f2cmariusz Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Jacku, nie miałem wiedzy że wystarczy zadzwonić. Ale bez problemu kupiłem... na Allegro z dostawą do mnie. Jak byłem na Wileńskiej w sklepie wczoraj to zaparkowałem kilometr dalej od sklepu. Nie mają miejsca parkingowego dla klientów. Słabo to wygląda co bym musiał zasuwać z towarem do samochodu. Dlatego coraz bardziej cenię zakupy w necie z dostawą taką jaka mi odpowiada. przy okazji kupowania trafiło się coś ciekawego... Antyk... przyszła także część rozwiertaków niezbędnych do produkcji SiM 2b. W latach siedemdziesiątych zeszłego wieku nie miałem możliwości po prostu kupić, Zamawiałem wtedy u szlifierza narzędziowego. Prywatnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Miałem zamiar powalczyć o ten silnik, ale... przegapiłem koniec aukcji Tak czy siak cieszę się, że trafi w dobre ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Gratuluję zakupu, ja odpuściłem .....trafił w dobre ręce na Wileńskiej sa dwa sklepy, jeden znakomity drugi taki sobie...stołuję się w tym pierwszym , zawsze mi potną na takie odcinki jakich potrzebuję Miałem zamiar powalczyć o ten silnik, ale... przegapiłem koniec aukcji Tak czy siak cieszę się, że trafi w dobre ręce Marcinie , czy wiesz co to za silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Dlatego coraz bardziej cenię zakupy w necie z dostawą taką jaka mi odpowiada. Tak, dzisiaj możesz w ten sposób z całego świata kupić praktycznie prawie wszystko (no, może poza wolnym czasem ) jeśli wiesz jak i gdzie masz szukać... Ja niedawno w ten sposób kupiłem twardościomierz UCI/LEEB-a https://www.cnc.info.pl/pomiar-twardosci-loza-300-400-tki-t95698-20.html (takie przyrządy nie wiedzieć czemu w krajach byłego CCCP /zwłaszcza na Ukrainie/ są tańsze niż na zachodzie czy u nas, i to nieraz o połowę.. ) producent (a tak naprawdę pewnie produkowany gdzieś w CPR..) https://www.salutron.de/en/hardness-tester/hardytest-uci-3000/ dystrybutor handlowy(już pod inną marką.. , w Polsce za 16kPLN) https://www.hahn-kolb.de/ORION-UCI-3000-hardness-tester-with-test-probe-50nbspN-length-145nbspmm/42170610.sku/en/US/EUR/ Rosja (Rubel rosyjski/PLN x0,05zł) http://ank-ndt.ru/produkcziya/kontrol-tverdosti/tverdomeryi-portativnyie-ultrazvukovyie/ultrazvukovoj-tverdomer-tkm-459s.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Chwila oddechu od szarej codzienności. Na Kanale Żerańskim pokibicowałem chwilę kolegom na zawodach. Marek, Paweł, Mariusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Miły widok , nie wiem kim jest Pan w czapeczce Expert ale serdecznie go pozdrawiam ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 dzisiaj Expert Marek naprawia węglowe wędki połamane przy "zacinaniu ryby". To że wcześniej była zdeptana to już nikt nie pamięta bo najgorsze jest w tym że rybka nie była zacięta na haczyk Wraz z odejściem Marka z modelarstwa do równie prestiżowych zawodów w łowieniu ryb bezpowrotnie odeszła z Polski kategoria F2D. Na tych zawodach na Kanale Żerańskim Marek wylosował numer 81 i jeszcze było dalszych parę miejsc zajętych. Pozazdrościć frekwencji na zawodach lokalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 I stało się. Mała tokarka stołowa CNC210 jest gotowa. Ze zmieniaczem cztero-pozycyjnym narzędzi. Działa pod Mach3 wersja stołowa... stożek we wrzecionie to Morse'a 3 sterowanie Mach 3 te same widzę komponenty co we frezarce. Widać niebieski kabel USB do transmisji danych z laptopa WINDOWS 7 X64 po przez USB a nie port drukarki który tylko teraz w stacjach dokujących występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Gratuluję Mariuszu fajnego nabytku, na pewno bardzo poszerzy to Twoje możliwości "wytwórcze". Trzymam kciuki !!! stożek we wrzecionie to Morse'a 3 a jaki ma przelot ? Po wyglądzie suportu i łoza sądzę, ze konstrukcja oparta na zmodyfikowanej tokarce (CQxxxx, JYPxxxx...) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 we wcześniejszej specyfikacji maszyny przelot wrzeciona miał być 26 mm co bym mógł wały korbowe do SiM-a 2b toczyć sam. Ale stożek Morse'a 3 w taką dziurę wpada. Jest jakiś błąd ale że w Chinach skończyli już pracę to się niczego nie dowiem. Generalnie zawsze będzie jakiś niedosyt i zawsze okaże się że dla następnej pracy maszyna jest za mała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Ja w swojej Bernardo(700) przy przelocie ~ ø26mm mam stożek Mk4, co mniej więcej się zgadza z poniższą tabelką (wymiar d5 dla Mk4) chociaż często gniazdo Morse'a we wrzecionach jest skrócone, i przelot zaczyna się na większej niż d5 średnicy, ale i tak Mk3 do przelotu ø26 nie pasuje, bo dla trójki D = 23,825mm, więc albo walneli się w opisie i maszyna ma przelot ø26 i gniazdo Mk4, albo Mk3 i przelot w okolicach ø20-21mm... Obstawiam za pierwszą możliwością.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Pełna specyfikacja zamówionej tokarki CNC210 widać ewidentnie otwór we wrzecionie 26 mm i stożek Morse'a numer 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 No to się wyjaśniło???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 O ile widzę w specyfikacji to standardowo chłodzenia nie ma, tylko w opcjach. Zamierzasz zainstalować(jeśli nie ma fabrycznie ) oszczędny system do mgły (ew. z cyklonem do separacji chłodziwa i wiórów i odprowadzeniem oparów do wentylacji), czy standardowy "kranowy", bo pewnie jakiś założysz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 tak naprawdę bardzo rzadko stosuję na konwencjonalnych maszynach lejący się płyn chłodzący. Przy braku osłon (szczelnych) nie ma możliwości nie śmierdzieć podczas powrotu z pracy. Na swojej frezarce małej CNC bez wody przy posuwach powyżej 600 mm/minutę także się nie da pracować. Chyba że się stoi i ciągle polewa chłodziwem. Dzisiaj idzie chłodziwo z pompki od chłodziwa zakupionej na Allegro małej mocy. Chyba 40 W. I mi to jak na razie w pełni wystarcza. na tej fotografii widać konkretną pompę do chłodziwa i stosowny wąż doprowadzający chłodziwo do wężyka nastawnego. Niebieskiego z pomarańczową końcówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 narysowałem element gaźnika w który wchodzi stożek igły. Wcześniej powstał rysunek 3D a rysunek 2D czyli płaski wygenerował program bo jest takie narzędzie. No niestety rysowanie gwintu inaczej mnie w szkole uczyli... Poprawię Kiedyś rysowałem ołówkiem na kartonie ślimak do wtryskarki i pamiętam że te krzywe z krzywików słabo wychodziły. Dopiero wypiłowanie własnego krzywika pozwoliło narysować stosowną długość gwintu. Ten rysunek oczywiście do poprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 rysowanie gwintu inaczej mnie w szkole uczyli Teraz króluje rysunek obrazkowy, bo pewnie wielu obecnych absolwentów nie wiedziałaby na co patrzy.(na starym rysunku). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 przyszła przesyłka z silniczkiem. Pierwszy raz widzę takie rozwiązania techniczne. głowica z kolorowego materiału luźno osadzona na cylindrze stalowym a na pewno magnetycznego materiału. igła palcami jest nie do ruszenia. tylko to mam zawsze pod ręką pomoczy się do przyjazdu Pawła i do myjki ultradźwiękowej położymy. Każdy element z osobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Ciekawostka. Czy ktoś wie coś więcej na temat tego motorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi