f2cmariusz Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 No więc sprzedawali, czy się chwalili? A.C. dyplomatycznie napiszę że to retoryczne pytanie. Myślę że obaj Panowie z którymi byłem w Lugo pozwolą obfotografować swoje zakupy i opublikować tutaj. Na razie następna część dostępnych wtedy silniczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Chcialem napisac , ze ten czerwony ROSS POWER to tak zajebisty silnik , ze mucha nie siada , ale jednak zdzira siadla .......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Jeżeli te piękne silniki były przedmiotem handlu, to ja o tych sprzedawcach nie mam wysokiego mniemania... To zwykli handlarze są (jak myślę). Jak ja bym miał takie cudeńka w kolekcji to w życiu bym nawet nie pomyślał, żeby je sprzedawać... Osobiście do każdego mojego silniczka mam duży sentyment. Mam zapisane skąd i kiedy się u mnie znalazł. Choć moje dzieciaki już pytają: Tata, a ile te twoje motorki są warte? Są warte i z biegiem czasu będą warte coraz więcej A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 A jak te silniczki miałyby trafić do Twojej kolekcji, gdyby niektórzy ich nie sprzedawali Pozdrawiam, Sławek 'FockeWulf' 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 w nawiązaniu do samego kolekcjonowania i... : https://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/860977,fiskus-nie-przepusci-nawet-kolekcjonerom.html https://www.podatki.biz/artykuly/12_78.htm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 A jak te silniczki miałyby trafić do Twojej kolekcji, gdyby niektórzy ich nie sprzedawali Pozdrawiam, Sławek 'FockeWulf' Swoje silniki zdobywam na różne sposoby. Kupuję, otrzymuję w prezencie. Czasem jakąś aukcję uda mi się wygrać... Ale,żeby wyzbywać się takich cudeniek, to trzeba nie mieć serca . Ci ludzie, jak mi się wydaje nie mają problemów finansowych i chyba nie są zmuszeni wyzbywać się tych silników, a nie sądzę, żeby mieli po kilka takich samych. Więc ich stosunek do tych silników jest czysto handlowy, a to z kolekcjonerstwem nic wspólnego nie ma. I owszem wystawić te silniki, dyskutować, wiedzą się popisać, nawet się wymieniać to tak. Ale żeby tak zwyczajnie się ich wyzbywać, to już nie. Czy u nas na forum, ktoś handluje motorkami? Nie, bo tu są kolekcjonerzy, którzy serce wkładają w te swoje kolekcje. I tak właśnie powinno być Ale,że to nie moje motorki, to w sumie problem też nie mój A co do podatku, to nie dotyczy, gdyż nie zamierzam niczego sprzedawać. Raczej kupować A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Fajnie spotkać się z taką pasją jak Twoja, ale nie każdy ma takie nastawienie. Dla jednych motorek to eksponat, dla innych przedmiot użytkowy. No i cóż tu pisać, masz możliwość wzbogacenia kolekcji! Pozdrawiam, Sławek 'FockeWulf' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 re postu Kol Mariusza 23.03.2015, 07:41; Aktualizacja: 23.03.2015, 08:25 [https://podatki.gaze...ekcjonerom.html ] 06.06.2006 [https://www.podatki....ykuly/12_78.htm ] Sprzedaż kolekcji – wybrane przykłady... tak, były takie zakusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 A co do podatku, to nie dotyczy, gdyż nie zamierzam niczego sprzedawać. Raczej kupować A.C. w pełni podzielam Twój jak i wielu innych zapał kolekcjonerski. Ale czy nasi spadkobiercy będą podchodzić w ten sam sposób. Z doświadczenia nabytego własnego znam różne przypadki. ten pozytywny widać na tych fotografiach ENGINES for model aircraft on loan from MR GUS VAN RHYN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 stan na 28.08.2019 Art. 4. Obowiązek podatkowy, z zastrzeżeniem art. 5, ciąży: 1) przy umowie sprzedaży – na kupującym; 2) przy umowie zamiany – na stronach czynności; 3) przy umowie darowizny – na obdarowanym; Art. 7. 1. Stawki podatku wynoszą: 1) od umowy sprzedaży: a) nieruchomości, rzeczy ruchomych, prawa użytkowania wieczystego, własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego oraz wynikających z przepisów prawa spółdzielczego: prawa do domu jednorodzinnego oraz prawa do lokalu w małym domu mieszkalnym – 2% Art. 9. Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne: 6) sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1000 zł; i to tyle... " A co do podatku, to nie dotyczy, gdyż nie zamierzam niczego sprzedawać. Raczej kupować A.C. " A więc Kolego Andrzeju, kupując "motorek" o wartosci powyżej 1k powinieneś zapłacić PCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Kolego Mariuszu patrzę i podziwiam... Ale, Kolega idzie jak widać w czystą komercję i nowoczesność. Bo z fotografii przedstawianych tu wynika, że ta replika niewiele będzie miała wspólnego z oryginałem. Ja bym to nazwał wariacją, jak w muzyce. Kolega Mariusz jak widać nie tworzy już czystej repliki, tyko tworzy dzieło na motywach silniczka SiM2B. Ja tu widzę totalną niecierpliwość wykonawcy. Bo Kolega Mariusz wpadł w trans pod tytułem patrzcie jaki piękny silniczek wam zbuduję... I to będzie piękny silniczek, na miarę naszych czasów. I to jest ambitny projekt. I chylę czoła, ale należałoby zmienić tytuł tego wątku (moim zdaniem): Budowa Polskiego"Silniczka na motywach silnika SiM 2B". I to by odzwierciedlało aktualny stan rzeczy. Moim zdaniem, bo to wszystko jest rozwojowe, najpierw powinna powstać prawdziwa i jak najbardziej zbliżona do oryginału, replika, a dopiero później następne projekty gdzie będzie kolor, produkcja pół masowa itp... Tak czy owak, replika czy "wariacja" to i tak moim zdaniem cudeńko wyjdzie i się na nie piszę, jeżeli cena nie będzie wariacka A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Kolego Andrzeju jak już dwa razy tu w tym wątku napisałem cena repliki silnika SiM 2b będzie rynkowa. A to oznacza że pojawi się na ebay.com z informacją że jest wykonywane 60 sztuk replik i na pewno więcej nie będzie. Będą inne silniczki spalinowe. Taka jest z Pawłem ustalona strategia tego przedsięwzięcia jak odstawiono mnie od czynnego zajmowaniem się wyścigiem F2C. co do jakości? Inaczej nie potrafię... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Jeżeli te piękne silniki były przedmiotem handlu, to ja o tych sprzedawcach nie mam wysokiego mniemania... To zwykli handlarze są (jak myślę). Jak ja bym miał takie cudeńka w kolekcji to w życiu bym nawet nie pomyślał, żeby je sprzedawać... Osobiście do każdego mojego silniczka mam duży sentyment. Mam zapisane skąd i kiedy się u mnie znalazł. Choć moje dzieciaki już pytają: Tata, a ile te twoje motorki są warte? Są warte i z biegiem czasu będą warte coraz więcej A.C. Andrzeju pozdrawiam z Almaty, a czego sie dowiedzialem od jednego z wlascicieli to ze ma ponad 1500 motorkow w kolekcji, wiec sprzedaje te najmniej dla niego interesujace... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 że jest wykonywane 60 sztuk replik i na pewno więcej nie będzie Zeby nie bylo jak z zespolami muzycznymi ; to jest na 100% nasza OSTATNIA trasa koncertowa , dlatego bilety sa 3 razy drozsze . Za dwa - trzy lata kase przpuszca na dragi i dziwki i zaczynaja grac na nowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Zeby nie bylo jak z zespolami muzycznymi ; to jest na 100% nasza OSTATNIA trasa koncertowa , dlatego bilety sa 3 razy drozsze . Za dwa - trzy lata kase przpuszca na dragi i dziwki i zaczynaja grac na nowo ...."Za dwa - trzy lata kase przpuszca na dragi i dziwki i ....." ...rany Boskie... a skąd takie przypuszczenia ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 ...."Za dwa - trzy lata kase przpuszca na dragi i dziwki i ....." ...rany Boskie... a skąd takie przypuszczenia ???? Muzycy to na 100% przepuszczaja na to co napisalem . Sam mam 50 dych i tez przepuszczalbym na dragi i dziwki , ale nie wiem na co przepuszczaja starsi ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Muzycy to na 100% przepuszczaja na to co napisalem . Sam mam 50 dych i tez przepuszczalbym na dragi i dziwki , ale nie wiem na co przepuszczaja starsi ode mnie 50 dych... a ja tylko skończone 6 dych i zdecydowanie pocketnc.com jeśli chodzi o moje aktualne fanaberie. (Mam tu na myśli rzecz wyszukaną, kaprys) czy po prostu potrzebę realizacji następnego prestiżowego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi