwypukły NACA 2412 lub grubszy, chętnie stosowany w makietach. W oryginale był IAW-140 samostateczny o płaskim spodzie.
Henryk S. Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Opublikowano 17 Maja 2018 Prawie zgadłeś jaki jest profil , jest to NACA 2415.
skippi66 Opublikowano 17 Maja 2018 Opublikowano 17 Maja 2018 Cały urok RWD - 8 polegał na profilu samostatecznym. Szkoda że model tego nie odziedziczy. Choć i tak fajny.
Rekomendowane odpowiedzi